Χανιά | Διχάζει ο νέος κανονισμός παραχώρησης για τους κοινόχρηστους χώρους

χανιά-διχάζει-ο-νέος-κανονισμός-παραχ-468324

Μαζικότατη ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων φορέων στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Χανίων για τον νέο κανονισμό παραχώρησης των κοινόχρηστων χώρων.

20161208_185147“Ερχόμαστε να αγγίξουμε ένα ζήτημα, που όλοι συζητούν, αλλά καμιά δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε να αντιμετωπίσει, ίσως γιατί κανείς δεν τόλμησε να θίξει παγιωμένες πελατειακές πρακτικές» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας και προσέθεσε πως στόχος της δημοτικής Αρχής, «είναι η προστασία του χαρακτήρα, της εικόνας και της ποιότητας της πόλης μας, που απειλείται από την ανεξέλεγκτη κατάληψη του δημοσίου χώρου από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα”.
20161208_185221“Ο νέος κανονισμός στοχεύει σε ένα δημόσιο χώρο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας με βάση και την κείμενη νομοθεσία, προσδοκώντας ουσιαστικά η πόλη μας να αποκτήσει ένα φιλικότερο πρόσωπο. Παράλληλα, προβλέπει σαφείς κανόνες και διάφανο πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Δήμο, σε αρμονία με τα δικαιώματα των κατοίκων και των επισκεπτών”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας.

“Οι πόλεις δεν επιβιώνουν ούτε αναπτύσσονται, ακολουθώντας μόνο τις τάσεις της ελεύθερης αγοράς, αλλά μέσα από σωστή προετοιμασία και πλαίσιο. Ο νέος κανονισμός θέτει κανόνες, που βασίζονται στη νομοθεσία αλλά πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, προδιαγράφοντας τα χαρακτηριστικά της πόλης, που θέλουμε” τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων και συμπλήρωσε “οραματιζόμαστε μια πόλη, που δεν κάνει διακρίσεις. Μια πόλη, που περπατιέται ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και ηλικίας.

Όπου η οριοθέτηση στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αποτελεί πλεονέκτημα για επιχειρηματίες και χρήστες, όπου στους εμπορικούς δρόμους τα προϊόντα δεν χρειάζεται να είναι στο δρόμο, γιατί ο πεζός μπορεί να περπατήσει και να σταθεί στις βιτρίνες. Είναι μια πόλη φιλόξενη στον επισκέπτη, που μπορεί να τη διασχίσει και να θαυμάσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Μια πόλη με ποιότητα, με διαβαθμίσεις, με ισόρροπη ανάπτυξη”.

“Το όραμα και ο σχεδιασμός μας στοχεύουν μακριά, ξεπερνούν τα επιμέρους συμφέροντα και εκφράζουν μια στρατηγική προς όφελος του συνόλου”, κατέληξε στην τοποθέτηση του.

20161208_185157Αντιδράσεις

Εντονότατες ενστάσεις εξέφρασαν φορείς του επιχειρηματικού κόσμου. «Αρκετά λάθη και παραλείψεις» στη μελέτη, διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Γιάννης Μαργαρώνης που προέβλεψε ότι εάν ο κανονισμός εφαρμοστεί, θα κλείσουν καταστήματα και επεσήμανε πως οι επιχειρηματίες έχουν επενδύσει με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές που δεν μπορούν να αλλάξουν απροειδοποίητα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Γιάννη Παυλάκη από την ΟΕΒΝΧ που κάλεσε τον Δήμαρχο να μην δημιουργήσει και άλλους ανέργους. Πάρα πολλά λάθη σε τεχνικές κατασκευές του Δήμου αλλά και σε μετρήσεις οδών, παρατήρησε και η πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης, Άννα Σαματά, η οποία ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα σε Σπλάντζια και Παλιά Πόλη.

Από πλευράς Εμπορικού Συλλόγου, ο Νίκος Βουρλάκης ανέφερε πως γενικά ο κανονισμός θα είναι προς όφελος της πόλης, ζήτησε όμως να μην απαγορευτεί η τοποθέτηση εμπορευμάτων σε Κυδωνίας και Χάληδων.

Στην αντίπερα όχθη, την συμφωνία τους με την επιχειρούμενη αλλαγή εξέφρασαν οι κάτοικοι της παλιάς πόλης και της Νέας Χώρας. Επίσης, από την πλευρά του Αρχιτεκτονικού Συλλόγου, ο Λευτέρης Βεργεράκης επανέλαβε την θέση των αρχιτεκτόνων υπέρ της μελέτης και τόνισε πως η εφαρμογή της είναι επιτακτική ανάγκη. «Συμφωνούμε σε γενικές γραμμές» τόνισε και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ, Γιώργος Ευθυμίου σχολιάζοντας πως το πρόβλημα είναι το πώς θα εφαρμοστεί η μελέτη. «Εμάς στο Κύτταρο μας αρέσει το περπάτημα. Γι’ αυτό συμφωνούμε με το ΤΕΕ και με τους Αρχιτέκτονες» σχολίασε από την πλευρά του Συλλόγου, ο Φώτης Καζάσης.

«Επιεικώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε την εικόνα που επικρατεί στην πόλη τώρα ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Βασίλης Λιόντος και κάλεσε τον Δήμο να προστατεύσει τον δημόσιο χώρο και τα δημόσια αγαθά, επιλέγοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών του ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτησης της προέδρου των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Ντίνας Κληρονόμου.

Να φύγουν τα αυτοκίνητα 

Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, πρότεινε ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αντώνης Κρασουδάκης. «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε στην πόλη επτά παρασύρσεις πεζών. Οι τέσσερις αφορούσαν ηλικιωμένους και ένας από αυτούς είναι νεκρός. Μόνο αν απαγορευτούν τα αυτοκίνητα θα βρείτε τον κοινόχρηστο χώρο που αναζητείτε και μόνο έτσι θα σωθεί η πόλη και επιχειρηματικά και κυριολεκτικά, σχολίασε.

Γνωμοδότηση

Να σημειωθεί πως η επιτροπή διαβούλευσης είναι γνωμοδοτικό όργανο. Ακολουθούν συνεδριάσεις στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας, στην επιτροπή ποιότητας ζωής και τέλος στο δημοτικό συμβούλιο όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Διχάζει ο νέος κανονισμός παραχώρησης για τους κοινόχρηστους χώρους

  1. Άντε να δούμε αν κάποια στιγμή αλλάξει εικόνα αυτή η τριτοκοσμική πόλη,που έχει γίνει η πιο εχθρική πόλη,όχι μόνο για τα ΑμΕΑ,αλλά για όλους όσους θέλουν-και δεν μπορούν-να περπατήσουν στα πεζοδρόμια και στους…πεζόδρομους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook