Χανιά | Φοιτητική ζωή… με στολή «κυνηγούν» όλο και περισσότερα παιδιά

χανιά-φοιτητική-ζωή-με-στολή-κυνηγο-220072

???????????????????????????????Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, η διημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού «Ρωτώ και Μαθαίνω» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στα Χανιά, από την Ένωση Γονέων, το ΚΕΣΥΠ και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Εκατοντάδες μαθητές λυκείου και γονείς, παρακολούθησαν σύντομες εισηγήσεις καθηγητών, επιστημόνων και επαγγελματιών για τις προοπτικές και τις διεξόδους που προσφέρει η κάθε δουλειά και μίλησαν με εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και εργασιακών κλάδων για τα θετικά και τα αρνητικά που έχει η καθημερινή πρακτική του κάθε επαγγέλματος.

Ανάμεσά τους, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, καθηγητές, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, έμποροι και επιχειρηματίες, οι οποίοι έλυσαν απορίες, συζήτησαν με παιδιά και γονείς και προσπάθησαν να βοηθήσουν στην κρίσιμη απόφαση της επιλογής σπουδών και επαγγέλματος. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, το περισσότερο ενδιαφέρον απέσπασαν οι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας καθώς λόγω της κρίσης όλο και περισσότερες οικογένειες ενθαρρύνουν επιλογές που έχουν άμεση και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

«Πράγματι, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» λέει στο zarpa.gr o Πλοίαρχος Mηχανικός Τάσος Καρακάσης, τεχνικός διευθυντής του Ναυστάθμου Κρήτης: «Στην περιοχή μας, οι ένοπλες δυνάμεις είναι παρούσες, ο κόσμος έχει ενδιαφέρον, θέλει να έρθει να μάθει. Εμείς τους ενθαρρύνουμε αλλά οι ίδιοι θα πρέπει να αποφασίσουν που θα πάνε. Στις ένοπλες δυνάμεις χρειάζεται και μεράκι, πρέπει να το θέλεις πραγματικά και όχι να το επιλέξεις επειδή σε πίεσαν», τονίζει.

???????????????????????????????

Σπουδές στην Κρήτη

Στο επίκεντρο του διημέρου, βρέθηκαν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης, το Πολυτεχνείο, το ΤΕΙ αλλά και το Πανεπιστήμιο.

???????????????????????????????

«Computers, Ιατρική και Περιβάλλον» είναι οι τρεις τομείς του μέλλοντος, εκτιμά ο κ. Γιώργος Καρατζάς, Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η πολυπληθής και «ζωντανή» παρουσία του Πολυτεχνείου στην διημερίδα, δεν άφησε ασυγκίνητους ακόμη και τους «θεωρητικούς». «Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη συμμετοχή. Και μαθητές αλλά και γονείς – Μερικά παιδιά ήδη έχουν καταλήξει, αλλά είδαμε και πολλά παιδιά που δεν ξέρουν καν αν θα παρουν θετική ή θεωρητική κατεύθυνση. Πιστεύω πως αυτό το διήμερο ήταν πολύ βοηθητικό για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα» διαπιστώνει ο κ. Καρατζάς, επισημαίνοντας ότι το Πολυτεχνείο έχει μια διεθνή αναγνώριση, μεγαλύτερη από τα περισσότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

???????????????????????????????

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση να πηγαίνουν τα παιδιά προς επαγγέλματα εξασφαλισμένα. Παλιότερα ήθελαν τα πολυτεχνεία, τώρα τείνουν προς στρατιωτικές σχολές και σώματα ασφαλείας», σχολιάζει ο κ. Γιώργος Πλοκαμάκης, Πρόεδρος πτυχιούχων μηχανικών τεχνολογικής εκπαίδευσης: «Το να έρθουν τα παιδιά σε επαφή απευθείας με επαγγελματίες επιτυχημένους στον κλάδο τους είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα» λέει στο zarpa.gr. «Tα παιδιά αυτές τις δύο ημέρες, είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην κατεύθυνση που τους αρέσει και συνδυάζοντας αυτά που είδαν και άκουσαν με τα δικά τους ενδιαφέροντα, θα βοηθηθούν στο να πάρουν μια σωστή απόφαση» τονίζει και προτρέπει τους υποψήφιους να ακολουθούν την κατεύθυνση και τον κλάδο που τους αρέσει κι αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία τους.

???????????????????????????????

Οι μαθητές από την πλευρά τους, βρήκαν την εκδήλωση πολύ βοηθητική καθώς, όπως έλεγαν, μπόρεσαν να γνωρίσουν ανθρώπους που κάνουν το επάγγελμα που οι ίδιοι σκέφτονται ότι θα ήθελαν να ακολουθήσουν και είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν και να μάθουν πράγματα που δεν θα μπορούσαν με άλλο τρόπο.dimitris_pneymatiko

«Ήταν κάτι που το ονειρευόμασταν, το σχεδιάζαμε και το δουλεύαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό» τόνισε η πρόεδρος της ένωσης γονέων, Σοφία Μαλανδράκη, ευχαριστώντας τους επαγγελματίας και τους εθελοντές που «αγκάλιασαν» το εγχείρημα και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μεγαλώσει περισσότερο τα επόμενα χρόνια και θα καθιερωθεί ως θεσμός για την πόλη.

P2281836

zarpa.gr

One thought on “Χανιά | Φοιτητική ζωή… με στολή «κυνηγούν» όλο και περισσότερα παιδιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook