Χανιά | Συνεδρίαση ΠΕΔ Κρήτης: Ζητούμενο η ετοιμότητα στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

χανιά-συνεδρίαση-πεδ-κρήτης-ζητούμεν-720715

Με αναφορές στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν και τα Χανιά, πραγματοποιήθηκε στις Βρύσσες του Δήμου Αποκορώνου, για λόγους και συμβολικές, καθώς είναι μια από τις πληγείσες περιοχές σήμερα το μεσημέρι η συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης.

Κύριο αντικείμενο συζήτησης στην σημερινή συνεδρίαση τα προβλήματα που προέκυψαν από τις φωτιές τόσο στον δήμο Αποκορώνου όσο και στον δήμο Πλατανιά, όσο βέβαια και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου οι δήμοι της Κρήτης, να προετοιμαστούν όσο είναι δυνατόν καλύτερα ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός ζητούμενο είναι να διευκρινιστούν τα πιθανά αίτια που προκάλεσαν τις πυρκαγιές, αλλά κυρίως αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι τα πιθανά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η τοποθέτηση του διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στο  νησί κ. Γιάννη Μαραγκάκη που χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνες τις πυρκαγιές σε Αποκόρωνα και Πλατανιά, ιδιαιτέρων την πρώτη, αλλά και στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν για την κατάσβεση τους και παράλληλα επεσήμανε πως οι δήμοι στο σύνολο τους πρέπει να αντιμετωπίσουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα τα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Μάλιστα όπως σημείωσε η Π.Υ συνέταξε ένα σύντομο εγχειρίδιο για τους δήμους με οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση ανάλογων περιστατικών.

Τέλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη του καθαρισμού του Βορειου Οδικού Άξονα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας είπε για το συγκεκριμένο ζήτημα, πως είναι επιτακτική η ανάγκη της διάθεσης μέσων για την κατάσβεση όπως το ελικόπτερο τύπου «Έρικσον», ενώ ζήτησε και την παρουσία γερονοφόρου οχήματος της Π.Υ στα Χανιά.

Πρόταση επίσης για το ίδιο θέμα κατέθεσε και ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, ειδικότερα σε ότι αφορά την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων αλλά και την συνεργασία δήμων με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Τέλος από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκόρωνα κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης είπε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες τόσο της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα και να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι ως συνέπεια τέτοιων καταστάσεων.

Τέλος από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ζήτησε από την ΠΕΔ την ψήφιση της προγραμματικής σύμβασης το ΔΗΠΕΘΑΚ Κρήτης που έχει να κάνει με την οικονομική ενίσχυση του θεάτρου.

Στο θέμα παρενέβη και ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης που ζήτησε από τον δήμο Χανίων που είναι και ο κύριος ,μέτοχος του θεάτρου την επιτάχυνση των διαδικασιών για την προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Αξίζει να αναφερθεί πως πριν την έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων από της φωτιές στην Αττική

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook