Χανιά | Έντεκα χρόνια από την θυσία του Κώστα Ηλιάκη | Συγκλονιστικό Video

χανιά-έντεκα-χρόνια-από-την-θυσία-του-372710

Στις 23 Μαΐου συμπληρώνονται 11 χρόνια από την θυσία του Κώστα Ηλιάκη.

Το μεσημέρι της 23ης Μαΐου του 2006, έξι τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατευθυνόμενα προς την Κρήτη. Δυο ελληνικά F-16 απογειώνονται αμέσως από την βάση της Σούδας με σκοπό να τα αναχαιτίσουν. Τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν χωριστεί σε δυο σχηματισμούς των τριών και θα επιχειρούσαν να φτάσουν στο σημείο που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών s-300 με σκοπό να τις φωτογραφήσουν.

Τα F-16 πλησίασαν τα τουρκικά μαχητικά θέολοντας να προχωρήσουν σε αναγνώριση και εικονική αναχαίτιση, λόγω παραβίασης του FIR Αθηνών. Ο σμηναγός κωνσταντίνος Ηλιάκης, ένας από τους δυο Έλληνες πιλότους, πλησίασε την μια τριάδα των τουρκικών αεροσκαφών. Όμως όπως αποδείχτηκε δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη αναχαίτισξ. Ένας Τούρκος πιλότος έκανε επιθετικούς και επικίνδυνους χειρισμούς που προκάλεσαν μια πραγματική αερομαχία πάνω από το Αιγαίο. Το αποτέλεσμα αυτών των επιθετικών χειρισμών, ήταν ο διεμβολισμός του αεροσκάφους του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

Τα δυο αεροπλάνα κατέπεσαν στο Αιγαίο. Ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και σώθηκε από ένα δεξαμενόπλοιο που έπλεε εκεί κοντά. Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης και το αεροσκάφος του όμως δεν βρέθηκε.

Ο Κώστας Ηλιάκης στα 9G

Το βίντεο είναι από το DVD που του έδωσαν στην Αμερική στις 5/4/2002, όταν ανάμεσα στην εκπαίδευση σαν εκπαιδευτής στα νέα F-16 Block 52+, πέρασε και από την ανθρωποφυγόκεντρο. 17 ολόκληρα λεπτά κλεισμένος μέσα, πλήρης επικοινωνία με τους εκπαιδευτές, 4 φορές έφτασε τα 9G (πίεση 9φορές το βάρος του σώματος του), άντεξε την δοκιμασία, ήρεμος όπως πάντα»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook