Χανιά | «Λουκέτο» εν όψει και μεταφορά στο Ηράκλειο για υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης

χανιά-λουκέτο-εν-όψει-και-μεταφορά-σ-8200

katalipsi_apokentromeni_kriti_aftodioikisi«Προβλήματα καθυστερήσεις και δυσχέρειες» στην λειτουργία των ΟΤΑ προβλέπει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, από την δρομολογούμενη επαναφορά του θεσμού του «ελεγκτή νομιμότητας» που σημαίνει μεταφορά στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης των αρμοδιοτήτων οικονομικών και διοίκησης αλλά και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτά. 

malandrakis giannisΣυγκεκριμένα: Ο Δήμαρχος Πλατανιά και Γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης κ.Ιωάννης Μαλανδράκης , κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΠΕΔ, έθεσε υπόψη της ορισμένες από τις  διατάξεις που αφορούν το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα με κατεπείγουσες διαδικασίες το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ» με το οποίο προωθούνται σοβαρότατες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνοντας το για διαβούλευση από την Παρασκευή 28/2/2014 έως και την Τρίτη 4/3/2014 .

Είναι προφανές ότι ο χρόνος ήταν ελάχιστος και δημιουργεί ερωτηματικά.

Στο πολυνομοσχέδιο μεταξύ άλλων επέρχονται διαρθρωτικές αλλαγές και στην εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επαναφορά και λειτουργία του θεσμού του Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος αν και είχε θεσπιστεί με το Ν. 3852/2010 εντούτοις δεν έχει λειτουργήσει έως τώρα.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου προβλέπεται η αυτοδίκαιη απόσπαση του προσωπικού που υπηρετεί στα τμήματα Διοικητικού- Οικονομικού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (αφού η κύρια αρμοδιότητα των Τμημάτων αυτών είναι ο έλεγχος νομιμότητας και τα θέματα της Πειθαρχικής Ευθύνης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ δηλαδή στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποψιλώνοντας τις υπηρεσίες στο Νομό με αποτέλεσμα τη μη εξυπηρέτηση των ΟΤΑ και των Πολιτών που μέχρι σήμερα εξυπηρετούνταν άμεσα και  αποτελεσματικά.

Η μέχρι σήμερα, από την εφαρμογή του Καλλικράτη, εμπειρία για όσες αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν  στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τις τέως Διευθύνσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  απέδειξε ότι μόνο προβλήματα καθυστερήσεις και δυσχέρειες δημιούργησαν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των ΟΤΑ.

Επιπλέον δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα οικονομικά, λειτουργικά, οικογενειακά  για το προσωπικό  που λειτουργεί επί χρόνια με τη μετακίνησή τους στην έδρα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Μετά τα ανωτέρω η Ε.Ε. της ΠΕΔ Κρήτης , ομόφωνα απαιτεί τα παρακάτω :

Α)Σε κάθε περίπτωση να παραμείνουν οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στους Νομούς προκειμένου να παταχθεί η γραφειοκρατία δεδομένων και των σχετικών αποστάσεων που θα πρέπει να διανύουν  οι υπάλληλοι των Δήμων για τον κατά Νόμο έλεγχο των εκδιδομένων από τους Δήμους αποφάσεων και λοιπών εγγράφων  λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική ταλαιπωρία και το κόστος  μετακίνησής τους με ότι αυτό  συνεπάγεται.

Β)Την αποφυγή σοβαροτάτων προβλημάτων που δημιουργούνται σε οικονομικό, λειτουργικό, οικογενειακό επίπεδο   για το προσωπικό  που λειτουργεί επί χρόνια με τη μετακίνησή τους στην έδρα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων», όπως αναφέρουν σε έγγραφό τους ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γιάννης Κουράκης και ο γραμματέας κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook