Χανιά | Νέα συνάντηση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση των μνημείων και των ελεύθερων χώρων

χανιά-νέα-συνάντηση-της-οικολογικής-π-558281

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη για την κοινή δράση υπεράσπισης μνημείων, δημόσιων κτηρίων και ελεύθερων χώρων, με αφορμή την επιχειρούμενη ξενοδοχοποίηση ιστορικών κτηρίων του Πολυτεχνείου στο Λόφο Καστέλι, την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017, στις 8 μμ, στο Δημοτικό Κήπο Χανίων.

Παρακάτω κείμενο για να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης και κοινής διεκδίκησης από φορείς και πρόσωπα:

«ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ»

«Η επιχειρούμενη δημιουργία ιδιωτικού ξενοδοχείου στα ιστορικά μνημειακά κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Λόφο Καστέλι στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων είναι ένα καμπανάκι κινδύνου για το σύνολο των μνημείων, των δημόσιων κτηρίων και των Πανεπιστημίων της χώρα μας.

Λέμε όχι στην ξενοδοχοποίηση και κάθε ιδιωτική εμπορική εκμετάλλευση των δημόσιων μνημειακών κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Λόφο Καστέλι της Παλιάς Πόλης των Χανίων.

Λέμε όχι στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού (και μάλιστα του μαζικού με άθλιες συνθήκες εργασίας για τους απασχολούμενους σε αυτόν) προβάλλει ορατό τον κίνδυνο να αδειάσει η Παλιά Πόλη των Χανίων από κατοίκους και να χάσει το ιδιαίτερο χρώμα της, αυτό ακριβώς που φέρνει τόσους επισκέπτες.

Λέμε όχι στην εγκατάλειψη και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κτηρίων. Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχουν τόσες κοινωνικές ανάγκες (άστεγοι, φοιτητές που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους εξαιτίας της αδυναμίας να ανταπεξέλθουν οικονομικά, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και μουσεία σε ενοικιαζόμενους ή ανεπαρκείς χώρους) και την ίδια στιγμή να αφήνονται εγκαταλελειμμένα ή να ιδιωτικοποιούνται δημόσια κτήρια.

Λέμε όχι στην οικονομική εξαθλίωση της Παιδείας και των Πανεπιστημίων με τις συνεχείς περικοπές, όχι στη λογική εκποίησης της περιουσίας των Πανεπιστημίων ή της διείσδυσης ιδιωτών χορηγών για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις λειτουργίες τους.

Για όλα αυτά έχουν ευθύνες τόσο οι νυν όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας. Καλούμε την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης να δράσουν από κοινού και να πουν μαζί μας ναι:

  • Ναι στη συντήρηση και χρήση για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανάγκες των μνημείων και δημόσιων κτηρίων τόσο του Πολυτεχνείου στο Λόφο Καστέλι όσο και άλλων μνημείων όπως των Νεωρίων, του Παλιού Δημαρχείου στο Συντριβάνι.
  • Ναι στην άμεση απόδοση στο Δήμο Χανίων δημόσιων χώρων όπως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, το παλιό ΙΚΑ και το Παλιό Ψυχιατρείο.
  • Ναι στη φροντίδα για να διατηρηθεί η παρουσία κατοίκων στην Παλιά Πόλη των Χανίων και να μην καταντήσει τουριστική νεκρόπολη.
  • Ναι στην επαρκή δημόσια χρηματοδότηση για την Παιδεία και για τους φοιτητές, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook