Χανιά | «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;» | Καταγγελία του Σωματείου ΑΜΕΑ

χανιά-παιδιά-ενός-κατώτερου-θεού-κ-365521

Σε καταγγελία προς τον Δήμο Χανίων για αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, προχωρά το Σωματείο ΑμεΑ Χανίων.

Ακολουθεί η επιστολή

«Με μεγάλη χαρά διάβασα τη βράβευση των παιδιών των Κέντρων Παιδικής Δημιουργίας του ΔΟΚΟΙΠ Δήμου Χανίων από την εθνική βιβλιοθήκη με ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο.

Άλλωστε γνωρίζω καλά ως πρώην Δημοτική Σύμβουλος Χανίων και μέλος Δοικητικού Συμβουλίου ΔΟΚΟΙΠ πόσο καλοί είναι οι υπάλληλοι αν και λίγοι. Αλλά με πόση αγάπη και φροντίδα παρέχουν τη γνώση στα παιδιά.

Επίσης, με την ιδιότητα της Προέδρου των ΑμεΑ Ν. Χανίων και της Αντιπροέδρου Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης παραβρέθηκα το Σάββατο 11 Μαρτίου στα εγκαίνια του Κέντρου διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ (ΚΔΑΠΜΕΑ), τα οποία τελέσθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία από τον πρόεδρο της ΕΣΑΜΕΑ κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Σωματείου «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» κ. Παύλο Σημαντηράκη και τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, ο οποίος προσέφερε το κτήριο στο Θραψανό διαμορφωμένο πλήρως. Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του Ν. Ηρακλείου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι ενώσεων ΑΜΕΑ του νησιού, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη των συμβουλίων τοπικών κοινοτήτων του Δήμου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και σωματείων, γονείς και παιδιά του Κέντρου και πλήθος κόσμου.

Το Κέντρο λειτουργεί από τις 20 Φεβρουαρίου 2017 το απογευματινό τμήμα για 25 άτομα και τις οικογένειές τους, ενώ σύντομα ο αριθμός των εξυπηρετούμενων θα διπλασιαστεί.

Πρόκειται για ένα χώρο εξοπλισμένο για την παροχή υπηρεσιών διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας με δυνατότητα λειτουργίας 16 ώρες ημερησίως. Μέσα σε ένα περιβάλλον κατάλληλα διαμορφωμένο και άρτια εξοπλισμένο παρέχονται ατομική φροντίδα και υγιεινή, σίτιση απογευματινού κολατσιού και ελαφριού γεύματος, ατομική και ομαδική άσκηση, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, ψυχολογική στήριξη, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες από θεραπευτές (ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία), συμμετοχή σε διάφορες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ομάδες, συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκδρομές, γιορτές κλπ. Το Κέντρο διαθέτει και αυτοκίνητο.

Η χρηματοδότηση έγινε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και από την Περιφέρεια Κρήτης.

Είμαι χαρούμενη για ό,τι λειτουργεί για τα παιδιά αλλά και απογοητευμένη ως πρόεδρος Σωματείου ΑμεΑ γιατί παρά τις γραπτές και προφορικές προτάσεις μας για λίγη δημιουργική απασχόληση των ΑμεΑ Χανίων προσκομίζοντας και τη σχετική προκήρυξη την τελευταία φορά αγνοούνται τα παιδιά ΑμεΑ. Η τελευταία μου πρόταση στο Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΟΚΟΙΠ με πρόεδρο τον κ. Μιχάλη Βλαχάκη νυν Αντιδήμαρχο. Την πρόταση την είδαν θετικά και υποσχέθηκαν ότι θα το δουν.

Έμαθα αργότερα ότι το κτήριο στην Παλιά Πόλη δεν είναι κατάλληλο για ΑμεΑ.

Εγώ, όμως, είχα προτείνει ο κτήριο στην Νέα Χώρα στην οδό Σελίνου 96 ιδιοκτησίας Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων. Σε μια περιοχή με πολλά ανάπηρα παιδιά.

Ως αναπηρικό κίνημα αλλά και ως Δ. Συμβούλιο Σωματείου ΑμεΑ Ν. Χανίων πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μείνει κανένας Δήμος χωρίς ΚΔΑΠΜΕΑ (Κέντρο Διημέρευσης και Φροντίδας ΑμεΑ).

Γιατί οι Ανάπηροι Άνθρωποι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, είναι πολίτες αυτού του τόπου, οι οποίοι έχουν και δικαιώματα.

Για μας το Αναπηρικό Κίνημα της Χώρας είναι αναγκαίο να εφαρμόζεται:

Α) Το σύνταγμα με την παρ. 6 του αρ.21

Β) Ο νόμος 4074/2012 με τον οποίο κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Είμαστε στην διάθεση των Δήμων για όποια βοήθεια χρειαστούν για συνεργασίες. Άλλωστε το γνωρίζουν.

Διασφαλίζοντας μεταξύ των άλλων και την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης λόγω αναπηρίας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και να τα αντιπροσωπεύουμε όπου χρειαστεί.

Γιατί ο Νομός Χανίων δικαιούται αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση από τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποτέ δεν είναι αργά. Να δώσουμε ίσες ευκαιρίες στα παιδιά μας και μια ανάσα ζωής στους γονείς τους».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook