Το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο Rex Blocking θα πλήξει την Ελλάδα | Τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες

Στη δίνη του σπάνιου μετεωρολογικού φαινομένου Rex Blocking θα βρεθεί η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να πέσει απότομα από αύριο ο υδράργυρος έως και 7 βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του Οκτωβρίου, που συνήθως το συναντάμε στη Δυτική Ευρώπη, ωστόσο όποτε «χτυπάει» και στα ανατολικά δίνει μία απότομη εναλλαγή του καιρού.
Υπενθυμίζεται πως την 3η Οκτωβρίου 1991 και ενώ στην Αθήνα το θερμόμετρο έδειχνε 38 βαθμούς Κελσίου με την έλευση του φαινομένου ο υδράργυρος έπεσε μέσα σε μία με δύο ημέρες στους…16.rexblΣτη μετεωρολογία όταν η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια που τα συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός ( Blocking ). Ένα τέτοιο Blocking θα δημιουργηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στην Ανατολική Ευρώπη που καλείται REX BLOCKING (προς τιμή του Αμερικανού μετεωρολόγου Daniel Rex ο οποίος το μελέτησε το 1950).

Πώς δημιουργείται το φαινόμενο  Rex Blocking
Οι θερμές αέριες μάζες της βορειοδυτικής Ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά, ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσει και η θερμοκρασία στη χώρα μας αισθητά. Το φαινόμενο αν και είναι συχνότερο τη Δυτική Ευρώπη εμφανίζεται και στη περιοχή μας.

«Η Ελλάδα συνήθως επηρεάζεται από συστήματα Omega Blocking, που ονομάζονται έτσι από το σχήμα τους, το οποίο προσομοιάζει στο ελληνικό γράμμα Ω», εξηγεί, μιλώντας στην εφημερίδα Εθνος», ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

«Πρακτικά αυτό που θα γίνει είναι ότι θερμές αέριες μάζες της βορειοδυτικής ευρώπης θα κινηθούν βορειοανατολικά, ενώ ψυχρές αέριες μάζες από την Ουκρανία θα κινηθούν προς τα Βαλκάνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η θερμοκρασία στη χώρα μας. Ετσι, οι ελάχιστες τιμές θα πέσουν μέχρι και 5 βαθμούς στα ορεινά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κινηθούν στους δέκα βαθμούς κελσίου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα διαμορφωθούν στη Βόρεια Ελλάδα στους 22 βαθμούς από 29 που είχαμε, στην Αθήνα στους 25 από 30-31 των προηγούμενων ημερών και στη Θεσσαλονίκη στους 20. Η ψύχρα θα διαρκέσει 3 έως και 4 ημέρες, ενώ η τάση δείχνει ότι η θερμοκρασία θα ανέβει και πάλι».

Παρότι οι μετεωρολόγοι χαρακτηρίζουν παράξενο το να βρίσκεται πάνω από το υψηλό βαρομετρικό ένα αποκομμένο χαμηλό», επισημαίνουν ότι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας είναι ίδιον του Οκτωβρίου.

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΈγδυσαν την «Μαρία της Γειτονιάς» επάνω στη σκηνή | Video
Επόμενο άρθροΚρήτη | Με πρόστιμο 100,000 ευρώ και κλείσιμο κινδυνεύει καταφύγιο αδέσποτων ζώων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ