Τσακαλώτος – Χουλιαράκης: Πρώτη φορά αναγνωρίζεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας θα δοθεί εφεξής το βάρος της κυβέρνησης μετά από τις αποφάσεις του Eurogroup, δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προβλέποντας ότι σύντομα θα έχουμε θετικά νέα και από την ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, αντίστοιχα (παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη), επεσήμαναν ότι κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Ανέφεραν ότι αυτή η αξιολόγηση δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες, αλλά ήταν η πιο περίπλοκη, η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας. Διότι:

• Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα έως το τέλος του προγράμματος.
• Θα εισπραχθεί ένα ποσό περίπου 2% του ΑΕΠ για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, που αποτελεί ισχυρό «όπλο» αντιστάθμισης των δημοσιονομικών μέτρων.
• Εκπληρώνονται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, βελτίωση ρευστότητας, αποκατάσταση σταθερότητας και απομάκρυνση κλίματος αβεβαιότητας από την οικονομία).

Οι δύο υπουργοί ανέφεραν επίσης ότι «η απόφαση του Eurogroup έχει και συμβιβασμούς, δεν κάναμε ό,τι θα μπορούσαμε, προφανώς και εμείς συμβιβαστήκαμε. Αλλά, ο λαός θα δει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αλλάξει ο φαύλος κύκλος σε ενάρετο».

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το πλέον κρίσιμο είναι οι αποφάσεις για το χρέος, διότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και για πρώτη φορά το όλο πλαίσιο ορίζει τι είναι «αναγκαιότητα».

Είπαν δε, ότι εάν η δέσμευση για το χρέος υπήρχε από το 2011, τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης θα ήταν χαμηλότερες κατά 18- 27 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι κινήσεις για το χρέος θα είναι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες (με την ύπαρξη και ενός μηχανισμού – «κόφτη» που θα αποφασιστεί το 2018 και θα καθιστά βιώσιμο το χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση). Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως μεσοπρόθεσμα και στη συνέχεια (ο κ. Χουλιαράκης εκτίμησε ότι θα γίνει από το 2038) το 20% του ΑΕΠ.

Στα υπόλοιπα θέματα, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι:

*Δεν θα ζητηθεί αναδρομικά από τους συνταξιούχους το ΕΚΑΣ. Εάν τελικά αυτό συμβεί, οι συνταξιούχοι θα αποζημιωθούν είτε από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είτε με άλλον τρόπο.

*Οι θεσμοί δεν διαφωνούν με τη σύσταση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η συζήτηση είναι εάν οι θετικές υπερβάσεις των στόχων είναι μόνιμες (οπότε τα μέτρα βοήθειας προς τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα θα είναι σε μόνιμη βάση), ή προσωρινές (οπότε θα είναι εφάπαξ).

*Δεν θα αποσυρθεί το μέτρο της κατάργησης της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά. «Θα ήθελα να πείσω τους ΑΝΕΛ και το δικό μου κόμμα», είπε ο κ. Τσακαλώτος, ότι «από τα έσοδα μπορεί να υπάρξει μια στοχευμένη νησιωτική πολιτική και για βοήθεια στους πολίτες και για ανάπτυξη.

Η πολιτική αυτή θα είναι πιο αποτελεσματική».

*Για την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είπαν ότι την περίοδο 2017- 2018 θα μπορεί να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου και έσοδα από τη φοροδιαφυγή να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση φόρων.

*Capital controls και έξοδος στις αγορές: Η άρση των capital controls εξαρτάται από την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και τη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες. «Αυτό που συζητούμε είναι η ταχύτητα με την οποία θα εξαλειφθούν πλήρως τα capital controls», ειπώθηκε.

Ενώ, «επιδίωξη είναι να γίνει η έξοδος στις αγορές σιγά- σιγά εντός του 2017. Δεν είναι επιδίωξη να βγούμε γρήγορα, αλλά να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης».

altsantiri.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ