Τουρκία | Στα «χέρια» των διαδηλωτών η πλατεία Ταξίμ | Video

τουρκία-στα-χέρια-των-διαδηλωτών-η-π-66748

tk3Για πρώτη φορά μετά τα αιματηρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων, τα πνεύματα στην πλατεία Ταξίμ φαίνεται να έχουν ηρεμήσει.

Το πρώτο φως της μέρας βρήκε στην πλατεία σημαντικά λιγότερο αριθμό συγκεντρωμένων σε σχέση με τη λαοθάλασσα που την πλημμύρισε το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου, αμέσως μόλις αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν σημειώθηκαν στην πλατεία σοβαρά επεισόδια, παρά μόνο κάποια μεμονωμένα περιστατικά.

Πλην όμως οι εντάσεις δεν έλειψαν από άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας όπου διαδηλωτές ήρθαν σε σύγκρουση με την αστυνομία. Όλη τη νύχτα στο διαδίκτυο και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσαν πληροφορίες για συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας, για μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων – υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν φορτηγά του στρατού να φτάνουν στη Σμύρνη αργά τη νύχτα.

Στο Twitter κυκλοφόρησαν και πληροφορίες για τουλάχιστον δύο ακόμα νεκρούς, όχι από νέες συγκρούσεις αλλά από τραυματίες των επεισοδίων της Παρασκευής που υπέκυψαν στα τραύματά τους ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους επτά. Μάλιστα έχουν αναρτηθεί και σχετικές φωτογραφίες, πλην όμως όλες αυτές οι πληροφορίες είναι ακόμα ανεπιβεβαίωτες.

Παράλληλα τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που απεικονίζει ένα θωρακισμένο όχημα της Τουρκικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πόλη της Κωνσταντινούπολης το οποίο φέρεται να παρασέρνει έναν διαδηλωτή. Ο διαδηλωτής προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το οδόφραγμα για να αποφύγει τις ρίψεις νερού από το όχημα, το οποίο, όμως, φαίνεται να τον παρασέρνει ενώ άγνωστη παραμένει η κατάσταση της υγείας του διαδηλωτή.

Επισήμως γίνεται λόγος μόνον για 79 καταγεγραμμένους τραυματίες. Η πληροφόρηση αυτή έρχεται δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, ο οποίος, σε δηλώσεις του αργά το βράδυ του Σαββάτου, τόνισε πως η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 939 ανθρώπων σε συνολικά 90 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Τουρκία, ενώ στα νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί 79 άτομα.

Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές επιχειρούν να οργανωθούν εκ νέου, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των μηνυμάτων σε κινητά και των social media. Μιλούν για «νίκη» επί της κυβέρνησης και προσωπικά επί του πρωθυπουργού Ερντογάν. Νέες διαδηλώσεις αναμένονται και σήμερα, τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Πηγή: protothema

One thought on “Τουρκία | Στα «χέρια» των διαδηλωτών η πλατεία Ταξίμ | Video

  1. Tο γιατί εξεγείρονται οι Τούρκοι…
    http://stavrochoros.pblogs.gr/2013/06/toyrkia-ypodeigma-mnhmoniakoy-kratoys-.html αντικρίστε τα χάλια που θα έλθουν και για τους Ελληνες, εάν δεν ανατραπεί η προδοτική κυβέρνηση του κώματος των Ευρωδούλων (Σημίτης-Καραμανλής-Παπανδρέου-Παπαδήμος-Σαμαράς[-Βορίδης..?])

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook