Χανιά | Αίτημα Μαλανδράκη για την πρόσληψη φυλάκων σε μνημεία του Δήμου Πλατανιά

Την ανάγκη να καταστούν επισκέψιμα δύο σημαντικά, υπερτοπικής εμβέλειας, αναστηλωμένα μνημεία της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά – με την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού ειδικότητας φυλάκων αρχαιολογικών χώρων – ζητάει με επιστολή του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων – η οποία κοινοποιείται στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους Βουλευτές του Ν. Χανίων – ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

Πρόκειται αφενός, για τον παλαιοχριστιανικό ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή της Δ.Ε. Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά, το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Κρήτης, το οποίο στέκεται ολόκληρο σήμερα, όπως τότε που κατασκευάστηκε, κατά την εποχή του Ιουστινιανού, τον 6ο μ.Χ. αιώνα και αφετέρου, για το μεσοβυζαντινό ναό της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στη Δ.Ε. Μουσούρων του Δήμου μας, μεταξύ των οικισμών Αλικιανού και Κουφού, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως Άη Κυρ Γιάννης, από το όνομα του κτήτορά του, Οσίου Ιωάννη του Ξένου και Ερημίτη που έκτισε το ναό περί το 1030 μ.Χ..

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαλανδράκης «τα προαναφερόμενα τοπόσημα και υπερτοπικής σημασίας μνημεία του Δήμου μας θα μπορούσαν και θα όφειλαν να καταστούν επισκέψιμα για το κοινό, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης αυτών έχουν ολοκληρωθεί από την Υπηρεσία σας, ωστόσο, το ζήτημα της λειτουργίας των χώρων εκκρεμεί μέχρι σήμερα, αφού δεν προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης του απαιτούμενου για το σκοπό αυτό, προσωπικού».

Και καταλήγει ο Δήμαρχος Πλατανιά αναφέροντας πως «θεωρούμε αναποτελεσματικό, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, να παραμένει αναξιοποίητος ο ιστορικός και πολιτισμικός μας πλούτος, πολύ περισσότερο, όταν έχουν δαπανηθεί σημαντικοί δημόσιοι πόροι για την προστασία και διατήρησή τους και ιδιαίτερα από τη στιγμή που η σωστή ανάδειξη και προβολή τους θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πόλο ανάπτυξης τόσο για το Δήμο μας, όσο και ευρύτερα για το Νομό μας».

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ