Χανιά | Παρέμβαση Σταθάκη για την ενέργεια ζητούν οι επενδυτές φωτοβολταϊκών

χανιά-παρέμβαση-σταθάκη-για-την-ενέργ-133221

photovoltaic-grid-connect-1 

Ο βουλευτής Χανίων και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Σταθάκης είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Νίκο Καλογεράκη και μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών, στα γραφεία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα Χανιά. Θέμα της συζήτησης ήταν το Σχέδιο Νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση σχετικά με την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και τον Ειδικό Λογαριασμό του άρ. 40 του Ν. 2773/1999.

Σύμφωνα με τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, η κυβερνητική πολιτική στα θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τους έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο και απόγνωση. Μάλιστα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο θεωρούν παράνομο και αντισυνταγματικό, υποστήριξαν πως επιχειρείται έμμεσα μονομερής κατάργηση των συμβάσεων και δήμευση των περιουσιών τους. Οι παραγωγοί αμφισβήτησαν τα στοιχεία που δίνονται για το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό και κατηγόρησαν το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε.) και τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε.), για κακοδιαχείριση, πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων, δημιουργία στρεβλώσεων στην αγορά της ενέργειας και τελικά, εξαπάτησή τους. Σημείωσαν επίσης, ότι οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, η επιβολή έκτακτης εισφοράς, οι ξαφνικές αυθαίρετες αλλαγές στην τιμολόγηση και η επιδότηση από την πλευρά της κυβέρνησης των ορυκτών καυσίμων και του φυσικού αερίου, τούς έχουν φέρει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Ζήτησαν τέλος, την παρέμβαση του βουλευτή Χανίων ώστε να εξαιρεθούν από το νόμο έστω οι επενδυτές φωτοβολταϊκών της Κρήτης, αφού το νησί δεν είναι διασυνδεδεμένο με την ηπειρωτική Ελλάδα.

stathakis vouliΑπό την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε πως η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική στοχεύει στη συγκεντροποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στην πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων της πλειονότητας της κοινωνίας. Στη συνέχεια, παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα θέματα της ενέργειας, τονίζοντας την αδιαπραγμάτευτη θέση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για κρατική ισχυρή κερδοφόρα Δ.Ε.Η. και Α.Δ.Μ.Η.Ε. υπό δημόσιο έλεγχο. Διαπίστωσε την ανάγκη ενός νέου ενεργειακού σχεδιασμού προσανατολισμένου να καλύψει τόσο τις ανάγκες των καταναλωτών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα φτωχότερα στρώματα, όσο και την αναπτυξιακή διάσταση της Δ.Ε.Η., με στήριξη της βιομηχανίας.

Σε σχέση με τις Α.Π.Ε. ανέφερε τις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για ανάπτυξή τους με κοινωνικά κριτήρια, σεβασμό στο περιβάλλον, διεσπαρμένη κατά το δυνατό παραγωγή και σύνδεσή τους με τοπικές και αποκεντρωμένες παραγωγικές δραστηριότητες. Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και οι μικρές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για ιδιοκατανάλωση αποτελούν προνομιακά πεδία εφαρμογής ενός τέτοιου μοντέλου, κατέληξε ο Χανιώτης βουλευτής.

Τέλος, διαβεβαίωσε τους μικρούς και μεσαίους επενδυτές του κλάδου ότι θα ασκηθούν πιέσεις και θα κατατεθούν τροπολογίες, προκειμένου να προστατευτούν από την αδιέξοδη και καταστροφική κυβερνητική πολιτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook