Χανιά | Η πρόταση του «Κυττάρου» για το Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης

χανιά-η-πρόταση-του-κυττάρου-για-το-342657

Το ΔΣ του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Κύτταρο Χαλέπας» παρουσιάζει την πρότασή του για τη λειτουργία Καλοκαιρινού Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης για το 2017 αναγνωρίζοντας την ανάγκη για απασχόληση των παιδιών μικρής ηλικίας (6-12 ετών) των εργαζόμενων οικογενειών της περιοχής μας κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Σε επιστολή προς την σχολική επιτροπή α/βαθμια εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων αναφέρει:

«στο πλαίσιο της καλής μας συνεργασίας απευθυνόμαστε προς εσάς εγγράφως προκειμένου να εισηγηθούμε την παραχώρηση σχολικών αιθουσών και αύλειου χώρου των  9ου, 10ου  Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων  καθώς και του αύλειου χώρου  του 11ου Δημοτικού Σχολείου  και Νηπιαγωγείου  προς τον σύλλογό μας, τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο ‘Κύτταρο Χαλέπας’, για την υλοποίηση του Θερινού Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, αλλά και της απογευματινής αθλητικής απασχόλησης που αποτελεί πάγιο αίτημα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της περιοχής. (Μάλιστα, πολλοί γονείς μαθητών των σχολείων της Χαλέπας έχουν ήδη υπογράψει σχετικό κείμενο στήριξης της εν λόγω πρωτοβουλίας του Συλλόγου μας).

Επιπλέον αιτούμαστε παραχώρηση των αύλειων χώρων των σχολείων αυτών για τρίωρη  απογευματινή χρήση (Τρίτη –Πέμπτη –Παρασκευή) και πρωινή για το Σάββατο ώστε οι  γονείς να μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους για ανέμελο και ασφαλές παιχνίδι με την επίβλεψη γυμναστή. Η συγκεκριμένη δράση είναι ανοιχτή για όλα τα παιδιά της συνοικίας  εξασφαλίζοντας ένα ιδανικό περιβάλλον για τους συμμετέχοντες χωρίς αντίτιμο (τα έξοδα μισθοδοσίας των γυμναστών θα καλύψει ο προϋπολογισμός του συλλόγου μας).

 

Οι δραστηριότητες που θα διαρκέσουν κατά το διάστημα 26 Ιουνίου 2017 έως 28 Ιουλίου 2017, θα απευθύνονται σε όλους τους μαθητές δημοτικού των σχολείων της περιοχής μας χωρίς κόστος συμμετοχής. Φέτος το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά με την απασχόληση 150 παιδιών (το περιεχόμενο του επισυνάπτεται σε σχετικό αρχείο powerpoint) σε ίση αναλογία από κάθε ένα από τα σχολεία της περιοχής μας και σε κάθε περίοδο λειτουργίας (Προβλέπονται δυο περίοδοι.) Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι θέσεις από παιδιά των σχολείων μας θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής μαθητών και από άλλα σχολεία της πόλης εφόσον εκδηλώσουν τέτοια επιθυμία.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν παιδιά εργαζόμενων οικογενειών  βάσει  κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων- όμοια με αυτά που ορίζονται για τις δημοτικές δομές κατά 50% ενώ οι υπόλοιπες συμμετοχές θα προκύψουν με σειρά προτεραιότητας (με σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και ανοικτής αξιολόγησης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, για λόγους διαφάνειας).

Το  πρόγραμμα θα στελεχωθεί από αδιόριστους εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων (γυμναστές, εικαστικούς, θεατρολόγους, μουσικούς κ.α. που δηλώνονται ως άνεργοι την περίοδο αυτή) καθώς και από φοιτητές/τριες ή πτυχιούχους  παιδαγωγικών τμημάτων ενώ θα  τηρηθεί  η ισχύουσα φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Οι προσλήψεις του προσωπικού θα γίνουν με την τεχνική βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου και με κανόνες ΑΣΕΠ (εκτός από τον επικεφαλής του προγράμματος που θα επιλεγεί από το ΔΣ του συλλόγου μας).

Η συμμετοχή των μαθητών θα είναι χωρίς αντίτιμο αφού έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 5.000€ από την Βουλή των Ελλήνων ενώ έχει εκφραστεί και  η βούληση της ηγεσίας του Δήμου Χανίων για συγχρηματοδότηση της δραστηριότητας. Στην παραπάνω άποψη  συνηγορεί  και η θέση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου  στα Χανιά (μετά την προσκόμιση των απαραιτήτων δικαιολογητικών που ζήτησε από το σύλλογό  μας) ότι η σχετική δαπάνη είναι νόμιμη και υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησής της αφού εγκριθεί  πρώτα από τα όργανα του Δήμου Χανίων. Το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης του προγράμματος  θα καλυφθεί από το «Κύτταρο Χαλέπας» .

Θετικά διακείμενοι στην πρωτοβουλία μας είναι: ο  προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού  Χανίων κ. Εμμ. Μηλιαράκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γ.Τερζάκης, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας , ο οποίος έχει εκφράσει  θετική άποψη και για τη  χρηματοδότηση από το Δήμο Χανίων μέρους του συγκεκριμένου προγράμματος με στόχο την απαλοιφή  του κόστους συμμετοχής των μαθητών εκ μέρους των οικογενειών.

Αυτή η παραχώρηση προϋποθέτει ότι ο Σύλλογός μας θα φέρει την ευθύνη για την φύλαξη και την καθαριότητα των χώρων μετά από κάθε χρήση, καθώς και για την αποκατάσταση φθορών που τυχόν προκληθούν. Οπωσδήποτε θα διασφαλίζεται ο σεβασμός του χώρου φιλοξενίας  κατά τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος και θα οριστεί Υπεύθυνος που θα διευθύνει και θα επιτηρεί το έργο . Δηλώνουμε επίσης ότι:

α) το πρόγραμμα με το γνωστικό αντικείμενο που περιλαμβάνει έχει αθλητικό, δημιουργικό, ψυχαγωγικό, πολιτιστικό χαρακτήρα και δεν θα παρεμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία που είναι ευθύνη της Πολιτείας.

β) Η ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης θα ανατεθεί αποκλειστικά σε άτομα που έχουν τα κατάλληλα προσόντα (με βάση τα στοιχεία του φακέλου που θα συνυποβάλλουν -βιογραφικά- αποδεικτικά σπουδών)

Επιπλέον,  η ασφάλεια των παιδιών θα αποτελεί ευθύνη του Συλλόγου μας ο οποίος θα μεριμνήσει για την ένταξη όλων των παιδιών σε πρόγραμμα ομαδικής ασφάλειας από ατυχήματα.

Παρακαλούμε για τις δικές σας έγκαιρες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε την έγκριση παραχώρησης των σχολικών χώρων και να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό της δράσης.

Σε περίπτωση κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες για συντήρηση/ ανακαίνιση των συγκεκριμένων σχολικών συγκροτημάτων  κατά τη θερινή περίοδο, παρακαλούμε για την έγκαιρη ενημέρωσή μας, προκειμένου να γίνουν από την πλευρά μας οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο Θερινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Επισημαίνουμε ότι εφόσον εξασφαλιστεί η έγκριση παραχώρηση των σχολικών αιθουσών ή αύλειων χώρων των σχολείων της Χαλέπας, θα είμαστε και εμείς σε θέση – εντός σύντομου εύλογου χρονικού διαστήματος- να σας υποβάλουμε το αναλυτικό πρόγραμμα των δραστηριοτήτων, που θα πραγματοποιηθούν .

Παρακαλούμε, μη διστάσετε να ζητήσετε συμπληρωματικές πληροφορίες για το πρόγραμμά μας. Σε αυτή την περίπτωση, μέλη του Συλλόγου μας είναι διατεθειμένα να ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής (δίδοντας εγγράφως τεχνικές λεπτομέρειες)  πριν ή και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της, εφόσον ειδοποιηθούμε εγκαίρως.

 

Λίγα λόγια για το «Κύτταρο Χαλέπας»:

Το «Κύτταρο Χαλέπας» συστάθηκε το 2011 από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου, 10ου, 11ου Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Χαλέπας, του 7ου Γυμνασίου και στη συνέχεια και του Μουσικού Σχολείου Χανίων, ως μία πρωτοβουλία κοινής δράσης για ζητήματα που αφορούν τα σχολεία και την ευρύτερη περιοχή της συνοικίας της Χαλέπας.

Το «Κύτταρο Χαλέπας» είναι ένας σύλλογος που αναπτύσσει παράλληλα ποικίλες δράσεις σε πολλούς τομείς με στόχους πολυεπίπεδους.

Έχουμε καταφέρει να διοργανώσουμε πλήθος ποιοτικών εκδηλώσεων και να αναπτύξουμε δράσεις με μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία:

Ίδρυση Παντοπωλείου Αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο του 2011 (καλύπτουμε τις ανάγκες περισσότερων από 100 οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα).

Εκδρομές, εθελοντική αιμοδοσία, καμπάνια εθελοντικής δωρεάς μυελού οστών.

Ομιλίες/ημερίδες, μαθήματα χορού, σκάκι, εικαστικά, φωτογραφία, ξένες γλώσσες, διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι, art therapy, κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος.

Προβολές ταινιών στον πολυχώρο Mega Place.

Σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΑ

Χανίων στο πλαίσιο της δράσης «Κάνε την εκπομπή σου».

Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού για παιδιά δημοτικού κάθε Άνοιξη (από το 2012)

Ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ μαθητών και γονέων

Γλέντι Πρωτομαγιάς στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Κυριακής

‘Κάτι τρέχει στη Χαλέπα’: Περίπατος για μικρούς και μεγάλους στους δρόμους της Χαλέπας με χάρτη- οδηγό για τα πολλά και ενδιαφέροντα ιστορικά κτίρια της συνοικίας.

Καλλιτεχνικά Φεστιβάλ Νεολαίας από το 2012 και κάθε καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία.

Μουσικές βραδιές στην πλατεία Γηροκομείου και στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Κυριακής κάθε καλοκαίρι με επίσης πολύ μεγάλη συμμετοχή των Χανιωτών.

Βραδιά κλασικής μουσικής στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων το 2014.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στην πλατεία 1866 για τρεις συνεχόμενες χρονιές.

Διήμερο εκδηλώσεων για τον πολιτισμό, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πολυτεχνειούπολη στα Κουνουπιδιανά.

Εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Ξενοδοχείο «Ακάλη» το 2013 και τα επόμενα χρόνια στη Λέσχη Αξιωματικών του ΠΒΚ «Αστέρια».

Το πρώτο ZUMBATHON® CHARITY EVENT στην Κρήτη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του γυμναστηρίου ‘Funstudio’και με τη συμμετοχή 20 zumba® instructors από όλη την Κρήτη στο Εθνικό Στάδιο Χανίων (2013).

Αποστολή σημαντικής ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Ανοικτής Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα Αττικής με τη συνοδεία μαθητών, εκπαιδευτικών και μέλους του ΔΣ του Κυττάρου Χαλέπας (Νοέμβριος 2015).

Συμμετοχή στο φιλανθρωπικό event Chania Santa Run (2014, 2015 και 2016) και μάλιστα με τη μεγαλύτερη ομάδα.

Χορηγία θεατρικών παραστάσεων στους μαθητές των τριών δημοτικών σχολείων που στηρίζουν το Σύλλογο ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών προς το «Κύτταρο Χαλέπας» (2016).

Διαχρονικά στις προτεραιότητες του Συλλόγου παραμένουν οι στόχοι για:

Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της γειτονιάς αναδεικνύοντας τα θετικά στοιχεία της συνοικίας

Πολυεπίπεδη και διαρκή συνεργασία του ‘Κυττάρου Χαλέπας’ με τα σχολεία και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής Χαλέπας αλλά και πέρα από αυτή

Δράσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση της φυσιογνωμίας των υφιστάμενων μνημείων της ιστορικής συνοικίας

Αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής της Αγίας Κυριακής

Δράσεις με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Περισσότερες  πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε και από τον ιστότοπό μας: www.kyttaro-chalepas.gr»

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | Η πρόταση του «Κυττάρου» για το Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook