Χανιά | Βάμβουκας: Εξαιρετική η συμφωνία για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου | Η ευθύνη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Για μια εξαιρετική συμφωνία, που καμία μέχρι τώρα, δημοτική αρχή δεν είχε καταφέρει, έκανε λόγο σήμερα ο κ. Τάσος Βάμβουκας, με αφορμή την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο δήμο Χανίων , έπειτα από την συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και του δημάρχου Χανίων.

Ο κ. Βάμβουκας σε δηλώσεις του, με αφορμή την επίτευξη της παραχώρησης του Στρατοπέδου για 99 χρόνια, έναντι του τιμήματος των 80.000 ανά έτος, είπε μεταξύ άλλων πως το συγκεκριμένο τίμημα είναι πολύ μικρό για το μέγεθος του δήμου Χανίων, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως, «η εξοικονόμηση που θα έχει ο δήμος από την αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων, θα τον απαλλάξουν από ενοίκια τα οποία καταβάλει σήμερα σε μισθωμένα ακίνητα».

Ο δήμαρχος Χανίων τόνισε επίσης πως, η συγκεκριμένη συμφωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας είναι σύμφωνη με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του 100% του Στρατοπέδου στο δήμο Χανίων, ενώ παράλληλα έθεσε προ των ευθυνών τους τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πρέπει να αποφασίσουν.

Ο κ. Βάμβουκας σημείωσε πως χρειάζεται ρεαλιστική προσέγγιση του όλου θέματος ενώ ανέφερε πως «όσοι προσπαθούν να μειώσουν την συμφωνία και την αξία της με αστήρικτα επιχειρήματα, να μην υποτιμούν την νοημοσύνη των συμπολιτών μας.»

Επίσης χαρακτηρίστηκε μεγάλη επιτυχία το ότι δεν θα καταβληθεί από τον δήμο Χανίων ούτε ένα ευρώ για την μεταφορά του Στρατοπέδου, τα οποία ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την και σε τυπικό επίπεδο παραχώρηση του Στρατοπέδου ο δήμαρχος Χανίων είπε πως εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2018.

Για την αξιοποίηση των 56 περίπου στρεμμάτων του χώρου ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε πως θα ακουστούν όλες οι προτάσεις από όλους τους φορείς που θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο όταν θα είναι φυσικά ο κατάλληλος χρόνος.

Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Χανίων:

«“Ο στόχος δεκαετιών για την παραχώρηση του συνόλου του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου επετεύχθη με την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Η επιτυχία και η ωφέλεια, που προκύπτει από τη συμφωνία παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου για το Δήμο και τους δημότες  μας, είναι τεράστια.

Είναι μία εξαιρετική συμφωνία, που κανείς Δήμαρχος και καμία δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να φέρουν και κάποιοι προσπαθούν να τη μειώσουν με επιχειρήματα περί  καταβολής δήθεν υψηλού τιμήματος.

Η εξοικονόμηση, που θα έχει ο Δήμος από την αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων, θα τον απαλλάξει από ενοίκια πολύ μεγαλύτερης αξίας, που καταβάλλει σήμερα σε μισθωμένα ακίνητα.

Έφερα πρόταση – συμφωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σύμφωνη με την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για  παραχώρηση κατά 100% του Στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων και είναι ευθύνη πλέον του Δημοτικού μας Συμβουλίου να αποφασίσει.

Το τίμημα είναι πολύ μικρό για τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου Χανίων, για την αξία, τη χρησιμότητα για την κοινωνία και τα πολλαπλάσια έσοδα, που θα φέρει στον Δήμο το ακίνητο αυτό. Είναι το ελάχιστο δυνατόν τίμημα  για να εναρμονιστούν με το Νόμο αυτοί, που μας το παραχωρούν, δηλαδή το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Χρειάζεται επιτέλους ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος και το “όλα ή τίποτα” έχει οδηγήσει στο απόλυτο τίποτα με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία μας.

Μόνο από τη χρήση από τον Δήμο κτηρίων, που βρίσκονται εντός, θα υπερκαλυφθεί το τίμημα και ο Δήμος μας θα βρεθεί οικονομικά κερδισμένος. Η ήπια δε αξιοποίηση, που θα προκύψει μέσα  από σχετική μελέτη,  θα επιτρέψει αυτός ο χώρος να ωφελήσει την πόλη μας κοινωνικά και οικονομικά.

Το τίμημα για τα 99 χρόνια της παραχώρησης είναι κατά προσέγγιση 6.600 ευρώ μηνιαίως ή 80.000 ευρώ ετήσια και διασφαλίσαμε ότι δεν θα αυξάνεται με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών,  που θα μπορούσε μελλοντικά να αυξήσει κατά πολύ  το τίμημα, αλλά μόνο θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Επιπλέον έχουμε και μία άλλη επιτυχία, διότι καταφέραμε να μην καταβάλλουμε ούτε ένα ευρώ, ως έχουμε υποχρέωση, για τα έξοδα μεταφοράς του Στρατοπέδου που για να θυμίσω, πριν μία δεκαετία  είχε υπολογιστεί ότι ξεπερνούσαν τα 2 εκ. ευρώ.

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία, που αποδεικνύουν την αξία αυτής της συμφωνίας και την ωφέλειά της για την πόλη και τους δημότες μας και συνιστώ σε όσους προσπαθούν να τη μειώσουν με αστήρικτα επιχειρήματα, να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών.

Σας καλώ όλους, αντί να μεμψιμοιρούμε, να μοιραστούμε τις ιδέες μας για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου, ώστε να καλύψει την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου πάρκου, αλλά και άλλες  υποδομές, που έχει ανάγκη η τοπική μας κοινωνία. Οι επιτυχίες μας αποτελούν  επιτυχίες για τους Δημότες μας και προσφέρουν χαρά στην κοινωνία μας, που επωφελείται».

zarpanews.gr

loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ