Το πρωί στα έδρανα, το βράδυ στο σανίδι: Οι δικηγόροι των Χανίων ετοιμάζουν τη νέα τους παράσταση | Photos

το-πρωί-στα-έδρανα-το-βράδυ-στο-σανίδι-483521
φωτογραφία από προηγούμενη παράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου

Το έργο «Επτά λογικές απαντήσεις» του Λεωνίδα Προυσαλίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καλογεράκη θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, πιστή στο ετήσιο ραντεβού της με το θεατρόφιλο κοινό της πόλης.

Πρόκειται για το τρίτο έργο ενηλίκων που ανεβάζει η ομάδα (μετά τους «12 Ενόρκους» και τους «Δέκα Μικρούς Νέγρους») και το 5ο συνολικά (μαζί με τα δύο παιδικά). Η ομάδα βρίσκεται αυτές τις μέρες σε συνεχείς πρόβες, καθώς η πρεμιέρα θα γίνει την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 14, 15, 20, 21 και 22 Ιανουαρίου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.

dikigorikos1Το zarpanews.gr βρέθηκε σε μία από τις τελευταίες πρόβες της ομάδες και συνομίλησε με τους πρωταγωνιστές και τον σκηνοθέτη της παράστασης, οι οποίοι μας μετέδωσαν τον ενθουσιασμό τους αλλά και την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα έργο που θα ενθουσιάσει όσους το δουν.

«Είναι ένα έργο σύγχρονο, βαθιά κοινωνικό και πολύ επίκαιρο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ήρωες και που αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες των σημερινών ανθρώπων» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα πολιτισμού του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Βεργάκης. «Αυτό ήταν ίσως το βασικότερο από τα κίνητρα που μας ώθησαν να επιλέξουμε αυτό το έργο. Αναφέρεται στα προβλήματα των σημερινών ανθρώπινων σχέσεων, τα αδιέξοδα που όλοι οι άνθρωποι σήμερα αντιμετωπίζουν. Θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ δυνατό έργο που θα αγγίξει τις καρδιές όλων όσων το παρακολουθήσουν».

Το πρώτο έργο που ανέβασε η ομάδα ήταν το «12 Ένορκοι» που είχε καθαρά δικαστική πλοκή και φυσικά άμεση σχέση με την ιδιότητα των πρωταγωνιστών. «Τα άλλα δύο έργα δεν είναι δικαστικά, μας λέει ο κ. Βεργάκης, αλλά είναι έργα που θεωρούμε ότι αγγίζουν τον θεατή, καθένα από τη δική του σκοπιά. Η επιλογή του κάθε έργου γίνεται ομαδικά. Τα μέλη της ομάδας φέρνουμε προτάσεις και μέσα από συζήτηση καταλήγουμε στο ποιο έργο θα παίξουμε τελικά αφού λάβουμε υπόψη μας διάφορες παραμέτρους όπως για παράδειγμα τους ρόλους, τη δυναμική, τη διαθεσιμότητα που έχουμε από συναδέλφους»

Η θεατρική ομάδα είναι ιδιαίτερα ενεργή και προσπαθεί πάντα να είναι συνεπής, να αφουγκράζεται τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής και να είναι μέσα σε αυτά.
dikigorikos5«Η συγκεκριμένη παράσταση εστιάζει στην τραγική υπόσταση του ατόμου. Θα το χαρακτήριζα έργο κοινωνιολογικά ψυχαναλυτικό. Αναφέρεται κυρίως στις επιπτώσεις που έχουν στις επόμενες γενεές τα άλυτα ζητήματα και τα κακώς κείμενα των προηγούμενων γενεών» δήλωσε η κα Ευαγγελία Νικάκη, μία από τις πρωταγωνίστριες της παράστασης. «Βλέπουμε ότι είναι μία αλυσίδα γεγονότων που όταν δεν έχουν λυθεί από τις προηγούμενες γενεές οι επιπτώσεις φαίνονται δυστυχώς στα παιδιά. Αναφέρεται σε σύγχρονα προβλήματα όπως η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και στην τάση της σιωπής, δηλαδή να μην εκφράζουν τον εσωτερικό τους κόσμο».

Για τον Λαέρτη Μαρκογιαννάκη είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει σε θεατρική παράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου. «Το έργο είναι μία πρόκληση, είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης στο zarpanews.gr, «και ειδικά ο Γιώργος, ο ρόλος τον οποίο ενσαρκώνω που είχε πραγματικά ιδιαίτερες απαιτήσεις. Πρόκειται για έναν πρώην τοξικομανή ο οποίος έχει ξεφύγει μεν από την ηρωίνη αλλά δεν έχει ακόμα επανενταχθεί. Αντιμετωπίζει δυσκολίες προσαρμογής τόσο στο οικογενειακό, όσο και στο γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον. Είναι ένας ακόμα ήρωας ανάμεσα στους εφτά που τελικά δεν βρίσκει τη λύτρωση μέσα από τις λογικές απαντήσεις που προσπαθεί να δώσει. Θα πρότεινα στον κόσμο να δει την παράσταση, πρόκειται για ένα πολύ ποιοτικό έργο, θα παρακολουθήσει μία κοινωνιολογική προσέγγιση της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, θα βρει στοιχεία που απαντώνται καθημερινά σε αυτήν και θα δει ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του μέσα από τους χαρακτήρες των ηρώων. Είναι πολύ απαιτητικό έργο αλλά πιστεύω ότι, αν και ερασιτέχνες, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιήσουμε το κοινό και να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των ρόλων».

dikigorikos7Τι δυσκολίες αντιμετώπισαν τα μέλη της ομάδας; Η κα Νικάκη μας απαντά: «Δυσκολία υπάρχει στην έλλειψη εκπαίδευσης. Δεν έχουμε την υποκριτική εκπαίδευση γι αυτό και χρειαστήκαμε αυξημένο αριθμό προβών. Είχαμε όμως επιμονή και πολύ καλή καθοδήγηση από τον κ. Καλογεράκη και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει και εμάς σαν ομάδα και τους θεατές»

Για την κα Ρένα Νικηφοράκη – Μανιουδάκη είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι: «Για μένα αυτή η εμπειρία ήταν μοναδική. Πρόκειται εξάλλου, για μία συγκλονιστική παράσταση. Το έργο μου άρεσε πάρα πολύ από την πρώτη στιγμή, είναι ένα πολύ δυνατό έργο, πολύ ανθρώπινο. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας που να μην τον αγγίξει. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό δήλωσε η κα Μανιουδάκη η οποία μας εκμυστηρεύτηκε: «Το είχα πάντα στο μυαλό μου και έλεγα στα παιδιά μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι ήθελα να συμμετάσχω. Τελικά με είχαν στο μυαλό τους για αυτό το έργο το οποίο βέβαια είναι ένα αντικειμενικά δύσκολο έργο. Είναι ένα έργο που εκφράζει συναισθήματα με τρόπο πολύ δυνατό που αποσκοπεί στο να αποδόσεις όσο πιο πιστά γίνεται το πρόσωπο το οποίο ενσαρκώνεις. Η μεγαλύτερη δυσκολία για μένα ήταν το να μπορέσω να μπω στο πετσί του ρόλου. Είναι η μόνη μεγάλη δυσκολία όταν είσαι ερασιτέχνης πρέπει να μπεις στον ρόλο. Τα λόγια είναι εύκολα. Το να αποδώσεις σωστά το ρόλο ήταν και είναι μία μεγάλη δυσκολία».

Τι είναι όμως αυτό που ωθεί τα μέλη του Συλλόγου να ασχοληθούν με την παράσταση μετά από μία δύσκολη και πιεσμένη καθημερινότητα; «Είναι αυτό ακριβώς, μας λέει ο Δήμος Χαριτάκης. Αυτό που μας ωθεί να ασχοληθούμε με το θέατρο είναι η δυνατότητα που σου προσφέρει να ξεφύγεις από τη σκληρή καθημερινότητα. Να παιδεύσεις και να παιδευτείς και εσύ ο ίδιος. Το θέατρο είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το πετύχουμε αυτό. Έχει και ένα εγωιστικό από πλευράς μας κίνητρο, καθώς μας ενδιαφέρει να κομίζουμε και κάτι καινούργιο. Συμμετείχα και στις δύο προηγούμενες παραστάσεις της ομάδας, ωστόσο κάθε φορά είναι σαν η πρώτη φορά. Είναι απελευθερωτικό. Στην αρχή έχεις μία συστολή, έχεις την ταπεινότητα του πρωτάρη, όμως μόλις ανεβείς στο σανίδι απελευθερώνεσαι. Είσαι εσύ και ο ρόλος σου.

dikigorikos6Από την μεριά της η Μαρικίτα Καλογεράκη λέει: «Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι θεατρικά σε επίπεδο ερμηνείας. Συμμετείχα στις δύο προηγούμενες παραστάσεις σε επίπεδο παραγωγής. Ήταν για μένα μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή το να είμαι σε αυτό το έργο γιατί δεν έχω ξανασχοληθεί ενεργά με το θέατρο. Η διαφορά είναι ότι γίνεσαι πιο κεντρικό πρόσωπο με την έννοια ότι όλα περιστρέφονται γύρω από σένα. Η αλήθεια είναι το έργο στην αρχή σαν μονόλογος με προβλημάτισε αλλά στην πορεία, και με την καθοδήγηση του κ. Καλογεράκη και με πολύ προσπάθεια και δουλειά από όλους μας, τελικά το αποτέλεσμα είναι αρκετά ενδιαφέρον και νομίζω ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των θεατών. Όλοι μας θα βρούμε κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα μας σε κάποιον από τους πρωταγωνιστές, είτε θα αναγνωρίσουμε βιώματα του παρελθόντος σαν παιδιά είτε ως ενήλικες, σίγουρα από κάποια στοιχεία των πρωταγωνιστών θα αντλήσει ο θεατής ένα δικό του στοιχείο, οπότε αυτό το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον».

Άραγε υπάρχουν στιγμές που αντιλαμβάνονται όταν παίζουν στη σκηνή, να έχουν υιοθετήσει χαρακτηριστικά από την ιδιότητά τους ως δικηγόροι; Η ιδιότητά μας μας έχει μάθει να παρατηρούμε τον κόσμο και για λόγους επαγγελματικής διαστροφής αλλά και για λόγους δικής μας προστασίας, λέει ο κ. Χαριτάκης. Είναι ένα επάγγελμα πολύ κοινωνικό και έρχεσαι σε επαφή με δεκάδες κόσμου ο καθένας έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτά όλα εμείς τα βάζουμε σε κουτάκια και χαρακτηρίζουμε τους ανθρώπους ανάλογα με τις εμπειρίες μας κλπ. Έχω την αίσθηση ότι αυτό μας βοηθά να προσεγγίζουμε ένα ρόλο. Από τη μεριά της η κα Νικάκη επισημαίνει: «Ενώ δεν έχουμε θεατρική εκπαίδευση, ωστόσο είναι ένα από τα πλεονεκτήματα μας η αυξημένη μας ικανότητα να παρατηρούμε ανθρώπινες συμπεριφορές και να μπορούμε μετά να τις μιμούμαστε επί σκηνής»

dikigorikos2Τι λέει όμως ο σκηνοθέτης της παράστασης; «Είμαι σίγουρος ότι θα καταπλήξουμε το θεατρόφιλο κοινό με τις «7 λογικές απαντήσεις». Είναι ένα καταπληκτικό έργο. Έχουμε μία άψογη συνεργασία, έχουμε δουλέψει ομαδικά και πιστεύω ότι θα δικαιώσουμε τον θεατή» τονίζει ο Δημήτρης Καλογεράκης, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει και τους 12 Ενόρκους και τους 10 μικρούς νέγρους.

«Υπάρχει θέληση από τη μεριά τους, είναι νουνεχείς άνθρωποι. Η πολύ καλή συνεργασία που έχουμε μας επιτρέπει να ασχοληθούμε πολύ με την ανάλυση των ρόλων, να καταλάβουμε όλοι μαζί τι θέλει να πει ο συγγραφέας και προσπαθούμε αν μη τι άλλο, να μην κοροϊδέψουμε τον θεατή. Ο θεατής θα δει πράγματα που θα ταυτιστεί μαζί τους, θα δει ένα πραγματικό κομμάτι της κοινωνίας και αυτό χάρη στις ερμηνείες και στη δουλειά που έχουμε κάνει. Μέλημα μας είναι να σεβόμαστε τον θεατή και τον συγγραφέα κάτι που κάναμε και τώρα».

Η παράσταση θα δοθεί στις 13, 14, 15 Ιανουαρίου και 20, 21, 22 Ιανουαρίου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Ώρα έναρξης: 21.00

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά:

Γιώργος Βεργάκης, Μαρικίτα Καλογεράκη, Γιάννης Μανουσάκης, Λαέρτης Μαρκογιαννάκης, Ευαγγελία Νικάκη, Ρένα Νικηφοράκη-Μανιουδάκη, Δήμος Χαριτάκης.

Σημειώνεται ότι η παράσταση είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών.

Κρατήσεις θέσεων στο λογιστήριο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων (Δικαστήρια Χανίων) από την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 11 πμ έως 1 μμ. Τηλ επικοινωνίας 2821055306

Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook