Χανιά | Βιβλίο «ταξίδι» στη ζωή και το έργο του Μενέλαο Λουντέμη | Photos

χανιά-βιβλίο-ταξίδι-στη-ζωή-και-το-έ-532171

Το βιβλίο «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας», του συγγραφέα, φιλόλογου – ιστορικού, Δημήτρη Δαμασκηνού που έχει στο επίκεντρο την ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη παρουσιάστηκε στο κοινό των Χανίων την περασμένη Τετάρτη σε μια εξαιρετική εκδήλωση στον κήπο της γκαλερί «Villa des Arts» , στην οδό Νεάρχου.

Πρόκειται για μια ερευνητική δουλειά έξι ετών, τεκμηριωμένη με πάνω από 330 παραπομπές  και ταυτόχρονα ένα αφήγημα για την ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού και μέσα από αυτό, τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα.

«Αδικημένος» ο Λουντέμης

«Είναι μια σύνθετη δουλειά που προσπαθεί να φωτίσει τον τρόπο με τον οποίο ο Λουντέμης δούλεψε ως λογοτέχνης, καταξιώθηκε σαν αγωνιστής και πήρε μία περίοπτη θέση στα νεοελληνικά γράμματα. Ένας φόρος τιμής σε αυτόν τον μεγάλο δημιουργό που θεωρώ ότι είναι αδικημένος, με την έννοια του ότι απουσιάζει από αρκετές γραμματολογίες και από τα σχολικά βιβλία αν και είναι ο πιο πολυδιαβασμένος Έλληνας λογοτέχνης μετά τον Νίκο Καζαντζάκη και με έργο το οποίο είναι αξιόλογο» λέει, μιλώντας στο zarpanews.gr ο Δημήτρης Δαμασκηνός.

Όπως εξηγεί, το έναυσμα για αυτή τη δουλειά ήταν η διαπίστωση πως το 2012, όταν ξεκίνησε η δράση του συλλόγου «Φίλοι των Γραμμάτων και των Τεχνών», παρότι ήταν τα 90 χρόνια από την γέννηση του Λουντέμη, δεν υπήρχε ούτε μία εκδήλωση πανελλαδικά προς τιμήν του. «Αυτό με παρακίνησε να γράψω μία σειρά κειμένων και να κάνουμε μία πολύ ωραία εκδήλωση στα Χανιά που αποτέλεσε και τη βάση για το βιβλίο» συμπληρώνει.

Άγνωστες πτυχές

Στο βιβλίο, σκιαγραφείται ολόκληρη η εποχή που γέννησε τον Λουντέμη ενώ παρουσιάζονται και πλευρές από την ζωή του που δεν είναι τόσο γνωστές. Όπως για παράδειγμα το ότι όταν ο Λουντέμης ήταν στην εξορία του, η σύζυγός του έφυγε στο εξωτερικό και του είχε πει ψέμματα πως η κόρη του πέθανε. 15 ολόκληρα χρόνια αργότερα, το 1962 όταν ήταν στη Ρουμανία συνάντησε τυχαία το παιδί και έμαθε ότι ζούσε. Ακόμη, παρουσιάζονται νέα στοιχεία για το πώς έχασε την ελληνική ιθαγένεια το 1958 όταν έκανε μία ομιλία σε εγκαίνια στρατοπέδου στην Ανατολική Γερμανία και η ελληνική κυβέρνηση του αφαίρεσε την ιθαγένεια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιστρέψει μετά. «Υπάρχουν πολλά στοιχεία που φωτίζονται που νομίζω πως είναι καινούρια στην ιστορική έρευνα» τονίζει ο Δαμασκηνός.

Ολόκληρος ο αιώνας

Το βιβλίο, σε πέντε ενότητες παρακολουθεί τον Λουντέμη από τη γέννησή του μέχρι τον θάνατό του. «Η του η ζωή διατρέχει τον 20ο αιώνα και τα πιο σημαντικά γεγονότα του αιώνα, δηλαδή δικτατορία του Μεταξά, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, μετεμφυλιακό κράτος, πολιτική εξορία. Διαβάζοντάς το κανείς μπορεί να πάρει μια πολύ καλή εικόνα από τη διαδρομή της ελληνικής κοινωνίας που αυτός την εξέφραζε με το έργο του» αναφέρει ο συγγραφέας.

Η εκδήλωση

Tην παρουσίαση οργάνωσαν οι εκδόσεις Ραδάμανθυς ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι Γεώργιος Παπαγρηγοράκης, Νίκος Χουρδάκης, Χρήστος Τσαντής και Μαρία Μαθιουδάκη

«Πρόκειται για μία καταπληκτική δουλειά. Ενώ έχει τον τίτλο μελέτη – δοκίμιο και ο καθένας μπορεί να νομίζει πως είναι δύσκολο να διαβαστεί, είναι τόσο ευχάριστο, σε παρασύρει. Δεν είναι απλά μία μελέτη αλλά είναι η ιστορία του τόπου μας. Πρόσωπα και γεγονότα που παρελαύνουν μέσα από τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη. Μία ερευνητική δουλειά σε βάθος. Η μόνο ολοκληρωμένη δουλειά που υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο έργο του Μενέλαου Λουντέμη» τονίζει στο zarpanews.gr η κα Μαθιουδάκη.

Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η Μαργαρίτα Ναυπακτίτου, υπεύθυνη δράσεων στο ΠΑΜΕΑ για λογαριασμό του «Διαβάζω για τους άλλους» ενώ την παρουσίαση πλαισίωσαν μουσικά ο Γιάννης Μανουσάκας και ο Τάκης Δημητρόπουλος.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook