Χανιά | Οι Φοιτητές διεκδικούν στέγαση

χανιά-οι-φοιτητές-διεκδικούν-στέγαση-121731

politexnio kritisΤη Πέμπτη 6/11 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση του συλλόγου εστίων Πολυτεχνείου Κρήτης και του ενιαίου συλλόγου φοιτητών ΠΚ στη συνεδρίαση της συγκλήτου του ιδρύματος. Η σύγκλητος συζήτησε τις λίστες με τους φοιτητές που θα φύγουν και τους φοιτητές που θα μπούν στις εστίες.

Τα αιτήματα των συλλόγων στη συνεδρίαση της συγκλήτου ήταν:

Να αυξηθεί το επίδομα ενοικίου στα 300€ για όσους είναι εκτός εστίας και να δίνετε απευθείας στον φοιτητή

Να παραχωρηθεί το Παλιό Ψυχιατρείο ή άλλα κτίρια που ανήκουν στο Π.Κ. ως χώροι στέγασης.

Ανέγερση καινούργιας εστίας

Δωρεάν μεταφορές για όλους

Να μη διωχθούν από την εστία οι φοιτητές που τελείωσαν το 7 έτος

Κάλυψη όλων των αιτήσεων για σίτιση.

Τα αιτήματα αυτά δεν είναι ουρανοκατέβατα αλλά πηγάζουν από τις πραγματικές ανάγκες για να μπορούν οι φοιτητές να σπουδάζουν ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονιών τους. Είναι μεγάλη ανάγκη να δοθεί επίδομα ενοικίου σε όσους φοιτητές βρίσκονται εκτός εστίας. Επίδομα που να μπορεί να καλύψει τα έξοδα για την ενοικίαση σπιτιού για όλη τη χρονιά. Η πρυτανεία έχει εξαγγείλει επίδομα 180 ευρώ. Μάλιστα το επίδομα το εγγυάται μόνο μέχρι Δεκέμβρη, αφού για να συνεχιστεί πρέπει να το αντέχει ο νέος προυπολογισμός. Πως μπορεί ένας φοιτητής να πληρώσει το νοίκι και τους λογαριασμούς για ένα σπίτι στα Χανιά με μόλις 180 ευρώ; Απλά δε μπορεί. Τι θα γίνει για τους υπόλοιπους μήνες;

Η κατάσταση που ζουν οι φοιτητές προκείπτει από τη τεράστια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων από το κράτος. Η υποχρηματοδότηση δεν είναι τυχαία. Την ίδια στιγμή που υποχρηματοδοτούν τα πανεπιστήμια έχουν περάσει νόμους με κατευθύνσεις της Ευρωπαικής Ένωσης(συνθήκες Μπολόνια, Λισσαβόνα) που βάζουν τις επιχειρήσεις μέσα να κάνουν μπίζνες. Στόχος είναι το κράτος να απαλαχθεί πλήρως από τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και τα πανεπιστήμια για να βρίσκουν πόρους να γίνουν επιχειρήσεις που θα κάνουν τη μόρφωση εμπόρευμα και οι φοιτητές θα είναι οι πελάτες τους.

Από μέρους της η πρυτανεία εφαρμόζει αυτές οι κατευθύνσεις παρότι μπορεί να υπάρχουν δήθεν διαφωνίες στα λόγια. Με τη λογική του μικρότερου κακού διαχειρίζεται την τεράστια υποχρηματοδότηση. Με αυτή τη λογική ψηφίστικαν οι λίστες του διαγωνισμού φτώχειας που πετάνε φοιτητές έξω από τις εστίες, που δε μπαίνουν στις εστίες φοιτητές που δεν έχουν κατέβει καν στα Χανιά.

Στο όνομα της ρεαλιστικότητας καλεί τους φοιτητές να ρίξουν τις απαιτήσεις τους. Χαρακτηριστικά υπόθηκε «καλά σε άλλη χώρα ζούμε, η χώρα έχει χρεωκοπήσει, αυτά που ζητάτε δεν μπορούν να δοθούν». Δηλαδή οι φοιτητές που δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι, που δε τα βγάζουν πέρα με το μεγάλο κόστος σπουδών πρέπει να αποδεχθούν να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης για την οποία οι ίδιοι δε φέρουν καμιά ευθύνη. Να θεωρήσουν λογικό και ρεαλιστικό ότι αφού δεν έχουν χρήματα δε θα σπουδάσουν, ότι το πανεπιστήμιο δε θα προστατέψει τις σπουδές τους.

Με αυτό το τρόπο απομακρύνει τους φοιτητές και από οποιαδήποτε διεκδίκηση για τα αυτονόητα. Αφού όπως λένε είναι αντικειμενικό ότι δε μπορούν να στεγαστούν και να σιτιστούν οι φοιτητές, να μη ζητάμε και πολλά πολλά, να διαχειριστούμε τη φτώχεια και να δεχθούμε τη κατάσταση όπως έχει.

Όμως αυτό είναι η μια πλευρά. Από την άλλη το κύριο βάρος το δίνει στη μετατροπή του πολυτεχνείου σε ανταγωνιστικό ίδρυμα στην αγορά δηλαδή για συμφωνίες με επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που δεν υπάρχουν κονδύλια για τη στέγαση υπάρχουν για τις όψεις των κτηρίων για να πάει καλά το ΠΚ στις αξιολογήσεις. Τη στιγμή που δεν μπορούν να στεγαστούν δεκάδες φοιτητές δίνονται τεράστια κονδύλια για να υπάρχει υψηλού επιπέδου έρευνα. Είναι ένας ακόμη δείκτης που θα κάνει το πολυτεχνείο πιο ανταγωνιστικό στην αγορά αλλά για τις σπουδές των φοιτητών δε περισεύει τίποτα. Μάλιστα όλα αυτά παρουσιάζονται ότι γίνονται για το καλό των φοιτητών, ότι όσο πιο ανταγωνιστικό γίνεται το πανεπιστήμιο στην αγορά τόσο πιο εύκολα θα βρούν οι φοιτητές δουλειά. Η πραγματικότητα όμως που βλέπουμε είναι ότι όπου ακούμε για ανταγωνιστικότητα για τις επιχειρήσεις, σημαίνει μειωμένους μισθούς και δικαιώματα.

Κανείς φοιτητής να μη δεχθεί να μπουν φραγμοί στις σπουδές του. Καλούμε όλη το Χανιώτικο λαό, όλους τους φορείς των εργαζομένων, των εμπόρων, των αγροτών να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών που αγωνίζονται για μπορούν να σπουδάσουν. Μόνο με τη στήριξη ολόκληρου του λαού μπορεί να δοθεί ουσιαστική λύση.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook