Τον πληρώναμε για 10 χρόνια παρόλο που είχε κλέψει εκατομμύρια | Απολύθηκε οριστικά ελεγκτής του ΙΚΑ

τον-πληρώναμε-για-10-χρόνια-παρόλο-που-ε-78709

steΤην πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης υπάλληλου του ΙΚΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών, επικύρωσε το ΣτΕ, καθώς ζημίωσε τον ασφαλιστικό φορέα με τεράστια ποσά!

Ειδικότερα, κατά τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου στο Tμήμα Eσόδων Kοινών Eπιχειρήσεων νησιωτικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις ελέγχου (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2003), παράνομες ενέργειες υπαλλήλου-ελεγκτή του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει μεγάλο αριθμό Βιβλίων Ελέγχου Επιχειρήσεων (ΒΕΕ), υπηρεσιακά βιβλία και έγγραφα, ενώ σε εργοδότες χορηγούσε παράνομα ασφαλιστικές εισφορές, βεβαίωνε ψευδώς σε επιχειρήσεις ότι δεν είχαν καμία οφειλή στο ΙΚΑ, κ.λπ.

Παράλληλα, σε έρευνα που διενεργήθηκε (10.10.2003), κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, στην κατοικία και το αυτοκίνητό του, κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός υπηρεσιακών εγγράφων (ασφαλιστικά βιβλιάρια, βεβαιώσεις, ασφαλιστικές ενημερότητες, κ.λπ.).

Κατόπιν αυτών παραπέμφθηκε στις 4.4.2005 στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο για τα παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, της χρησιμοποίησης της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ίδιου ή τρίτων και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς για υπάλληλο διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας.

Στις 10.10.2006 του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης και έπειτα από ένστασή του, στις 26.3.2009 το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση, ενώ παράλληλα ασκήθηκε σε βάρος του και ποινική δίωξη.

Αρχικά το 2006 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση και απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου.

Τρία χρόνια μετά (2009) το Πενταμελές Εφετείο μείωσε την ποινή της κάθειρξης από τα 21 στα 18 χρόνια, καθώς δεν δέχθηκε την κατηγορία ως προς το μέρος των ψευδών βεβαιώσεων. Τελικά, σύμφωνα με βεβαίωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (27.5.2011) έγινε αμετάκλητη η καταδίκη του σε κάθειρξη 18 ετών.

Ο υπάλληλος ζήτησε από το ΣτΕ την ακύρωση της πειθαρχικής απόφασης της οριστικής απόλυσης, αλλά οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκριναν ότι η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα και απέρριψε την προσφυγή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook