Χανιά | Ύμνοι των Αμερικανών για τη βάση στη Σούδα | Τι λέει δημοσίευμα της Υπηρεσίας Νέων Ναυτικού

χανιά-ύμνοι-των-αμερικανών-για-τη-βάση-452010

Απέπλευσε από τη Σούδα το πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων USS Wasp LHD 1 του Ναυτικού των ΗΠΑ μετά οκταήμερη παραμονή και εκτέλεση «επισκευών στο μέσου του πλου ανάπτυξης» (MDVR: Mid-Deployment Voyage Repair).

Αν και ο κύριος σκοπός του ελλιμενισμού στη Σούδα ήταν η εκτέλεση MDVR ώστε να διασφαλιστούν οι πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες του πλοίου για το υπόλοιπο της επιχειρησιακής του ανάπτυξης, το USS Wasp κατά τη διάρκεια του δέχθηκε την επίσκεψη αρκετών διακεκριμένων επισκεπτών όπως και μέσων ενημέρωσης της Κρήτης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις αξιωματικών του Ναυτικού των ΗΠΑ για τις δυνατότητες της Σούδας αλλά και γενικότερα τη Κρήτη, που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της Υπηρεσίας Νέων Ναυτικού (NNS: Navy News Service) που αναρτήθηκε στη διαδικτυακή πύλη του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο πλοίαρχος F. Byron Ogden, διοικητής της Ομάδας Ετοιμότητας Αμφιβίων (ARG: Amphibious Ready Group) Wasp δήλωσε: «Ο κόλπος της Σούδας αποτελεί πολύ σημαντικό στρατηγικό λιμένα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για όλα τα ναυτικά του NATO. Η δυνατότητα να ελλιμενιστούμε σε μία τέτοια μεγαλειώδη εγκατάσταση στη Μεσόγειο για επισκευές και ανεφοδιασμό δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Είναι επίσης καλό γιατί παρέχει τη δυνατότητα λίγου χρόνου για να απολαύσουμε το νησί. Η Κρήτη έχει μακρά και ένδοξη Ιστορία και η επίσκεψή της αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους ναύτες και τους πεζοναύτες μας».

«Λόγω των εδώ [στη Σούδα] καταπληκτικών εγκαταστάσεων και πόρων μπορέσαμε να κάνουμε πολύ συντήρηση. Καθένας που βρισκόταν σε υπηρεσία κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού, εργάστηκε σκληρά ώστε το πλοίο να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση πριν τον απόπλου. Το Wasp είναι έτοιμο για το υπόλοιπο της [επιχειρησιακής] ανάπτυξής του», δήλωσε πλωτάρχης Joe Towles, Α’ Μηχανικός του USS Wasp.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ελλιμενισμός έδωσε στους ναύτες και Πεζοναύτες του Wasp ARG την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κουζίνα της Κρήτης καθώς και να προσφερθούν για εκδηλώσεις ενίσχυσης των σχέσεων με την [τοπική] κοινότητα (COMREL: Community Relations). Σημειώνεται, ότι πριν τον κατάπλου του το USS Wasp είχε καταγράψει 121 ημέρες εν πλω, με μία σύντομη ενδιάμεση διακοπή για ανεφοδιασμό καυσίμων στη Ρότα της Ισπανίας.

Το Wasp ARG διοικείται από τον διοικητή της 6ης Μοίρας Αμφιβίων (Commander, Amphibious Squadron 6) και αποτελείται από τα πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων USS Wasp LHD 1, USS Whidbey Island LSD 41 και USS San Antonio (LPD 17) καθώς και την 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (22nd MEU: Marine Expeditionary Unit) που επιβαίνει σε αυτά (περίπου 2.500 πεζοναύτες και ναύτες).

Πηγή : defence-point.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook