Το χάος στα Σκόπια προκαλεί κίνδυνο ανάφλεξης στα Βαλκάνια

το-χάος-στα-σκόπια-προκαλεί-κίνδυνο-αν-507793

Χάος επικρατεί στην ΠΓΔΜ η οποία παραμένει ακέφαλη χωρίς κυβέρνηση και κοινοβούλιο, ενώ ακυρώθηκαν και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς διαδόχους οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες της χώρας.

Η κατάσταση στα Σκόπια προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να «μεταδοθεί» η πολιτική αστάθεια και στα γειτονικά κράτη. Ως αποτέλεσμα χθες στις Βρυξέλλες οι «27» ασχολήθηκαν με το ζήτημα των Σκοπίων, ενώ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να δώσει εξηγήσεις.

Ο πρόεδρος πάντως είναι αυτός ο οποίος χρεώνεται το χάος στη γειτονική μας χώρα αφού αρνείται πεισματικά να δώσει σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το οποίο κέρδισε 67 από τις 120 έδρες με το σαθρό επιχείρημα ότι ο συνασπισμός του με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας.

Πρακτικά αυτό συμβαίνει διότι η συμφωνία των Σοσιαλιστών με τα αλβανικά κόμματα προβλέπει ότι τα αλβανικά θα γίνουν ισότιμη γλώσσα, το νόμισμα της χώρας θα εκδίδεται και στην αλβανική, αστυνομικές και στρατιωτικές σημάνσεις θα γράφονται στα σλαβικά και τα αλβανικά, ενώ και στο δικαστήριο θα ομιλείται η αλβανική.

Στο πολιτικό χάος που έχει προκληθεί στη γείτονα προστίθεται και το γεγονός πως ερευνάται για διαφθορά ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι, με αποτέλεσμα όλος ο πολιτικός του περίγυρος να απειλείται ακόμη και με φυλάκιση. Λέγεται έτσι ότι ο Ιβανόφ, ο οποίος θεωρείται πολιτικός υιός του Γκρουέφσκι, αποφεύγει να δώσει την εξουσία στους Σοσιαλιστές ώστε να προλάβει τις εξελίξεις.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε πρόσφατα, σε επίσκεψή της στα Σκόπια ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ, μοιάζει με παιχνίδι με τη φωτιά. Διότι εκρηκτική είναι η κατάσταση των Αλβανών σε όλα τα Βαλκάνια, στη νότια Σερβία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Μαυροβούνιο. Ακόμη και στη «μητέρα» Αλβανία οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι τεταμένες χωρίς να αποκλείεται η έκρηξη βίας.

koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook