Χανιά | Διημερίδα για την Κρήτη στην Εκπαίδευση

χανιά-διημερίδα-για-την-κρήτη-στην-εκπ-246208

diimierida kriti ekpaideusiΜε επιτυχία αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα η Επιστημονική Διημερίδα «Η Κρήτη και ο πολιτισμός της στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση». Τη Διημερίδα διοργανώνουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι της 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ν. Χανίων και της 69ης Περιφέρειας Προσχολικής Εκπαίδευσης του Ν. Ρεθύμνης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Χανίων και Ρεθύμνης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Ρεθύμνης. Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 στα Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Εκπαίδευση και την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο σε ότι αφορά την Προσχολική Εκπαίδευση.

Η θεματική της Διημερίδας αναφέρεται στα παρακάτω:

Γλωσσικές ιδιαιτερότητες (λεξιλόγιο, σύνταξη, προφορά κ.λπ.)

Μορφές λόγου (δίστιχο, παραμύθι, αίνιγμα, καθαρογλώσσημα, παροιμιακός λόγος, νανούρισμα κ.λπ. )

Ιστορία και ιστορικά μνημεία (με έμφαση στη Μινωική Περίοδο, στη Βενετοκρατία και στην περίοδο της Κρητικής Αυτονομίας)

Γεωγραφία (φυσική γεωγραφία, πολιτική γεωγραφία, κατοίκηση κ.λπ.)

Θρησκεία (τοπικοί άγιοι Κρήτης, τοιχογραφημένες εκκλησίες κ.λπ.)

Μουσική και τραγούδι (ριζίτικο τραγούδι, κρητικά μουσικά όργανα κ.λπ.)

Τέχνη (Κρήτες καλλιτέχνες, χώροι τέχνης κ.λπ.)

Λαογραφία (κρητικό σπίτι και εξάρτισή του, εργαλεία, παραδοσιακές τέχνες, ήθη και έθιμα κ.λπ.)

Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στο κάλεσμα των οργανωτών υπήρξε μεγαλύτερη της αναμενόμενης, οπότε αποφασίστηκε η μη συμπερίληψη των εισηγήσεων που αναφέρονται σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο άλλης διοργάνωσης και από άλλους φορείς. Με τον περιορισμό αυτό επιλέχτηκαν τελικά 25 εισηγήσεις. Οι εισηγητές θα είναι εκπαιδευτικοί στα σύνολό τους και αντιπροσωπεύουν βασικά την πρωτοβάθμια και δευτερευόντως την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν οι Καλαϊτζιδάκη Μαριάννα και Τζακώστα Μαρίνα. Συμμετέχουν επίσης συνταξιούχοι δάσκαλοι, που έδωσαν την ψυχή τους στην εκπαίδευση και που η φήμη τους παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανή στις τάξεις της αλλά και στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού: ο Σταμάτης Αποστολάκης, ο Βαγγέλης Κακατσάκης, ο Τάσος Κόλλιας και ο Βασίλης Χαρωνίτης.

Από την πλευρά τους οι ενεργοί εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις που αναφέρονται σε προγράμματα για τον λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, για θέματα τοπικής ιστορίας, για μνημεία του νησιού, για το κρητικό γλωσσικό ιδίωμα-μητρική γλώσσα των μαθητών, για το ριζίτικο τραγούδι, για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής των σχολείων, για την ίδρυση μουσείων Τοπικής Ιστορίας και Προφορικής Ιστορίας, για την ιστορία και τον πολιτισμό των οικισμών της Κρήτης και για την μετατροπή της τοπικής ιστορίας σε εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Με την παραπάνω θεματολογία και συμμετοχές, οι οργανωτές πιστεύουν ότι θα διεξαχθεί μια γόνιμη επιστημονική διημερίδα, παρότι δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα να βρεθούν χορηγοί της έκδοσης των Πρακτικών της. Ελπίζουν ακόμη ότι η θα αποτελέσει την πρώτη σε μια σειρά επαναλαμβανόμενων διοργανώσεων, οι οποίες θα συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα κρητικά σχολεία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου καταγωγής και διαμονής των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους. Τέλος πιστεύουν ότι η επιτυχημένη διεξαγωγή της θα συντελέσει στη διεύρυνση του κοινού της και στη συμπερίληψη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μελλοντικές διοργανώσεις.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook