Χανιά | Ήταν όντως φουρόγατος; Τι λέει η επίσημη ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης

χανιά-ήταν-όντως-φουρόγατος-τι-λέει-η-600473

Σε επίσημη ενημέρωση σχετικά με την αιχμαλωσία του αγριόγατου στον Ομαλό που γοήτευσε τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη στα Χανιά, προχώρησαν ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:

«Στις 17/10/2017 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς ενημερώθηκε ότι έχει παγιδευτεί αιλουροειδές στην περιοχή του Ομαλού, το οποίο φυσιογνωμικά έμοιαζε με κρητική αγριόγατα (Felis silvestris cretensis). Το ζώο είχε παγιδευτεί από βοσκό της περιοχής και είχε παραδοθεί στη Διεύθυνση Δασών Χανίων η οποία επιλήφθηκε του περιστατικού.

Στις 18/10/2017, στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς μετέβησαν στον Ομαλό όπου παρέλαβαν το ζώο, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο στα Χανιά προκειμένου να αναισθητοποιηθεί και να ληφθούν φωτογραφίες, δείγματα και σωματομετρικά στοιχεία. Για τη συλλογή των στοιχείων αυτών ο Φορέας Διαχείρισης συνεργάστηκε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και ότι θα ληφθούν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα. Ακολούθως το ζώο μεταφέρθηκε σε ασφαλή χώρο στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης για να συνέλθει της νάρκωσης και να ηρεμήσει.

Στις 19/10/2017 το ζώο μεταφέρθηκε στην περιοχή του Ομαλού, σε τοποθεσία που επιλέχτηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον.

Όπως διαπιστώθηκε, με τη συνδρομή των κτηνιάτρων, πρόκειται για ένα υγιές, θηλυκό άτομο, βάρους 3,3 κιλών απροσδιόριστης ηλικίας, αν και -με βεβαιότητα- μεγαλύτερης του ενός έτους. Η εμφάνιση και η συμπεριφορά του ζώου αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι όντως πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο (Felis silvestris cretensis), κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τις εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook