Χανιά | Πιάνουν δουλειά τα μαστόρια στο φρούριο Φιρκά

χανιά-πιάνουν-δουλειά-τα-μαστόρια-στο-225099

firkas1Αλλάζει όψη το φρούριο του Φιρκά καθώς ξεκίνησαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων οι εργασίες αποκατάστασής του με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α.

Συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων -καθώς το έργο γίνεται με αυτεπιστασία- έπιασαν δουλειά αυτές τις μέρες και αναμένεται οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Συνολικά θα δαπανηθούν 800.000 ευρώ, ενώ όταν τελειώσει η παρέμβαση, το φρούριο θα παρουσιάζει μία διαφορετική εικόνα, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι θα προστατευτεί επαρκώς το μνημείο.

firkas_ergaΟι εργασίες ξεκίνησαν τόσο στο εξωτερικό του φρουρίου όσο και στο εσωτερικό.

• Για το εξωτερικό μέρος του τείχους προβλέπεται ο καθαρισμός των επιφανειών του με την απομάκρυνση αλάτων, σκόνης, βιολογικών επικαθίσεων, βλάστησης, νεωτερικών τσιμεντοκονιαμάτων. Επίσης θα γίνει συμπλήρωση των λίθων που έχουν φθαρεί, αρμολογήσεις κ.ά.

• Για τον βόρειο χώρο βολής του Φιρκά θα γίνουν εργασίες καθαίρεσης και κατασκευής νέων κιγκλιδωμάτων του πύργου της σημαίας και της σκάλας ανόδου, νέο πλακόστρωτο κ.ά.

• Για το βόρειο τμήμα του συγκροτήματος των στρατώνων (κτήριο πρώην Ι.Λ.Α.Ε.Κ.) θα τοποθετηθούν νέα επιχρίσματα, θα αντικατασταθούν φθαρμένοι λίθοι, θα μπουν νέα κουφώματα και θα γίνει αποκατάσταση του δαπέδου, αρμολόγηση εσωτερικών επιφανειών, νέα ηλεκτρική – υδραυλική εγκατάσταση κ.ά.

• Εργασίες συντήρησης γενουάτικου πύργου. Προβλέπονται αντικατάσταση των αρμολογημάτων εξωτερικής επιφάνειας πύργου – συντήρηση, καθαρισμός στο εσωτερικού του πύργου, απομάκρυνση των μπάζων.

Σημειώνεται ότι πριν από 8 χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί από την τότε Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σημαντικές αναστηλωτικές εργασίες στο κτήριο των στρατώνων του Φιρκά, αλλά και στον εσωτερικό περίβολο του φρουρίου.

Πηγή: haniotika-nea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook