Χανιά | “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας” και δράσεις για την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο | Photos

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, τα εκπαιδευτικά προγράμματα οδικής ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκαν στις πρώτες τάξεις Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Χανίων στην “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας”, με κεντρικό σύνθημα: “Επιλέγω να μετακινηθώ με τον πιο ωφ€λιμο τρόπο” .

Για θέματα οδικής ασφάλειας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους μικρούς μαθητές οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας, Γεώργιος Ξανθουδάκης, και Πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη, ενώ η ειδική παιδαγωγός, Άννα Βουλγαρίδη, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας “Make Roads Safe Hellas” ενημέρωσε τα παιδιά για τις βασικές αρχές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.

paidia

paid

sxoleio

peraki_sxoleio

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, κορυφώνονται οι δράσεις, με τη διοργάνωση της “Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο”. Ειδικότερα, το πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής:

α) Δωρεάν μετακίνηση με τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων από τις 7.30 έως τις 9.00 και από τις 14.00 έως τις 16.00, ώστε οι δημότες να μετακινηθούν από και προς τις εργασίες τους, χωρίς τα ιδιωτικής χρήσης οχήματά τους.

⦁ β) Περίπατος με εκπροσώπους Σωματείων ΑΜΕΑ και πολιτών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινή μετακίνηση τους στο κέντρο της πόλης. Αφετηρία: Πλατεία Κολοκοτρώνη, στις 11.00. Το παρόν στη δράση θα δώσουν ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ο Αστυνομικός Δ/ντής Χανίων, Γεώργιος Λυμπινάκης, ο αναπληρωτής Δ/ντής Τροχαίας Χανίων, Ευτύχης Μαρκαντωνάκης.

⦁ γ) Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 8:00 έως τις 19.00. Οι δημότες, που θα το επισκεφθούν, θα ενημερωθούν για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

⦁ δ) Ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων με τα παιδιά των Κέντρων Παιδικής Δημιουργίας θα πραγματοποιήσει διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα: «Η φανταστική μου πόλη χωρίς αυτοκίνητο» στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ενώ θα διοργανωθούν και δρώμενα για παιδιά με τα ποδήλατα, που είναι διαθέσιμα στο Πάρκο. Στα παιδιά θα δοθούν έπαινοι συμμετοχής και δώρα σχετικά με το μήνυμα της ημέρας.

⦁ ε) Από τις 8.00 έως τις 12.00 χώροι στάθμευσης της πόλης μας θα δέχονται δωρεάν τα αυτοκίνητα των συνδημοτών μας. Τα πάρκινγκ, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν στάθμευση είναι τα ακόλουθα: Δημοτικό πάρκινγκ “ΚΥΔΩΝ” (οδός Περίδου), Parking Apollon (Γρηγορίου Ε΄, 9-11), Parking PLUS (Ηρώων Πολυτεχνείου 43), Parking ΕΡΜΗΣ ( Μπουνιαλή & Αποκορώνου).
Στις παραπάνω δράσεις συμμετέχουν το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων Α.Ε., η Αστυνομική Δ/νση Χανίων, το Τμήμα Τροχαίας, Σωματεία ΑμεΑ, ομάδες πολιτών, που διεκδικούν την απρόσκοπτη μετακίνηση τους, τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας “Make Roads Safe Hellas”, το Δημοτικό πάρκινγκ “ΚΥΔΩΝ” και ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης της πόλης μας.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στις δράσεις, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να αναδειχτούν τα καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στην προσπάθεια τους να μετακινηθούν στην πόλη, σε πραγματικές συνθήκες.

“Για τη φετινή “Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο” επιλέξαμε να μην κλείσουμε κάποιο δρόμο, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για μία ημέρα, όπως συνηθίζεται για τον συγκεκριμένο εορτασμό και είχαμε επιλέξει κατά το παρελθόν. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε και να προβάλλουμε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην προσπάθεια μας να μετακινηθούμε, γι΄ αυτό και επικεντρωνόμαστε στην έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής, χωρίς να αποποιούμαστε των ευθυνών, που μας αναλογούν, στο κομμάτι της βελτίωσης των υποδομών, πάνω στο οποίο εργαζόμαστε καθημερινά.

Ευχαριστούμε δε τους ιδιοκτήτες των οργανωμένων χώρων στάθμευσης, που συμμετέχουν στις δράσεις, παραχωρώντας τους χώρους τους, χωρίς αντίτιμο, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι δρόμοι της πόλης μας, καθώς και τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων Α.Ε., για τη δωρεάν μεταφορά των συμπολιτών μας από και προς τις εργασίες τους.

Στην προσπάθεια μας αυτή χρειαζόμαστε αρωγούς τους συμπολίτες μας και όχι ανθρώπους, που επιλέγουν την τακτική των προσβλητικών χαρακτηρισμών και της προσπάθειας μηδενισμού των δράσεων μας”, επισημαίνει στη δήλωση του ο κ. Βάμβουκας.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ