Τώρα τρέχουμε! Άρθρο του Νίκου Χατζηνικολάου

τώρα-τρέχουμε-άρθρο-του-νίκου-χατζηνι-228218

xatzinikolaouΗ σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές εισήλθε από τα ξημερώματα της Παρασκευής σε νέα φάση. Η κατά Βαρουφάκη «δημιουργική» -αλλά στην πραγματικότητα μάλλον βλαπτική- ασάφεια της προηγούμενης περιόδου αντικαταστάθηκε ήδη από σαφείς δεσμεύσεις για ταχύτατη, διεξοδική και -κυρίως- πλήρως κοστολογημένη παρουσίαση των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα προχωρήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση.

Στην άτυπη διάσκεψη των «7», που ζήτησε και πέτυχε να συγκληθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο Ελληνας πρωθυπουργός, έγιναν δύο σημαντικές για την πορεία της χώρας μας διευκρινίσεις: Πρώτον, ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που θα συμφωνηθούν με τους εταίρους μας και, δεύτερον, ότι η επόμενη αξιολόγηση των «θεσμών» θα αφορά αποκλειστικά την υλοποίηση των δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης και όχι την ολοκλήρωση του δεύτερου μνημονίου, που άφησε… ημιτελές η προηγούμενη.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ προκύπτουν αβίαστα και είναι απλά: Γιατί αυτές οι κρίσιμες διευκρινίσεις δεν είχαν γίνει από την αρχή; Γιατί έπρεπε η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου να χρειάζεται επαναβεβαίωση στις 20 Μαρτίου; Γιατί να χαθεί ένας ολόκληρος μήνας, με βαρειές συνέπειες για την ελληνική οικονομία;

Τις τελευταίες εβδομάδες «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες -λόγω της «δημιουργικής ασάφειας» και της συνεπακόλουθης παράτασης της αβεβαιότητας- καταθέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι ήδη τεράστιες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ιδιωτών προς το κράτος, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ η επιδείνωση της ψυχολογίας των πολιτών οδήγησε σε δραματική μείωση της ζήτησης στην αγορά, με συνέπεια να κινδυνεύουν και πάλι με λουκέτο πολλές καλές επιχειρήσεις.

Και βέβαια η κυβέρνηση «σκούπισε» μέγα τμήμα της διαθέσιμης ρευστότητας των δημοσίων οργανισμών, προκειμένου να αποπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Φρέσκο χρήμα χάθηκε από την εγχώρια αγορά σε μια περίοδο που ήδη υπήρχαν συνθήκες έντονης χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Αντίθετα, η υπόλοιπη Ευρώπη απολαμβάνει τις πρώτες θετικές συνέπειες από την ποσοτική χαλάρωση που αποφάσισε ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Μάριο Ντράγκι…

ΘΑ ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΑ άδικο να μείνουμε μόνο στην κριτική που αφορά λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση. Υπάρχουν και πολλά θετικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη φορά έγινε πραγματική διαπραγμάτευση και μάλιστα σκληρή. Οι αντιδράσεις των δανειστών αποτελούν την αδιάψευστη απόδειξη. Παράλληλα, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι επιτέλους διεθνοποιήθηκε το μέγα πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει βάναυσα την ελληνική κοινωνία.

Οι πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών συνειδητοποίησαν ότι τα μνημόνια που επέβαλαν στη χώρα μας οι κυβερνήσεις τους όχι μόνο δεν μας βοήθησαν, αλλά αντίθετα κατέκαψαν την οικονομία μας, οδηγώντας σε πρωτοφανή διόγκωση των ποσοστών της ανεργίας και της φτώχειας. Και αυτή η επιτυχημένη εκστρατεία ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, στην οποία πρωταγωνίστησε ο λαλίστατος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μπορεί συχνά να προκάλεσε τριβές ή να οδήγησε σε συγκρούσεις με ορισμένους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά έφερε και αποτελέσματα. Ο κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε προχθές πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ύψους 2 δισ. € προς την Ελλάδα για την ανθρωπιστική κρίση.

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. Αλέξης Τσίπρας συναντάται στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ. Οφείλει να της μιλήσει με ειλικρίνεια, εντιμότητα, αλλά και με θάρρος! Δεν πρέπει να διστάσει να θέσει όλα τα ανοικτά ζητήματα στην πραγματική τους διάσταση, ζητώντας δίκαιες λύσεις. Και βέβαια έχει χρέος να της υπενθυμίσει τα χρέη της οικονομικά ισχυρής Γερμανίας απέναντι στη φτωχή Ελλάδα και να απαιτήσει την αποπληρωμή τους. Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές αποζημιώσεις πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεών του στη γερμανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να πείσει ότι διαθέτει και προτίθεται να καταθέσει ταχύτατα στα ευρωπαϊκά όργανα, στους «θεσμούς», μια αξιόπιστη και αποτελεσματική πρόταση, ένα πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ώστε και η χώρα μας να γυρίσει σελίδα και οι εταίροι μας να μας εμπιστευθούν και να μας στηρίξουν. Τα πολλά λόγια και οι συνεντεύξεις πρέπει τώρα να σταματήσουν ή έστω να μειωθούν και τα έργα, οι πράξεις να αρχίσουν. Φτάνει η συζήτηση… Τώρα τρέχουμε! Η χώρα και η κοινωνία δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Αρκετός χρόνος χάθηκε… Η αβεβαιότητα πρέπει να τερματισθεί! Είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα!

Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook