Χανιά | Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι προβολές του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

χανιά-συνεχίζονται-για-δεύτερη-μέρα-ο-525060

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα προβολών του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων από την κινηματογραφική λέσχη cineΙστορίες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων.

Ένα ακόμα ξεχωριστό κινηματογραφικό ταξίδι που διοργανώνεται από το τμήμα προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έφτασε και στα Χανιά.

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν προσφορά στους θεατές ολόκληρης της χώρας που έχουν το πάθος για τις εικόνες, την αγάπη για το σινεμά.

Αποκαλυπτικά και εξαιρετικά ανθρώπινα, τα ντοκιμαντέρ που συμμετείχαν στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, ανασυνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Ντοκιμαντέρ από ένα ευρύ θεματικό φάσμα που συγκροτεί ένα πολύμορφο καλειδοσκόπιο του κόσμου μας θα προβληθούν στο διήμερο των προβολών στα Χανιά.

Πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, εικόνες της κρίσης, ανθρώπινα δικαιώματα, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, Τέχνη, παραδόσεις, αλλά και μνήμες από το παρελθόν, προσκαλούν το κοινό σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Ένα ταξίδι το οποίο γίνεται για 9η χρονιά με την συνεργασία της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την σταθερή υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Χανίων.

Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας προβολών έχει ως εξής:

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

18:30-19:55 / Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης / 85΄/ Σκην. Μαργαρίτα Μαντά

Ένας κινηματογραφικός περίπατος στην πολυτάραχη ζωή και στο πλούσιο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέη. Μια ζωή που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα κι ένα έργο που έχει αναγνωριστεί διεθνώς και συνεχίζει να αναγνωρίζεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων. Η Άλκη Ζέη εξομολογείται, καθώς τη συνοδεύουν στο μοντάζ και οι μαρτυρίες της αδελφής της, Ελένης Κόκκου, και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της,του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου.

 19:55 -20:10 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

20:10-21:15/ Ο Ελκόμενος επί κρημνού, Κρήτη 1947/66΄/ Σκην. Κώστας Νταντινάκης

Κρήτη, 1947. Ενώ στα Χανιά μαίνεται ο Εμφύλιος, τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου, παρακρατικοί της ομάδας Παύλου Γύπαρη απάγουν δολίως από το σπίτι του τον αγωνιστή ιερέα του ΕΑΜ Νικόλαο Αποστολάκη και αφού τον βασανίζουν απάνθρωπα τον πετούν στον Κόκκινο Γκρεμό κοντά στις φυλακές Καλαμίου. Η σύζυγός του εκτοπίζεται από το Νεροχώρι Αποκορώνου όπου διέμεναν, ενώ τα πέντε παιδιά τους συνεχίζουν να διώκονται μέχρι τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Τα γεγονότα μαρτυρούν επιζώντες της περιόδου, με προεξάρχουσα την κόρη του Αποστολάκη, Ισμήνη.

21:15-21:30     Συζήτηση με τον Σκηνοθέτη

21:30-21:40    ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

21:40-23:20 / Φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη / 99΄/ Σκην. Μαρία Κουρκούτα και Νίκη Γιάνναρη

Η καθημερινότητα των μεταναστών (Σύρων, Κούρδων, Πακιστανών, Αφγανών και άλλων) στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης. Άνθρωποι που περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο ζεστό φαγητό, για προμήθειες και ιατρική περίθαλψη, άνθρωποι που περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ. Μια μέρα, η Ευρώπη αποφασίζει να κλείσει τα σύνορά της οριστικά. Οι «κάτοικοι» της Ειδομένης, κλείνουν με τη σειρά τους τις γραμμές των τρένων που διασχίζουν τα σύνορα.

Είσοδος ελεύθερη

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook