Χανιά | Ερώτηση Μαρκογιαννάκη για το Φαράγγι της Σαμαριάς

χανιά-ερώτηση-μαρκογιαννάκη-για-το-φα-130919

markogiannakisΕρώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το φαράγγι της Σαμαριάς και τις σχετικές ελλείψεις στον Εθνικό Δρυμό κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, ανακηρυγμένος ως προστατευόμενη περιοχή από το 1962, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους οικοτόπους στην Ευρώπη, ο οποίος προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Δυστυχώς, παρά την αναμφισβήτητη σημασία του Δρυμού ως εμπλουτισμένου φυσικού περιβάλλοντος και μείζονος αναπτυξιακού πόρου για την ευρύτερη περιοχή, επανειλημμένα και επί σειρά ετών έχουν επισημανθεί, από όλους τους εμπλεκομένους στη διαχείριση του Δρυμού φορείς, πολυάριθμα λειτουργικά προβλήματα, τα οποία δυστυχώς παραμένουν άλυτα μέχρι σήμερα. Eιδικότερα:

1) Ενώ η περίοδος λειτουργίας του Δρυμού εκτείνεται, με βάση σχετική Υπουργική Απόφαση, «…από την 10η Απριλίου μέχρι 31η Οκτωβρίου καθημερινά από τις 6 π.μ.», στην πράξη αυτό είναι ανέφικτο, δεδομένου ότι πρόσληψη και η κατανομή του εποχικού προσωπικού γίνεται κάθε χρόνο με μεγάλη καθυστέρηση.

Και κατά την εφετινή περίοδο, ενώ επανειλημμένα η Διεύθυνση Δασών Χανίων έχει επαναφέρει το θέμα με έγγραφά της, ουδεμία κινητικότητα έχει παρατηρηθεί σχετικά και εκφράζεται η ανησυχία ότι το ίδιο φαινόμενο θα επαναληφθεί.

2) Η αποκατάσταση των ζημιών που δημιουργούνται στο κεντρικό μονοπάτι και τις λοιπές εγκαταστάσεις είναι προβληματική, λόγω της ανεπαρκούς και καθυστερημένης χρηματοδότησης, αλλά και της άκαιρης στελέχωσης εξ επόψεως προσωπικού.

3) Μείζον είναι το ζήτημα της ιατρικής κάλυψης και της δημιουργίας θέσης περιφερειακού ιατρείου στον οικισμό της Σαμαριάς, καθώς περιστατικά όπως κατάγματα, θερμοπληξίες, εξαρθρώσεις, καρδιακά κ.ά. βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη κατά τους θερινούς, ιδιαίτερα, μήνες. Η απουσία ιατρού, σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ακεραιότητα των επισκεπτών, με ανεπανόρθωτα ενίοτε αποτελέσματα.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εάν θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση, έγκαιρη και οριστική αντιμετώπιση της ως άνω περιγραφομένης κατάστασης.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook