Χανιά | Μπαίνουν μπουλντόζες στη Νέα Χώρα: Πώς θα γίνει – Πότε θα τελειώσει | Photos

χανιά-μπαίνουν-μπουλντόζες-στη-νέα-χώ-597575

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στη Νέα Χώρα μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του αναδόχου εργολάβου, ο οποίος μάλιστα «έδωσε» έκπτωση πάνω από 50%.Έτσι ο προϋπολογισμός του έργου από 2,1 εκ. ευρώ διαμορφώνεται στις 900 χιλ. ευρώ περίπου ενώ στόχος είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018 πριν την επόμενη τουριστική περίοδο.

Για μια «πολύ σημαντική στιγμή της δημαρχιακής του θητείας και για την πόλη και τους δημότες συνολικά» έκανε λόγο σε δήλωση του ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας: «Ήταν το όραμά μας εξαρχής να αναβαθμίσουμε το παραλιακό μέτωπο στη Νέα Χώρα, μια πολυάνθρωπη, λαϊκή γειτονιά, την οποία χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα όλος ο κόσμος των Χανίων για αναψυχή» ανέφερε, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα του συνολικού οράματος για σύνδεση της δυτικής πλευρά της πόλης με την ανατολική μέσω μιας εναλλακτικής περιπατιτικής ή ποδηλατικής διαδρομής.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, προχωρούν οι απαλλοτριώσεις στα δυτικά της Νέας Χώρας μέχρι τον Κλαδισό ποταμό, με στόχο να γκρεμιστούν μαντρότοιχοι και άλλα εμπόδια και να «ανοίξει» η διαδρομή για τους πεζούς.

neaxora2

Η μελέτη

Στόχος του έργου είναι να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα της περιοχής και να αναβαθμίσει αισθητικά το παραλιακό μέτωπο. Η επιχειρηματικότητα θα έχει τον δικό της χώρο μπροστά από τα καταστήματα, ο δρόμος στενεύει σε μία λωρίδα ήπιας κυκλοφορίας και μικτής χρήσης ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες διαμορφώνονται σε ένα ενιαίο επίπεδο μέχρι την παραλία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία λαμβάνεται υπόψη μεταξύ άλλων η έντονη κίνηση στην περιοχή από κάτοικους και τουρίστες, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, η γειτνίαση με τη θάλασσα, η προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, κ.α., η οδός Παπανικολή προτείνεται να γίνει οδός μικτής χρήσης οχημάτων και ποδηλάτου (cycle street), ενώ στην περιοχή επέμβασης θα εκτελούνται σε διαφορετικές στάθμες οι δραστηριότητες στο επίπεδο της παραλίας και της πόλης. Μία ενδιάμεση ζώνη θα διαχωρίζει αλλά και θα συνδέει τις δύο αυτές περιοχές, με ράμπες κατάλληλων κλίσεων και για την εξυπηρέτηση ατόμων ΑμεΑ.nea_xora6nea_xora5nea_xora7nea_xora4Η διαμόρφωση θα είναι σε ενιαίο επίπεδο. Ο διαχωρισμός των διαφορετικών χρήσεων (της κίνησης των πεζών και των τροχοφόρων) γίνεται με τη χρήση στοιχείων αστικού εξοπλισμού. Τα προτεινόμενα στοιχεία του αστικού εξοπλισμού είναι κολωνάκια, καθιστικά, υπάρχουσα και προτεινόμενη φύτευση, φωτιστικοί στύλοι, κάδοι απορριμμάτων, βρύσες και εξοπλισμός για στάθμευση ποδηλάτων (bike racks).neaxora3Λίγο πριν τη συμβολή της οδού Παπανικολή με τη Μονή Γωνιάς δημιουργείται μια μικρή πλατεία, με καθιστικούς χώρους, χώρους φύτευσης, κ.α.

Στην οδό Παπανικολή διατηρείται η υπάρχουσα στάθμευση Α.ΜΕ.Α.,τοποθετείται εξοπλισμός για στάθμευση ποδηλάτων (bike racks), ενώ προβλέπονται θέσεις στάθμευσης/τροφοδοσίας των επιχειρήσεων και συμπληρωματικές θέσεις για ΑΜΕΑ στις παρόδιες οδούς Πετρώφ, Σκίνερ και Χάου.neaxora4Οι εργασίες που προτείνονται στη μελέτη αφορούν σε:

• Εργασίες καθαιρέσεων και αποξήλωσης.

• Εργασίες μετατόπισης στύλων ΟΤΕ και ΔΕΗ.

• Εργασίες σκυροδεμάτων.

• Εργασίες επιστρώσεων.

• Εργασίες που αφορούν στην κατασκευή και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

• Απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

• Εργασίες κατασκευής δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης, ομβρίων.

• Φύτευση και άρδευση των προτεινόμενων και υπαρχόντων τμημάτων πρασίνου.nea_xora2

 

4 thoughts on “Χανιά | Μπαίνουν μπουλντόζες στη Νέα Χώρα: Πώς θα γίνει – Πότε θα τελειώσει | Photos

  1. ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ , ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΥΘΕΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ .
    ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook