Χανιά | Παρέμβαση για το έλκος της Καστανιάς ζητούν οι καστανοπαραγωγοί

χανιά-παρέμβαση-για-το-έλκος-της-καστα-10301

kastanaΤο θέμα της καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς επαναφέρει με έγγραφο του που αποστέλλεται προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κοινοποιείται σε συναρμόδιους φορείς ο Αγροτικός συνεταιρισμός καστανοπαραγωγών νομού Χανίων.

Στο έγγραφο αναφέρονται τα παρακάτω:

«Σας ενημερώνουμε ότι για την εφαρμογή του έργου βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς το 2009 στάλθηκε το πρώτο τεχνικό δελτίο από την ειδική γραμματεία δασών στην διαχειριστική αρχή του ΥΠΑΑΤ για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Μετά από επαφές και παραστάσεις με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επιτέλους η μελέτη για την εφαρμογή του έργου ανατέθηκε στο Ινστιτούτο

Δασικών Ερευνών τον Μάιο του 2013. Το ινστιτούτο δασικών ερευνών με την σειρά του υπέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2013την μελέτη στο ΥΠΑΑΤ με στόχο την έναρξη εφαρμογής του έργου την 1 Μαΐου του 2014.(η μελέτη περιλαμβάνει την χαρτογράφηση, την εκτίμηση ζημιάς των καστανεώνων καθώς και τα μέσα καταπολέμησης που θα χρησιμοποιηθούν). Σημειώνεται ότι το έργο εφαρμόζεται για 2,5 μήνες (1 Μαΐου -15 Ιουλίου) επί τρία έτη.

Από το Σεπτέμβριο του 2013 που υποβλήθηκε η μελέτη στο ΥΠΑΑΤ καμιά ουσιαστική και αποτελεσματική ενέργεια δεν έχει γίνει.

Διαπιστώνεται επίσης ότι το Μέτρο 227 του Μπαλτατζή όπου εντάχτηκε αυτό το έργο δεν επιτρέπει την εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης του έλκους σε ιδιωτικούς καστανεώνες. Σας ενημερώνουμε ότι στην Κρήτη, στην Λέσβο, στην Ηλεία, στην Κοζάνη, στα Τρίκαλα, στην Φλώρινα κ.α. δεν υπάρχουν δημόσιοι καστανεώνες. Σημειώνεται επίσης ότι το προηγούμενο έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ΚΠΣ και εφαρμόστηκε με επιτυχία σε 17 Νομούς περιελάμβανε δημόσιους και ιδιωτικούς καστανεώνες.

Απαιτούμαι:

1.Την άμεση απευθείας ανάθεση παρασκευής των αναγκαίων εμβολίων στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και την αποφυγή προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού.

2.Την άμεση προώθηση της τροπολογίας του μέτρου 227 του Μπαλτατζή που έχει σταλθεί στο ΥΠΑΑΤ από την γενική γραμματεία δασών στις 13 Φεβρουαρίου 2014 ώστε να συμπεριληφθούν οι ιδιωτικοί καστανεώνες στο έργο.

3.Την διενέργεια εθνικού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη εργοληπτών που θα τοποθετήσουν τα εμβόλια στο πεδίο.

4.Την ενεργοποίηση του έργου τον Μάιο του 2014.

Για να  πετύχουμε όλα τα παραπάνω χρειάζεται η άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού από το ΥΠΑΑΤ. Για να γίνει αυτό χρειάζεται επίσης η άμεση ενεργοποίηση όλων των θεσμικών του Νομού στους οποίους και κοινοποιούμε το έγγραφο. Υπενθυμίζουμε ξανά και ξανά ότι εάν υπάρχει ακόμα περεταίρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του έργου θα έχουμε τρομακτική μείωση του φυτικού κεφαλαίου.

Ερωτούμαι τους θεσμικούς είναι ευχαριστημένοι από την εξέλιξη του έργου που ξεκίνησε από το 2005 και φτάνει έως και σήμερα χωρίς κανένα αποτέλεσμα; Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να ονομάσουμε αυτήν εξέλιξη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

Οφείλω σαν πρόεδρος του συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων να ενημερώσω τους παραγωγούς του Νομού ότι από τα δεκάδες έγγραφα που έχουν σταλεί στους θεσμικούς του Νομού  από τον συνεταιρισμό, από την Αναπτυξιακή Εταιρία Ενιά χωριών, όσο και από τους εμπλεκόμενους Δήμους(Πλατανιά-Κισσαμου-Καντάνου Σελινου), πέρα από τις ερωτήσεις των βουλευτών στην βουλή χωρίς να έχουν και αυτές ουσιαστική εξέλιξη, δεν έχουμε δει καμιά ουσιαστική παρέμβαση. Ερωτούμε τον Περιφερειάρχη Κρήτης καθώς και τον Αντιπεριφεριάρχη Χανίων είναι ευχαριστημένοι από την εξέλιξη του προβλήματος σε ένα δυναμικό  προϊόν του Νομού που εντάσσεται στον πρωτογενή τομέα όταν από όλους τους φορείς( πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς) ο τομέας αυτός αποτελεί μια ελπίδα για την ανάπτυξη της χώρας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook