Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη για την έξοδο από τα μνημόνια

Ιστορική χαρακτήρισε στο διάγγελμά του από την Ιθάκη ο Αλέξης Τσίπρας την «απόφαση του ελληνικού λαού να δώσει το τιμόνι της χώρας σε νέους καπετάνιους πριν 3,5 χρόνια». «Περάσαμε από πολλά κύματα για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τα μνημόνια της λιτότητας και της ύφεσης επιτέλους τελείωσαν. Αφήσαμε πίσω μας τις συμπληγάδες. Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή».

Ολόκληρο το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα:

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα.

Μια μέρα ιστορική.  Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της.  Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.  Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς.  Χωρίς άλλους εκβιασμούς. Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας.

Ο τόπος μας είναι κλειστός, τον κλείνουν οι δυο μαύρες Συμπληγάδες, λέει ο ποιητής. Αυτές τις Συμπληγάδες αφήσαμε πίσω μας. Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η ιστορία της. Τα επιτεύγματα, οι αγώνες αλλά και οι οδύνες. Αυτά δηλαδή που καθόρισαν τη διαδρομή της στην πορεία των αιώνων.

Μια διαδρομή που δεν ήταν ποτέ εύκολη. Αλλά είχε πάντα προορισμό. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες, στις πιο μεγάλες φουρτούνες.

Η Ελλάδα βίωσε από το 2010, τη σύγχρονη Οδύσσειά της. Μέσα σε πέντε χρόνια, συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Χάθηκε το 25% του εθνικού μας πλούτου. 3 στους 10 έμειναν άνεργοι. 6 στους 10 νέους, επίσης. Υλοποιήθηκαν μέτρα λιτότητας 65 δις. Η βία και η καταστολή, έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας. Η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. Φασιστικές συμμορίες, βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια.

Μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κι ένας λαός, όμως, που ποτέ δεν αποδέχτηκε τη μοίρα που του επιφύλασσαν οι ισχυροί. Και έγραψε νέες σελίδες αντίστασης

Αυτός ο λαός, πριν από τριάμισι χρόνια πήρε μια ιστορική απόφαση. Να πάρει το τιμόνι της χώρας από αυτούς που την οδήγησαν στα βράχια. Και να το δώσει σε νέους καπετάνιους. Αναλάβαμε αυτή την βαριά ευθύνη. Με σθένος, αποφασιστικότητα αλλά και σεβασμό στις θυσίες του λαού μας. Δεν πορευτήκαμε με βεβαιότητες. Παρά μόνο με μία. Αυτή που μας όρισαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες: Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας.

Περάσαμε από κύματα πολλά για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας. Το πλήρωμα άλλαξε. Άλλοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι προτίμησαν να τα δαμάσουν. Ακούσαμε πολλές φορές τις Σειρήνες της ματαιότητας. Ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Και τα μνημόνια θα είναι για πάντα εδώ.
Ότι δεν έχει νόημα να αντιστέκεσαι όταν απέναντι σου στέκονται οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες. Τα θεριά που η μικρή και αδύναμη Ελλάδα δεν θα μπορούσε να νικήσει.

Τίποτα από αυτά, όμως, δεν λύγισε την προσπάθειά μας. Και αυτό γιατί, οι άνθρωποι που μόχθησαν για να φτάσουμε στον προορισμό, δεν ήταν πια στο περιθώριο. Δεν ήταν πια κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα. Αλλά ήταν στο τιμόνι. Μαζί μας. Και στα δύσκολα ήταν αυτοί που το κράτησαν σφιχτά.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης. Είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής. Και σε αυτή την αφετηρία, δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων. Δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει. Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι.

– Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου,
τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά,
την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει,
τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της.

– Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που λοιδόρησαν και απαξίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, επειδή τόλμησαν να μη συναινέσουν στην υλοποίηση ενός νεοφιλελεύθερου πειράματος που θα κρατούσε για δεκαετίες.

– Δεν θα ξεχάσουμε όμως και αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και της Ελλάδας στα δύσκολα. Πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Που αντιστάθηκαν σθεναρά στα σχέδια για έξοδο και τιμωρία της Ελλάδας. Διότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα για την Ευρώπη σημαίνει πολλά περισσότερα από δημοσιονομικά μεγέθη, .

Δε θα ξεχάσουμε τίποτα από όσα ζήσαμε γιατί δεν είναι απλά η ύλη για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Αλλά είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα.

Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια. Όσοι έφτιαξαν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων. Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου. Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους. Τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει. Οι πολυμήχανοι Έλληνες, γράψαμε με αγώνα και θυσίες το τέλος των μνημονίων. Από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας. Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε ποτέ πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γιατί η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή».

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο πρωθυπουργός είπε: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.
  Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου,
  τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά,
  την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει…
  Καζανοκεφαλος λέει: Πως να ξεχάσουμε αφού όλα τα παραπάνω συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό, ίσως κάποια λίγα πρόσωπα να αλλάξαν. Ο μεγάλος πλούτος παρέμεινε μεγάλος και αφορολόγητος πλούτος. Που είναι τα αποτελέσματα από τις διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετων του εξωτερικού? Μόνο τα γνωστά υποζύγια πλήρωσαν και πληρώνουν πάλι την νύφη (μισθωτοί συνταξιούχοι μικρομεσαίοι) με αυξημένα κλιμάκια φόρων, κοινωνική αλληλεγγύη και διάφορα άλλα ευφάνταστα, ΕΝΦΙΑ κλπ
  Όσο για τα εκδοτικούς οίκους/κανάλια εκεί που απειλούσαν θεούς και δαίμονες πριν τις εκλογές για διαπλοκή, διαφθορά, συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ των πολιτικών, βοθροκαναλα κλπ κλπ τώρα παρακολουθώ τους κυβερνόντες να παρελαύνουν από τα «παράθυρα» εν είδη τηλεμαϊντανών για 5 λεπτά γ@μημενης δημοσιότητας. Λυπάμαι γιατί στήριξα και πίστεψα το 4% που έγινε κυβέρνηση, υποστήριξα τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, ανέχτηκα τον δεύτερο, απολογούμουν τον τρίτο άλλα νισάφι πια. Έτσι σκέφτονται και πολλοί άλλοι που αποτέλεσαν την σανίδα σωτήριας του ΣΥΡΙΖΑ όταν κινδύνευε μα μείνει εκτός βουλής, αποκαρδιωμένοι, προδομένοι που θα προτιμήσουν τουλάχιστον να μην πάνε στην επόμενη ψηφοφορία.
  Όσο για την έξοδο ας μην μας δουλεύουν, δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να διαπιστώσεις ότι με 320 δις χρέος ο ESM μας το δανείζει με 0,89% και το χρέος εξακολουθεί να μεγαλώνει. Φανταστείτε τι θα γίνει με τις «αγορές» που το επιτόκιο θα είναι 4,4-4,5%, (κάντε τον λογαριασμό να δείτε σε πόσο καιρό θα σκάσει πάλι το κανόνι). Ίσως το σύστημα να το έχει προγραμματίσει με αλλαγή της κυβέρνησης για να σκάσει στα χέρια του εταίρου κόμματος εξουσίας για να πάνε τελικά σε διακυβέρνηση μεγάλου σχηματισμού και να ρουφήξουμε το αυγό που θα μας σερβίρουν. Με τις υγείες μας

 2. ΚΑΖΑΝΟΚΕΦΑΛΕ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΟΥ.
  ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΠΗΚΑΜΕ ΜΕ ΧΡΕΟΣ 180 ΔΙΣ ΚΑΙ “ΒΓΗΚΑΜΕ” ΜΕ ΧΡΕΟΣ 350 ΔΙΣ.
  Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ “ΑΣΗΜΙΚΩΝ”: ΛΙΜΑΝΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΔΕΗ(ΟΤΙ ΕΠΕΜΕΙΝΕ), ΝΕΡΟ (ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) Κ.Λ.Π.
  ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ -ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ- ΕΩΣ ΤΟΝ “ΜΕΓΑΛΟ” ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.
  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ “ΜΕΓΑΛΟ” ΑΥΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΛΘΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ….
  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ HAPPY END…

Comments are closed.