Χαλαρώνουν τα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας | Δες εδώ

χαλαρώνουν-τα-κριτήρια-για-το-επίδομα-159868

oaed_neoiΤο πακέτο κοινωνικών μέτρων επεξεργάζεται η κυβέρνηση ώστε να το θέσει προς διαπραγμάτευση με τους δανειστές στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Πέραν των φορο-ελαφρύνσεων η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για χαλάρωση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος ανεργίας σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Βασική προϋπόθεση για τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας είναι η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ με επιπλέον πόρους και η έγκριση της τρόικας, ως προς την κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με τον ΟΑΕΔ με αφορμή τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Οργανισμό, σύμφωνα με τα οποία το επίδομα παίρνουν μόλις 79.621 άνεργοι σε σύνολο 963.492 εγγεγραμμένων ανέργων.

Τα «σενάρια» που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας για να μετρηθεί το οικονομικό κόστος που θα έχει τυχόν αλλαγή κριτηρίων, ή ορισμένων από αυτά, είναι:

1. Η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για όσους μένουν άνεργοι για πρώτη φορά από τα 80 κατ’ έτος τα δύο τελευταία χρόνια στα 50 ή στα 60.

Μια από τις σκέψεις που έχουν γίνει είναι ότι από τη στιγμή που για την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απαιτούνται 50 ένσημα το χρόνο, θα πρέπει να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο και για το επίδομα ανεργίας.

2. Η τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος των 200 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους. Για το μέτρο αυτό μάλιστα η τρόικα έχει εγκρίνει για το 2014 ένα πρόσθετο ποσό της τάξης των 35 εκατ. ευρώ, με στόχο να επιδοτηθούν περισσότεροι άνεργοι.

3. Η σύνδεση της διάρκειας χορήγησης του επιδόματος ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας των εργαζομένων. Πρόκειται για μια από τις προτάσεις που είχαν τεθεί από την τρόικα στις συζητήσεις που είχαν κατά τους προηγούμενους μήνες με στελέχη του ΟΑΕΔ.

Η πρόταση αυτή θεωρείται πιθανό να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων από την τρόικα, αν η χαλάρωση των κριτηρίων συνδυαστεί με μια χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας των που θα έχει ένας εργαζόμενος.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που έχει 5 χρόνια εργασίας, να δικαιούται τα 3/4 του επιδόματος και ένας άλλος με 10 χρόνια ολόκληρο το επίδομα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το κρίσιμο ζήτημα, είναι η εξεύρεση των πόρων που θα στηρίξουν τη χαλάρωση των προϋποθέσεων.

Στις οικονομικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει από τον ΟΑΕΔ πάντως, σε ανύποπτο χρόνο, το κόστος από τη διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας μπορεί να κυμαίνεται από 50 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που έπαιρναν επίδομα για τρεις μήνες 40.000 επιπλέον άνεργοι ως και 250 εκατ. ευρώ, αν δινόταν το επίδομα των 200 ευρώ για 12 μήνες σε 100.000 μακροχρόνια ανέργους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook