Χανιά | Ο Δήμος αδειάζει την πόλη από τραπεζοκαθίσματα κι εμπορεύματα

Υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ο νέος κανονισμός για την παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων, με ευρεία πλειοψηφία 30 ατόμων και τους καταστηματάρχες να χειροκροτούν ειρωνικά.

20170217_170539Η συνεδρίαση έγινε σε κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο, παρουσία δεκάδων καταστηματαρχών, οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές και δεν έλειψε ο εκνευρισμός.

Παρόλο που η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής φαινόταν «εύθραυστη» σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, τελικά το θέμα πέρασε «χαλαρά» με 30 ψήφους (απαιτούνταν 25).

Απόντες ήταν οι «συνήθεις ύποπτοι» Μανώλης Κεμεσίδης και Μιχάλης Κοτζαμιχάλης αλλά και ο παραιτηθείς πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Φαντριδάκης. Απουσίαζε επίσης ο Νίκος Βλαζάκης, δικαιολογημένα όμως και όχι λόγω διαφοροποίησης με τον κανονισμό.

Από τους παρόντες, «όχι» ψήφισε ο Μανώλης Μαυρεδάκης που δήλωσε «φίλαθλος» και σχολίασε πως με τον νέο κανονισμό δεν θα επιτρέπονται οι τηλεοράσεις σε δημόσιους χώρους και συνεπώς δεν θα μπορούν οι φίλαθλοι να παρακολουθούν τους αγώνες ποδοσφαίρου.

«Υπέρ» του νέου κανονισμού ψήφισαν τρεις σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» (Σαρρής, Βουλγαρίδης, Βουτετάκη) ενώ ο Μπάμπης Κουρούσης, απουσίαζε.

«Υπέρ» ψήφισαν επίσης οι Νίκος Παπαντωνάκης και Σεραφείμ Ρίζος.

Τέλος, «υπέρ» ψήφισε ο Θεόδωρος Τζήκας από την παράταξη Σκουλάκη, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την στάση της παράταξης αλλά και ο Γιώργος Αρχοντάκης που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη.
Στο τέλος της ψηφοφορίας, οι παρόντες επιχειρηματίες χειροκρότησαν ειρωνικά.

Δείτε την ψηφοφορία στο βίντεο που ακολουθεί

Με τον κανονισμό, η Δημοτική Αρχή  “βάζει φρένο” στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην Παλιά αλλά και τη νέα πόλη ενώ απομακρύνει και τα εμπορεύματα από τα πεζοδρόμια.

20170217_160031

Συγκεκριμένα, στο εξής δεν θα γίνονται παραχωρήσεις κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια με πλάτος κάτω των 3 μ καθώς το ελάχιστο παραχωρούμενο πλάτος είναι 1,2 μ. και το ελάχιστο πλάτος που πρέπει να μένει ελεύθερο για τους πεζούς, είναι 1,5 μ. Ακόμη, απαγορεύονται τα εμπορεύματα (μεταξύ άλλων) στις οδούς Κυδωνίας και Χάληδων ενώ άδειες για εμπορεύματα θα μπορούν να δίνονται σε πεζοδρόμια πλάτους 2,2 μ.

Στην τοποθέτησή του στην Αρχή της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, έκανε λόγο για  “ένα ζήτημα, που όλοι συζητούν, αλλά καμιά δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε να αντιμετωπίσει με ορθολογισμό και θάρρος” το οποίο η νυν δημοτική αρχή καλείται να επιλύσει, “αγνοώντας πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος και προτάσσοντας το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της”.

20170217_160013

“Στόχος μας είναι η προστασία του χαρακτήρα, της εικόνας και της ποιότητας της πόλης μας, που απειλείται από την ανεξέλεγκτη κατάληψη του δημοσίου χώρου από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα” ανέφερε και προσέθεσε πως ο νέος κανονισμός, στοχεύει σε ένα δημόσιο χώρο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας με βάση και την κείμενη νομοθεσία, προσδοκώντας ουσιαστικά η πόλη να αποκτήσει ένα φιλικότερο πρόσωπο” ενώ παράλληλα, όπως είπε “προβλέπει σαφείς κανόνες και διάφανο πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Δήμο, σε αρμονία με τα δικαιώματα των κατοίκων και των επισκεπτών”.

20170217_155748Κριτική από τη μειοψηφία

Έντονη ήταν η κριτική από την πλευρά των παρατάξεων Σκουλάκη και Παπαδογιάννη που καταψήφισαν τον κανονισμό και χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες.

Να τηρήσει τον κανονισμό που ήδη υπάρχει, και να ελέγξει την ανομία, κάλεσε την δημοτική Αρχή η κα Αγγελάκη, προσθέτοντας πως με την επικείμενη μείωση των τραπεζοκαθισμάτων, θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες της πόλης. “Έχουμε άλλη πολιτική προσέγγιση” ανέφερε, ζητώντας από την Δημοτική Αρχή, έργα προσβασιμότητας και παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Παπαδογιάννης κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή για ανεπάρκεια και ανικανότητα στην εφαρμογή του νόμου. “Οι πολίτες έχουν αγανακτήσει κι εσείς απαντάτε με πυροτεχνήματα” προσέθεσε, σχολιάζοντας πως ο νέος κανονισμός δεν είναι πειστικός.

“Υπέρ” ψήφισαν οι παρατάξεις Σαρρή, Ρίζου και Παπαντωνάκη. Ο κ. Σαρρής στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ο νέος κανονισμός να εφαρμοστεί και, απευθυνόμενους στους επιχειρηματίες, είπε πως αν και ο εκνευρισμός τους είναι δικαιολογημένος, το αποτέλεσμα από την εφαρμογή του θα είναι υπέρ τους.

Παπαντωνάκης και Ρίζος, εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με αρκετά από τα επιμέρους άρθρα του κανονισμού, υπερψήφισαν όμως συνολικά, αναγνωρίζοντας πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Οι επιχειρηματίες

Νωρίτερα, ο λόγος δόθηκε σε εκπροσώπους φορέων που ήταν παρόντες. Τόσο η πρόεδρος του συλλόγου εστίασης, κα Σαματά, όσο και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΧ, κ. Ψαρουδάκης, προειδοποίησαν τον Δήμαρχο ότι οι συνέπειες από την εφαρμογή του νέου κανονισμού θα είναι καταστροφικές για κάποιες επιχειρήσεις, δεδομένης της κατάστασης που ήδη επικρατεί. “Αδικαιολόγητη βιασύνη” καταλόγισε στην Δημοτική Αρχή ο πρόεδρος της ΟΕΒΕνΧ, Γιάννης Παυλάκης. Ο ίδιος αποδοκίμασε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Νίκο Βουρλάκη, ο οποίος τάχθηκε “υπέρ” του κανονισμού, παρότι έχει εκφράσει τις ενστάσεις του για συγκεκριμένες διατάξεις.

Ακόμη, την θέση των Αρχιτεκτόνων υπέρ του κανονισμού, επανέλαβε ο πρόεδρος του συλλόγου τους, κ. Βεργεράκης.

Τελικά, ο κανονισμός “πέρασε” μετά από 4 περίπου ώρες συζήτησης με 30 ψήφους “υπέρ” και από αύριο παίρνει τον δρόμο για την τελική έγκριση από την Αποκεντρωμένη.

zarpanews.gr

loading...

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άντε να δούμε επιτέλους πεζοδρόμια ελεύθερα!Και τους πεζόδρομους για τους πεζούς και όχι για τα μεζεδοπωλεία και τα…ρακάδικα!

  2. Δεν πρόκειται να αδειάσουνε οι δρόμοι και τα στενά, μια τάξη πρέπει να μπεί σε τόσες χιλιάδες καρέκλες παντού, γεμάτες αρχόσχολους μέρα νύχτα. Δεν είναι η ζωή μόνο βοσκητό, μεθύσια και χαβαλές…

  3. […] Σε αναμονή του νέου χάρτη με το σχέδιο κανονισμού των κοινόχρηστων χώρων, βρίσκεται ο Σύλλογος Εστίασης Ν. Χανίων, παρουσιάζοντας τους δρόμους στους οποίους έγιναν αλλαγές, με βάσει τις νέες τροποποιήσεις, οι οποίες και παρουσιάστηκαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο δείτε εδώ […]

  4. […] Σε αναμονή του νέου χάρτη με το σχέδιο κανονισμού των κοινόχρηστων χώρων, βρίσκεται ο Σύλλογος Εστίασης Ν. Χανίων, παρουσιάζοντας τους δρόμους στους οποίους έγιναν αλλαγές, με βάσει τις νέες τροποποιήσεις, οι οποίες και παρουσιάστηκαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο δείτε εδώ . […]

  5. […] Σε αναμονή του νέου χάρτη με το σχέδιο κανονισμού των κοινόχρηστων χώρων, βρίσκεται ο Σύλλογος Εστίασης Ν. Χανίων, παρουσιάζοντας τους δρόμους στους οποίους έγιναν αλλαγές, με βάσει τις νέες τροποποιήσεις, οι οποίες και παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο δείτε εδώ . […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ