Χανιά | Παρέμβαση Ανδριανάκη για τα φωτιστικά της Παλιάς Πόλης

χανιά-παρέμβαση-ανδριανάκη-για-τα-φωτ-82350

Να κάνουμε το σωστό, έστω κι αν το έργο απενταχθεί απ’ το ΕΣΠΑ, προτείνει ο κ. Μιχάλης Ανδριάνακης που ως προϊστάμενος της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έβαλε την υπογραφή για την έγκρισή τους.

fotistiko2Αυτό είναι το άρθρο του στον Αγώνα της Κρήτης:

Έγραφα για τα φωτιστικά της παλιάς πόλης, που δεν ταιριάζουν μορφολογικά με το μνημείο, όπως δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα και τα προηγούμενα, που τοποθετήθηκαν από παλιότερη Δημοτική Αρχή.

Εδώ το στοιχείο που επικράτησε στην πρόταση-μελέτη του Γραφείου παλιάς πόλης του Δήμου, ήταν τα τεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ο καλύτερος φωτισμός και η αντοχή στην υγρασία, από ό,τι με ενημέρωσαν.

Επειδή τα καινούρια “μου κάθισαν στο στομάχι”, θεώρησα υποχρέωσή μου να ζητήσω από την Εφορεία μια έρευνα στο αρχείο για να δούμε που είναι τι έχει συμβεί ακριβώς.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το Φεβρουάριο του 2011 (ήμουν ακόμη προϊστάμενος) υπεβλήθη από το Δήμο μια ευρύτερη μελέτη για ανάπλαση του δυτικού τμήματος της παλιάς πόλης, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την αλλαγή των (προβληματικών) φωτιστικών.

Αν και στην εισήγησή μας προς την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου αναφερόμαστε σε φωτιστικά “παραδοσιακού τύπου”, στη συνέχεια αναφέρεται σε παρένθεση ο αριθμός του σχεδίου με τα συγκεκριμένα φωτιστικά, τα οποία σίγουρα δε μπορεί να χαρακτηριστούν “παραδοσιακού τύπου” και έτσι η μελέτη εγκρίθηκε από το ΚΑΣ με κάποιες παρατηρήσεις σε άλλα θέματα.

Μια λάθος αρχική πρόταση από το γραφείο παλιάς πόλης και μια εκ παραδρομής αντιμετώπιση από την αρμόδια Εφορεία, οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, με το οποίο πολλοί φαίνεται να διαφωνούν από αισθητικής άποψης. Το λέω και τώρα (όχι για να δικαιολογηθώ) πως αν το είχα αντιληφθεί, δεν θα έφευγε το έγγραφο έτσι στο ΥΠΠΟ.
Βλέποντας ότι όντως είναι κάτι αταίριαστο με την παλιά πόλη, νομίζω πως πρέπει να στραφούμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για το μνημείο σε μια σωστή λύση, έστω και αν το τμήμα αυτό του έργου απενταχθεί από το ΕΣΠΑ: Να περιέλθουν τα φωτιστικά αυτά στο Λιμενικό Ταμείο και να τοποθετηθούν σε κάποιο άλλο-έξω από την παλιά πόλη-χώρο της αρμοδιότητάς του και να παραμείνουν προσωρινά τα επίσης όχι ιδιαίτερα καλαίσθητα (όμως ανεκτά) σημερινά, μέχρι να μελετηθεί μια πιο σωστή λύση.

Επόμενα προγράμματα υπάρχουν και εδώ είμαστε όχι για να τσακωνόμαστε ή να κάνουμε μικροπολιτική, αλλά για να διορθώνουμε λάθη.

Πηγή: Αγώνας της Κρήτης

2 thoughts on “Χανιά | Παρέμβαση Ανδριανάκη για τα φωτιστικά της Παλιάς Πόλης

  1. Δε λεω … Εντελως star trek τα φωτιστικα;)) εχετε δει ομως κ αυτα που τοποθετηθηκαν στον υπο κατασκευη δρομο των Κουνουπιδιανων; Αλλο χάλι αυτά!

  2. Μακάρι ο κ. Ανδριανάκης (και οι συναρμόδιες αρχές) να έδειχναν ανάλογη ευαισθησία και για την εικόνα «του θερμοκηπίου» που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο του Ενετικού Λιμανιού, για το ακαλαίσθητο συντριβάνι με το φλοτέρ WC στην Πλατεία Σαντριβανίου αλλα και για τα καφέ-μπαρ που μετά τις 23.00 κάθε βράδυ μετατρέπουν τον προβλήτα σε υπαίθριο ντίσκο-club.
    Δυστυχώς (και το έχω ξαναγράψει) αν οι Βενετσιάνοι ήξεραν πως θα καταντούσε το Λιμάνι από τους Βάρβαρους Ελληνόφωνους θα το ανατίναζαν φεύγοντας από την Κρήτη.
    Υ.Γ.: Τα φωτιστικά UFO αντικατοπτρίζουν την αισθητική της Δημοτικής Αρχής που ως Εξουσία 30 και βάλε ετών στους ιθαγενείς Χανιώτες νιώθει άτρωτη και κυβερνά -άνευ αντιπάλου- με επικοινωνιακά τερτίπια μέσω τηλεοπτικών show.
    Το μόνο παρήγορο είναι πάντως ότι η αισθητική είναι υπόθεση διαχρονική ενώ η Δημοτική Αρχή έχει συγκεκριμένη θητεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook