Χανιά | Πρώτη επαρχιακή πόλη στα έσοδα από Airbnb – Πόσα έβγαλε ο μέσος Χανιώτης

χανιά-πρώτη-επαρχιακή-πόλη-στα-έσοδα-α-744446

Ιδιαίτερα κερδισμένοι φαίνεται πως βγαίνουν όσοι ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και άλλες τουριστικές πόλεις που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό τρόπο ενοικίασης των ακινήτων τους και προσχώρησαν στη δημοφιλή ηλεκτρονική πλατφόρμα μίσθωσης ακινήτων της Airbnb διαθέτοντας έναντι υψηλού αντιτίμου τα ακίνητά τους για διαμονή ολίγων ημερών σε τουρίστες ή ακόμη και σε Έλληνες επισκέπτες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε για την περυσινή χρονιά η γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, στην Αθήνα ένας οικοδεσπότης ακίνητου που το είχε εντάξει στην Airbnb αποκόμισε το 2017 κατά μέσο όρο μέσω της ενοικίασης σε τουρίστες, 3.400 ευρώ στη Θεσσαλονίκη 2.500 ευρώ και στα Χανιά της Κρήτης (τουριστικός προορισμός) 3.500 ευρώ. Στο σύνολο της χώρας η μέση απόδοση ενοικίασης ακινήτων μέσω της Airbnb φτάνει τα 2.900 ευρώ και αντιστοιχεί σε 28 διανυκτερεύσεις το χρόνο.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Airbnb στην Αθήνα και μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας φιλοξενήθηκαν 400.000 τουρίστες (με μ.ο διανυκτερεύσεων τις 76 ανά καταχώρηση διαμερίσματος), στη Θεσσαλονίκη 80.000 (μ.ο διανυκτερεύσεων 71) και στα Χανιά 60.000 τουρίστες (με μ.ο διανυκτερεύσεων 27 ανά κατοικία). Συνολικά μέσω της Airbnb φιλοξενήθηκαν πέρυσι, σε περίπου 40.000-60.000 διαμερίσματα και κατοικίες σε όλη τη χώρα, 1.370.000 τουρίστες, όταν οι συνολικές επισκέψεις τουριστών ήταν 30 εκατομμύρια.

Το πόσοι επακριβώς ιδιοκτήτες έχουν «παραχωρήσει» τα ακίνητά τους για εκμίσθωση μέσω της Airbnb θα διευκρινιστεί σύντομα καθώς μετά από καθυστέρηση χρόνων άρχισε από τον Αύγουστο να λειτουργεί το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης» στο οποίο υποχρεούνται να εγγραφούν όλοι οι κάτοχοι ακινήτων που τα έχουν «παραχωρήσει» στην Airbnb και σε άλλες σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίσθωσης δηλώντας παράλληλα όλες τις μισθώσεις ενοικίασης που έχουν συνάψει από τις αρχές του 2018 καθώς θα φορολογούνται πλέον για τα εισοδήματα που εισπράττουν από τις ενοικιάσεις, όπως ισχύει και για τις παραδοσιακές ενοικιάσεις ακινήτων…

Πηγή: newpost.gr

2 thoughts on “Χανιά | Πρώτη επαρχιακή πόλη στα έσοδα από Airbnb – Πόσα έβγαλε ο μέσος Χανιώτης

  1. 12×300€ το μήνα κάνουν 3600€ χωρίς κόπο και με χαμηλότερη φορολογία. Έχει δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στην πόλη χωρίς λόγο.Για την μόδα του Airbnb έχουν γίνει όλοι «επιχειρηματίες» στον τομέα του τουρισμού που κάποιοι δεν θα έπρεπε να είναι καν η βιτρίνα μας στον έξω κοσμο, και δεν έχουν κάνει τα απλά μαθηματικά για να δουν αν τους συμφέρει!! Δημιουργούν μια φούσκα με την οποία πλουτίζει η πλατφόρμα και μόνο και όταν σκάσει γιατί θα σκάσει η πλατφόρμα θα πάει σε άλλους προορισμούς γιατί δεν την νοιάζουν τα Χανιά αλλά το κέρδος . Έτσι έγινε και με το χρηματιστήριο και τόσα άλλα όπου ξαφνικά ειδικά εδώ στα Χανιά είμαστε ειδήμονες και ξαφνικά τα χάνουμε όλα. Ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν και δυστυχώς δεν το γνωρίζουν όσοι χωρίς σχέδιο επενδύουν …

  2. η airbnb δεν εχει καμια σχεση με το χρηματιστηριο και δεν ειναι φουσκα ουτε ποτε θα σκασει σαν φουσκα γιατι ειναι ακριβως μια ηλεκτρονικη πλατφορμα. Αν ομως το Κρατος, που μεταφραζεται στην κυβερνηση που εχουμε σημερα, για να βοηθησει τους πολιτες του που προφανεστατα βρισκονται σε πολυ δυσκολη θεση, αν αποφασισει επιτελους να φορολογησει τα airbnb ως ξενοδοχειακες μοναδες και το κανει σε τετοιο βαθμο που θα αποθαρρυνθουν οι «επιδοξοι επιχειρηματιες του καναπε», τοτε υπαρχει σωσιμο και για τους ανθρωπους να υπαρχουν σπιτια να νοικιαζονται, αλλα και για τους πραγματικους επιχειρηματιες του κλαδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook