Χανιά | Αποστολή στη Ζάκυνθο για τα νησιωτικά Επιμελητήρια

χανιά-αποστολή-στη-ζάκυνθο-για-τα-νησι-295287

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φόρουμ με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών-Επιχειρηματικότητα-Τεχνολογία-Καινοτομία» και της 38ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., που πραγματοποιήθηκαν προ ημερών στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου.

Στις εργασίες του φόρουμ και της Γενικής Συνέλευσης, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιαννέλης, ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, ο πρόεδρος του Insuleur Γ. Μπενέτος και ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ και οικονομικός επόπτης του Insuleur Γιάννης Μαργαρώνης.

Στον χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, κα Ε. Κουντουρά, μεταξύ άλλων τόνισε ότι παρά την κρίση ο τουρισμός την φετινή χρονιά κεφαλαιοποίησε νέα κέρδη, με 25 εκατ. επισκέπτες και 14,5 δισ. ευρώ τουριστικό συνάλλαγμα.

Ακολούθησαν οι εργασίες του φόρουμ με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών-Επιχειρηματικότητα-Τεχνολογία-Καινοτομία», σε τρείς θεματικές ενότητες.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ

O Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε την εξεύρεση ισοδύναμου για την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και την αύξηση του τουρισμού μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου αλλά και ενίσχυση της υπάρχουσας.

Στα μικρά νησιά (στους 3.000 μόνιμους κατοίκους) στα οποία «επιμένουν» να κατοικούν ακόμα λίγοι θαρραλέοι Έλληνες θα πρέπει τόνισε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε μειωμένο ΦΠΑ με σκοπό την διατήρηση του πληθυσμού, του πολιτισμού και του τουρισμού μας. Νησιά όπως η Γαύδος, Κύθηρα, Αντικύθηρα και εκατοντάδες άλλα πρέπει να προστατευτούν.

Μεταφορικό ισοδύναμο

Πρότεινε την συνέχιση και την ενίσχυση των επιδοτούμενων γραμμών (ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) σύνδεσης των μικρών νησιών σε 12μηνη βάση.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η μείωση των φόρων αεροδρομίων με νομοθετική ρύθμιση – παρά την ιδιωτικοποίηση – για την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου στο 50% θα έχει ως συνέπεια την ενίσχυση των πτήσεων. Η ελαχιστοποίηση και ο μηδενισμός των φόρων αεροδρομίου για το «νεκρό» διάστημα Οκτωβρίου – Μαρτίου θα έχει ως συνέπεια την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και την ελάφρυνση του τοπικού πληθυσμού για όλους τους προορισμούς και σ’ όλα τα νησιά της Ελληνικής επικράτειας.

Είναι επιτακτική ανάγκη, επεσήμανε ο κ. Μαργαρώνης, να ληφθούν αυτά τα μέτρα άμεσα γιατί θα βοηθήσουν στην διατήρηση του πληθυσμού, των τοπικών οικονομιών στην ισότητα μεταξύ της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, στην αύξηση του τουρισμού και στην τόνωση της αγοράς σε 12 μήνη βάση. Εμείς οι νησιώτες κατέληξε θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την διατήρηση της ιστορίας των χιλιάδων χρόνων που έχουμε.

Οι εργασίες έκλεισαν με συζητήσεις των θεμάτων της 38ης Γενικής Συνέλευσης του ΕΟΑΕΝ όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

• Για το μείζον ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο και παράλληλα ο Ε.ΟΑ.Ε.Ν. να συντάξει πρόταση εναλλακτικών ισοδύναμων μέτρων, τα οποία θα αντισταθμίζουν τις απώλειες από την κατάργηση της διαφοροποίησης του ΦΠΑ, με εφαρμογή σ΄ όλο το νησιωτικό χώρο. Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα των φορέων της Σκιάθου, που κατέθεσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το οποίο αφορά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Θα ζητηθεί άμεσα συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί αίτημα για συζήτηση στην ειδική υποεπιτροπή της Βουλής για τα νησιά.

• Για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνικοοικονομική ζωή των νησιών και ο τουρισμός στα νησιά του Αιγαίου με αιχμή την Λέσβο και την Κω από την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις του ΕΟΑΕΝ προς κάθε κατεύθυνση για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες καθώς και η διοργάνωση ημερίδας στη Αθήνα για τις επιπτώσεις στις νησιωτικές επιχειρήσεις. Τέλος αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση από διαπιστευμένους τραπεζικούς διαμεσολαβητές για βιώσιμες λύσεις σχετικά με ρυθμίσεις/αναδιαρθρώσεις δανείων και προστασία από Τράπεζες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook