Χανιά | Πέρασε η πρόταση Βάμβουκα για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου | Αντιδράσεις από αντιπολίτευση και φορείς | Photos

χανιά-πέρασε-η-πρόταση-βάμβουκα-για-το-715606

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η εισήγηση του Δημάρχου Χανίων για τον καθορισμό των χρήσεων στο προς παραχώρηση στον Δήμο, στρατόπεδο Μαρκοπούλου στην ειδική μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Δήμαρχος Χανίων ανέγνωσε την εισήγησή του που είχε δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά με τον καθορισμό διευκρινινιστικών ρυθμίσεων για τη χρήση του χώρου, όπου προτάθηκε να γίνει χρήση της έκτασης και χώρους πρασίνου κατά ποσοστό 85%, ενώ το 15% θα δομηθεί με κτίσματα που θα εξυπηρετούν κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ολόκληρη την εισήγηση του Δημάρχου Χανίων για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Οι προσθήκες σε σχέση με το νέο Προεδρικό Διάταγμα εστιάζονται στην δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, διοικητικές υπηρεσίες που θα αφορούν την υποστήριξη της λειτουργίας της έκτασης, αλλά και εκθεσιακά κέντρα εντός του χώρου.

Ακόμα προβλέπεται και η δημιουργία πάρκινγκ κατά προτίμηση υπογείως, για να μην δημιουργηθεί επιπλέον επιβάρυνση στους κατοίκους του Αγίου Ιωάννη ενώ συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση και η δημιουργία χώρων ανακύκλωσης και πράσινα σημεία, αλλά και επιχειρήσεις εστίασης όπως χώροι συνάθροισης κοινού και αναψυκτήρια.

Με τη σειρά τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο διασφαλίζεται η χρήση της έκτασης βάσει των αποφάσεων που έχουν παρθεί από τα προηγούμενα συμβούλια, όσον αφορά στους χώρους συνάθροισης και την εστίαση όπως αναφέρθηκαν στην εισήγηση.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι οι όροι μπήκαν όπως ορίζει ο νόμος έτσι ώστε να μην προκύπτουν μελλοντικά προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις αυτών των επιχειρήσεων.

Υπέρ του αστικού πρασίνου οι τοπικοί φορείς

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν και πολίτες-εκπρόσωποι διαφόρων φορέων που εξέφρασαν την ανάγκη να μείνει το πλάνο του Δήμου για την αξιοποίηση, πιστό στις προηγούμενες αποφάσεις και στους αγώνες της κοινωνίας, αυτό του αστικού πρασίνου και ελεύθερου χώρου.

Συγκεκριμένα, από την Συνέλευση πολιτών για τους δημοσίους χώρους εκφράστηκε η ερώτηση για το κατά πόσο θα συμπεριληφθούν στα πολεοδομικά έργα η δημιουργία δρόμων και πάρκινγκ και αν συνυπολογίζεται στην συνολική δόμηση του 15%, με τον Δήμαρχο να απαντάει αρνητικά.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Δυτικής Κρήτης Σπύρος Σοφιανός, ζήτησε να διασαφηνιστούν οι συγκεκριμένες χρήσεις που περιλαμβάνει η πρόταση και να μην συγχέεται η έννοια του ποσοστού κάλυψης με τον συντελεστή δόμησης. Ακόμα είπε πως η πρόταση είναι αποδεκτή κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, εκτός του ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί η διευθέτηση των κυκλοφοριακών χαράξεων στο σημείο για να μην επηρεάσει τους μόνιμους κατοίκους.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων μέσω του προέδρου του Ζαχαρία Χριστόπουλου, έθεσε τα δικά του αιτήματα ως προς το τι θα περιλαμβάνει η χρήση εντός των κοινωφελών εγκαταστάσεων, με επισήμανση η έκταση να γίνει ένα αστικό πάρκο, μητροπολιτικού χαρακτήρα. Η μόνη διαφωνία των αρχιτεκτόνων στην εισήγηση, ήταν ως προς την κοινωνική πρόνοια και εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι σχολεία και νηπιαγωγεία θα μπορούσαν να στεγαστούν σε διαφορετικό σημείο.

Εκπροσωπώντας την Πρωτοβουλία πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, έγινε σφοδρή επίθεση στην εισήγηση του Δημάρχου για να «παραμείνει πράσινο αποκλειστικά το στρατόπεδο». Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας είπε ότι η εισήγηση δεν είναι άξια της πόλης, των αγώνων της κοινωνίας και των προηγούμενων αποφάσεων, ενώ απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Χανίων, είπε πως σημασία δεν έχει το περιτύλιγμα, αλλά η ουσία και έκλεισε με τη φράση: «καλύτερα χώμα, παρά τσιμέντο».

Προς διευκρίνιση η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Δόμησης Χανίων(Πολεοδομία) Αλέκα Λακιωτάκη, είπε ότι αν μείνει η πρόταση μόνο με τον όρο «αστικό πράσινο» χωρίς ειδικές κατηγορίες χρήσεων, δεν θα μπορεί μετά να δοθεί έγκριση και άδεια για δημιουργία αθλητικών, πολιτιστικών ή προνοιακών εγκαταστάσεων στο μέλλον και αυτό πρέπει να προβλεφθεί.

Από την ψηφοφορία εγκρίθηκε η πρόταση του Δημάρχου αυτούσια, που την στήριξε η πλειοψηφία της άρχουσας παράταξης, ενώ απήχε ο Μανώλης Κεμεσίδης, λέγοντας πως θα ψηφίσει την πρόταση όταν θα οριοθετεί το ποσοστό δόμησης επ’ ακριβώς.

Καταψήφισαν οι παρατάξεις Σκουλάκη και Παπαδογιάννη και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι.

Δικές τους προτάσεις που υπερασπίζονταν την κυριάρχηση του αστικού πρασίνου για τον χώρο κατέθεσαν οι παρατάξεις των κ.κ. Σαρρή και Παπαντωνάκη.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | Πέρασε η πρόταση Βάμβουκα για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου | Αντιδράσεις από αντιπολίτευση και φορείς | Photos

  1. Εδω δεν κανουν υπογειο παρκινγκ στο γηπεδο . Αμα το κανουν εκει και χρεωνουν το κοσμο 2-3 ευρω κανεις δεν θα παει εκει και θα το βλεπουν αδειο . Να μην επιβαρυνθει ο αγιος ιωαννης ,μας κοροιδευουν μαλλων!
    Ενωθητει κυριοι συμβολοι γιατι μας εχει φαει η αντιπαραθεση μεταξυ των κομματων εδω στα χανια και εχουμε μεινει πισω σε σχεση με τη υπολοιποι κρητη.

  2. Η δημιουργία πάρκου με την πραγματική έννοια του όρου είναι στοίχημα για τους Χανιώτες!
    Το κυκλοφοριακό κατά την γνώμη μου μπορεί να επιλυθεί με μικρά λεωφορεία να μεταφέρουν τους επισκέπτες.
    Παρκαρισμένα αυτοκίνητα και πάρκο δεν είναι κατά την γνώμη μου συμβατά.
    Ο δήμος θα μπορούσε πάντως να συμβουλευτεί κάποια πόλη,κάποιο Δήμαρχο που έχουν εμπειρία στην δημιουργία πάρκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook