Χανιά: “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καθιέρωσε νόμους που ισχύουν μέχρι σήμερα”: Εκδήλωση στο προαύλιο του Δικαστικού Μεγάρου | Photos

Ως κορυφαίος ρυθμιστής στους νόμους που ακόμα και σήμερα ισχύουν στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε η εμβληματική προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ομώνυμο Ίδρυμα “Ελ. Βενιζέλος” στα Χανιά με τίτλο “Η προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου στον νομικό πολιτισμό της χώρας μας”.

Σε έναν χώρο που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στρωμένο με καρέκλες, την αυλή του Δικαστικού Μεγάρου, έξω από τις δικαστικές αίθουσες, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη νομική προσφορά του Εθνάρχη με αναφορές στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις του στους τομείς της κυβερνητικής του δράσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια συμπαρουσίαση της δίτομης βιογραφίας του μεγάλου πολιτικού με τίτλο “Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος, ο ηγέτης: Βιογραφία” βιβλίου που έχει γράψει ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης, ο οποίος τόνισε ως σπουδαιότερη ενέργειά του στα νομικά της χώρας, πέραν από τη Συνταγματική μεταρρύθμιση που εναρμόνισε το σύνταγμα με αυτά των υπόλοιπων δυτικών κοινοβουλευτικών δημοκρατιών, ήδη από την προσφορά του στην κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας, όπου συνέταξε το πρώτο Σύνταγμα ως υπουργός Δικαιοσύνης και το μεταρρύθμισε στην 2η Συντακτική Συνέλευσης.

“Ο Βενιζέλος ήταν αναμορφωτής του ελληνικού δικαίου και άλλαξε το ισχύον ρωμαϊκο-βυζαντινό δίκαιο που δεν είχε άλλαξε από τα τότε χρόνια μέχρι και τις απαρχές του 20ου αιώνα”, τόνισε ο Απόστολος Γεωργιάδης, Επίτιμος και Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

“Ο Βενιζέλος έβαλε τέλος στην αδράνεια των προϋπαρχουσών επιτροπών και προχώρησε μάλιστα στη σύνταξη του αστικού κώδικα, σε ζητήματα καίριας σημασίας όπως η σύναψη διαζυγίου μεταξύ των αντρόγυνων, που έως τότε γινόταν με μία απλή ανακοίνωση από μεριάς του άνδρα του ύφους :”Δεν σε θέλω, έφυγες”, αναφέρει ακόμα χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης ενώ συμπληρώνει πως νόμοι και κανονισμοί των μερών του Βενιζέλου ισχύουν έως και σήμερα, όπως η αστική και ποινική ευθύνη των ιδιοκτητών Ι.Χ. και ο νόμος περί της κατ΄όροφον ιδιοκτησίας.

Ομιλητές της εκδήλωσης εκτός του προαναφερθέντα ήταν ο Εισαγγελέας Εφετών Κρήτης Χαράλαμπος Μωυσίδης, ο δικηγόρος Μιχάλης Βεργανελάκης και ο Σπύρος Λιονάκης, Δικηγόρος και Άρχων Νομοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων Γιώργος Δασκαλάκης, ανέφερε ότι η εκδήλωση έπρεπε να γίνει στο προαύλιο των Δικαστηρίων επειδή σε αυτόν τον τόπο ο Ελευθέριος Βενιζέλος εργάστηκε και έζησε, καθώς ήταν μέλος του δικηγορικού συλλόγου μας, ενώ αποτελεί τιμή για την ζωή και το έργο του Εθνάρχη.

Στην πλατεία Ελευθερίας έξω από τις δικαστικές αίθουσες όπου είχαν στηθεί τα καθίσματα για την εκδήλωση, έδωσαν το παρόν μέλη του δικηγορικού συλλόγου και του Ιδρύματος καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, αλλά και πλήθος κόσμου.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ