Φίλης: Το σχολείο ποιότητας και ισότητας είναι ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις

Στη Γκράβα και στο 132ο δημοτικό σχολείο βρέθηκε για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.

Η επιλογή του συγκεκριμένου δημοτικού ήταν συμβολική αφού στο σχολείο, το οποίο έχει αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καλές εκπαιδευτικές πρακτικές του, φοιτούν παιδιά από 15 διαφορετικές εθνότητες. Μάλιστα, το 80% περίπου των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών.

«Το δημόσιο σχολείο, όπως το δικό σας, πρέπει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, να μην κάνει διακρίσεις» είπε ο κ. Φίλης, απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές και επισήμανε ότι ο ενιαίος τύπος ολοήμερου είναι μια έμπρακτη κίνηση εκπαιδευτικής ισότητας και ποιότητας. «Το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις καταγωγής, φύλου, και ηλικίας» τόνισε ο υπουργός.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Νίκος Φίλης απευθυνόμενος στους μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου.

«Εύχομαι καλή χρονιά, στα πρωτάκια πρώτα-πρώτα, να έχουν μία νέα εμπειρία, τη χαρά της μάθησης. Να χαιρετήσω επίσης τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι το στήριγμα του σχολείου με την προσφορά τους και το παράδειγμα τους και τους γονείς που είναι σήμερα μαζί μας.

Η φετινή χρονιά μπορεί να είναι, κι αυτό επιδιώξαμε ως Υπουργείο, μια μέρα χαράς για όλα τα σχολεία. Να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία χωρίς προβλήματα, όλα τα σχολεία με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία τους από την πρώτη μέρα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί το Δημόσιο σχολείο, όπως είναι εδώ το σχολείο το δικό σας, πρέπει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. Να μην κάνει διακρίσεις ακόμα και με τις παραλήψεις του.

Φέτος σε όλη την Ελλάδα, αναβαθμίζουμε το δημόσιο σχολείο. Δεν υπάρχουν προνομιούχα και μη προνομιούχα παιδιά. Όλα τα παιδιά, σε όλα τα Δημοτικά, σε όλη την Ελλάδα θα έχουν το ίδιο πρόγραμμα με νέα μαθήματα, πλούσιο και ταυτοχρόνως να δίνει τη δυνατότητα, μετά το πέρας των μαθημάτων, σε όσα παιδιά θέλουν να παραμένουν στο Ολοήμερο σχολείο. Αυτό είναι μια έμπρακτη κίνηση εκπαιδευτικής ισότητας και ταυτοχρόνως ο εμπλουτισμός του σχολείου με νέα μαθήματα είναι μία έμπρακτη κίνηση ποιότητας.

Τέτοιο σχολείο θέλουμε όλοι, τέτοιο ποθούν και οι δάσκαλοι και οι γονείς. Ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας. Κι επιτρέψτε μου, παίρνοντας αφορμή από τη σημερινή συνάντηση, να σας πω ότι το σχολείο της ισότητας και της ποιότητας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις καταγωγής, διακρίσεις θρησκείας, διακρίσεις φύλου.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Καμίνη. Από την πλευρά μας και απ’ την πλευρά του πιστεύω είναι μια συμβολική κίνηση. Θέλουμε να τονίσουμε ότι το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία να έχει δραστηριότητες πλούσιες εκπαιδευτικές, αθλητικές, πολιτιστικές που πρέπει να γίνονται μόνο με τη συνέργεια του σχολείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο Δήμο της Αθήνας έχουμε περιπτώσεις Ανοιχτών Σχολείων. Αυτό σχεδιάζουμε λοιπόν, ένα Ανοιχτό σχολείο για όλα τα παιδιά ανοιχτό στην Κοινωνία».

Πηγή: altsantiri.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ