Χανιά | Τριπλάσια νοικοκυριά στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΧ

χανιά-τριπλάσια-νοικοκυριά-στο-κοινω-204881

ds_shetakisΗ τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ για την ερχόμενη χρονιά, συζητείται αυτήν την ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος κ. Αντώνης Σχετάκης, πρότεινε την διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου, από τους 300 στους 1000 περίπου δικαιούχους, όχι λόγω διεύρυνσης των κριτηρίων αλλά λόγω του τριπλασιασμού των νοικοκυριών που πληρούν τα υπάρχοντα κριτήρια! Παράλληλα, μειώνεται και το κοινωνικό τιμολόγιο, το οποίο φέτος θα αντιστοιχεί στο 40% του κανονικού τιμολογίου ενώ εξετάζεται, σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, η εφαρμογή μηδενικού τιμολογίου, η παροχή δηλαδή δωρεάν ύδρευσης και αποχέτευσης σε 50 έως 100 νοικοκυριά που δεν μπορούν, τεκμηριωμένα, να πληρώσουν.

Κατά τα άλλα, οι τιμές παραμένουν ίδιες σε σχέση με πέρυσι.

Στους πέντε λόγους που δεν κατέστη δυνατή η περαιτέρω μείωση, αναφέρθηκε ο κ. Σχετάκης, εξηγώντας παράλληλα ότι η μη αύξηση του τιμολογίου, σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΧ έχει απορροφήσει άλλου είδους αυξήσεις.

Πρώτον, όπως είπε, η ΔΕΥΑΧ διεκδικεί έργα ύψους 49 εκ. ευρώ, για ύδρευση, αποχέτευση και αντιπλημμυρικά, τα οποία, για να χρηματοδοτηθούν, η επιχείρηση θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει ταμειακό απόθεμα για την δική της συνεισφορά, δηλαδή για τα συνοδά έργα κυρίως και τις συνδέσεις.

Δεύτερον, έχει ζητηθεί η πρόσληψη 40 ατόμων, επιστημόνων που είναι αναγκαίοι για την λειτουργία της επιχείρησης και εφόσον αυτή εγκριθεί, η ΔΕΥΑΧ θα πρέπει να αποδείξει στο ΑΣΕΠ ότι έχει δυνατότητα να καλύπτει την μισθοδοσία τους, ώστε να προκηρυχθούν οι θέσεις.

Τρίτον, πιθανόν η ΔΕΥΑΧ να κληθεί να αποζημιώσει αναδρομικά εργαζομένους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις που τους έχουν γίνει είναι παράνομες.

Τέταρτον, έχουν συσσωρευθεί χρέη από μικρούς και μεγάλους καταναλωτές που φτάνουν τα 15 εκ. ευρώ! Μάλιστα, τα 9 εκ. από αυτά, είναι οφειλές νερού. Ο κ. Σχετάκης, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα, θα ζητηθεί από τον Δήμο να στείλει αυτά τα χρέη για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο, ώστε να μην μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα όποιος δεν έχει ρυθμίσει τις οφειλές του.

Πέμπτον, η εισπραξιμότητα της ΔΕΥΑΧ είναι κάτω από 80%, στοιχείο που δεν είναι ενθαρρυντικό. Στόχος είναι, το ποσοστό να φτάσει στο 95% ώστε του χρόνου να είναι εφικτές οι μειώσεις.

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook