«Το θέατρο δεν είναι μαγαζί σας» – Μην κοροϊδεύετε τους Χανιώτες και απαντήστε κύριε Βάμβουκα

το-θέατρο-δεν-είναι-μαγαζί-σας-μην-707859

Την δική του απάντηση στο δημοσίευμα του zarpanews.gr δίνει ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ο οποίος έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

Κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει, και εγώ και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ κ Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ότι εμείς, στο συγκεκριμένο ζήτημα της πρόσληψης του καλλιτεχνικού διευθυντή, όπως κάνουμε και σε όλα τα θέματα, τηρούμε τη νομιμότητα. Εμείς δεν μπορούμε, χωρίς να τηρήσουμε τις νόμιμες διαδικασίες, να διορίσουμε κάποιον εργαζόμενο, πόσο μάλλον, έναν καλλιτεχνικό διευθυντή.

Ακολουθούμε τις διαδικασίες του Νόμου. Δυστυχώς, μας έχουν καθυστερήσει πολύ από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι κατανοητό ότι και το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕΚ και το Δημοτικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ και πόσο μάλλον, ο Δήμαρχος Χανίων, θέλουμε να έχουμε έναν Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Προφανώς, η λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕΚ δεν είναι τόσο εύκολη χωρίς την ύπαρξη ενός καλλιτεχνικού Διευθυντή, ωστόσο το ΔΣ και ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ κάνουν προσπάθειες , ώστε να το διατηρήσουν “ζωντανό” και “όρθιο” και να δίνει παραστάσεις.

Οι αποφάσεις από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, από το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕΚ είναι σχεδόν ομόφωνες, πλην ενός μέλους που μειοψηφεί σε αυτό το ζήτημα. Το ΔΗΠΕΘΕΚ, εξαιτίας καινούριων ζητημάτων που έχει θέσει το Υπουργείο Πολιτισμού και που είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν στις προγραμματικές συμβάσεις δεν έχει καταφέρει ακόμα να υπογράψει συμβάσεις με τους Δήμους και την Περιφέρεια, όπως γίνεται κάθε χρόνο, για να μπορέσει να βρει τους πόρους να συνεχίσει.

Το ζήτημα αυτό το αντιμετωπίζουμε και με το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕΚ και με το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτως ώστε να επιλυθεί και να μπορέσει να προχωρήσει. Το συμβούλιο κάνει τεράστιες προσπάθειες ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και η ευκολία του κάθε ενός να λέει ότι κάποιος μπορεί να κάνει μια οποιαδήποτε παράνομη πράξη για να ξεπεράσει τους Νόμους και όλα τα εμπόδια, προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η απάντηση του zarpanews.gr

Καταρχήν η τοποθέτηση του Δημάρχου όχι μόνο δεν απαντά στα ερωτήματα που θέσαμε αλλά δημιουργεί ακόμα περισσότερα.

Ο Δήμαρχος δεν αναφέρεται καθόλου στην συγκεκριμένη συμπαραγωγή η οποία κατά γενική ομολογία, θα έχει ως αποτέλεσμα να ακουστεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ μόνο στις δύο παραστάσεις της Επιδαύρου και ούτε κατά διάνοια σε όλη την υπόλοιπη περιοδεία, όπως γινόταν με επιτυχία σε προηγούμενες παραγωγές.

Ζητήσαμε να μάθουμε για ποιο λόγο καθυστέρησε έναν ολόκληρο χειμώνα η ενημέρωση του ΔΣ σχετικά με τους οικονομικούς όρους της συμπαραγωγής, γιατί αποκλείστηκε εντελώς η ενδοχώρα από τους σταθμούς περιοδείας του θεάτρου, αλλά και οι υπόλοιπες πόλεις και φεστιβάλ σε όλη τη χώρα, γιατί δεν έχουμε την παραμικρή ανάμειξη με αποτέλεσμα το όνομα του θεάτρου να είναι στην τελευταία γραμμή του Δελτίου Τύπου αλλά και για ποιο λόγο να πληρώσουμε 2500 ευρώ για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕΚ σε πόλεις στις οποίες το θέατρο δεν είναι καν συμπαραγωγός.

Βέβαια, από την ημέρα δημοσίευσης του άρθρου μέχρι και σήμερα μας γεννήθηκαν και άλλα ερωτήματα:

Γιατί ο πρόεδρος του θεάτρου αρνείται να παρουσιαστεί σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο έχει προσκληθεί αμέτρητες φορές και να δώσει απαντήσεις σε ένα σωρό αναπάντητα ερωτήματα

Ποιες ενέργειες έχει κάνει ακριβώς ο Δήμαρχος έτσι ώστε να «ξεκολλήσει » το θέμα από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας του υπουργείου

Last but not least: Όταν έληξε η θητεία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, το θέατρο είχε το δικαίωμα να πάρει μία παράταση έτσι ώστε να συνεχίσει το έργο του. Για ποιο λόγο δεν δέχτηκε να πάρει αυτή την παράταση και προτίμησε να μείνει έτσι ακυβέρνητο στα καλλιτεχνικά πράγματα και ανίκανο να διοργανώσει μόνο του μια αξιοπρεπή παράσταση;

Υ.Γ:

Οι κύριοι που έχουν αναλάβει την διαχείριση του Δημοτικού Θεάτρου Κρήτης, θα πρέπει να κατανοήσουν πως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ δεν είναι το μαγαζί του πατέρα τους, άρα θα πρέπει να ενημερώνουν για τις όποιες αποφάσεις τους τόσο τα θεσμικά όργανα, όσο και τους δημότες που στήριξαν το θέατρο τόσα χρόνια.

Ετσι και αλλιώς το θέατρο σε αυτούς ανήκει… Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή.

zarpanews.gr

2 thoughts on “«Το θέατρο δεν είναι μαγαζί σας» – Μην κοροϊδεύετε τους Χανιώτες και απαντήστε κύριε Βάμβουκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook