Τι φέρνει στη ζωή μας η «συμφωνία» της κυβέρνησης με την τρόικα | Αναλυτικά το τι μας περιμένει…

τι-φέρνει-στη-ζωή-μας-η-συμφωνία-της-κ-78015

ypourgeioΑπολύσεις, κινητικότητα και νέα εισπρακτικά μέτρα, για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, αποτελούν τη βάση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Ο νόμος με τα προαπαιτούμενα για την «κολοβή» δόση των 6,9 δισ. ευρώ, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, προβλέπει μέτρα, όπως:

Διαθεσιμότητα πριν την κινητικότητα

Η κυβέρνηση αδυνατούσε να δώσει στην Τρόικα 12.500 ονόματα δημοσίων υπαλλήλων έως το Σεπτέμβριο. Επειδή δεν έχει στήσει αξιόπιστη διαδικασία αξιολόγησης, βρήκε ολόκληρους κλάδους εργαζομένων που θα «ξεσπιτωθούν» μαζικά για να πάνε σε άλλες υπηρεσίες.

Κατ’ απαίτησιν της Τρόικας, δεν θα είναι απλές μετατάξεις, αλλά όλοι θα περάσουν από διαθεσιμότητα. Έτσι, πολλοί θα μείνουν τελικά χωρίς δουλειά, και θα προστεθούν στις 4.000 απολύσεις από το Δημόσιο, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Επιπλέον, η διαθεσιμότητα μειώνεται σε 8 αντί για 12 μήνες, άρα θα απολύονται όλοι ταχύτερα.

Πρακτικά, διασώζωνται από τις απολύσεις μόνο οι 12.500 που θα βρεθούν μεν σε διαθεσιμότητα, έστω και για μία μέρα, αλλά μετά θα μετακινηθούν σε άλλες δουλειές.

Η κυβέρνηση υπολογίζει να μετακινήσει έως 3500 δημοτικούς αστυνόμους στην ΕΛΑΣ, έως 5.000 εκπαιδευτικούς από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημοτικά σχολεία, άλλοι 2.000 θα φύγουν από γενικούς φορείς του ευρύτερου Δημοσίου και 1.200 από τα υπουργεία, ενώ για να συμπληρωθεί ο αριθμός, θα μπουν σε διαθεσιμότητα και χιλιάδες υπάλληλοι των ΟΤΑ, που θα κριθούν «υπεράριθμοι».

Με τα νέα δεδομένα όλοι αυτοί θα μένουν έως και οκτώ μήνες στο σπίτι τους και θα παίρνουν το 70% του μισθού που έπαιρναν. Όλα αυτά θα συμβούν μέχρι το Σεπτέμβριο. Αμέσως μετά όμως, θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι 12.500, για να καλυφθεί η ίδια απαίτηση που υπάρχει για το β’ εξάμηνο του 2013.

Υγεία

Η Τρόικα θέλει να τεθεί σε ισχύ ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και αυτόματων περικοπών δαπανών. Η αρχή γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ με εισπρακτικά μέτρα, όπως: νέο μαχαίρι στις παροχές του ΕΟΠΥΥ, περιορισμός διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και διακοπή χρηματοδότησης σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Φόροι στα ΙΧ

Επιβάλλεται και αναδρομικά από φέτος ο Φόρος Πολυτελείας. Θα τον πληρώσουν όσοι έχουν αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κ.ε.

«Όλοι στο ΤΕΒΕ»

Τέλος στις εξαιρέσεις από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ είναι η λύση-«φαρμάκι» που βρήκε το οικονομικό επιτελείο για να μην επιβληθεί ο φόρος 0,2% επί των κερδών των επιχειρήσεων.

Για να μη χάσει ο ΟΑΕΕ τα 600 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομούσε από την εισφορά, θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν δεκάδες χιλιάδες αυταπασχολούμενοι που ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ ή ειδικά ταμεία.

«Με το ένα πόδι» στον ΟΑΕΕ φαίνεται έτσι πως είναι έτοιμοι για να υπαχθούν πλέον υποχρεωτικά:

  • Επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων (1.000 για την Αττική) ή κάτω των 3.100 κατοίκων για τα νησιά, που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
  • Οι αφανείς εταίροι με πολύ μικρά μερίδια μετοχών
  • «Παλαιοί» ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ ή του Ταμείου Υγειονομικών
  • Επαγγελματίες που έχουν ειδικό Ασφαλιστικό Οργανισμό Κύριας ασφάλισης (πχ Ναυτικών Πρακτόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών & Υπαλλήλων Τύπου κ.α.).
  • Απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία, ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που έχουν ενταχθεί στα επενδυτικά προγράμματα όπως αγροτουρισμός, αγροβιοτεχνία κλπ.
  • Οι μέτοχοι Α.Ε. εισηγμένων στο χρηματιστήριο.

Αποκρατικοποιήσεις – Τράπεζες

Άμεσα προχωρά η διαδικασία πώλησης του Τ.Τ. και της Proton έως τις 15 Ιουλίου.

Απελευθέρωση αγορών

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του φαρμάκου αλλά και του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές, που προκαλούν τριγμούς όχι μόνο στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και εντός της ΝΔ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook