Τι θα γίνει με τα ακίνητα του Υπερταμείου στα Χανιά; Έντονη συζήτηση με πολίτες, παρουσία κυβερνητικών στελεχών | Photos

τι-θα-γίνει-με-τα-ακίνητα-του-υπερταμεί-756624

Συζήτηση σε υψηλούς τόνους με τη συμμετοχή πολιτών αλλά και θεσμικών φορέων όπως και την παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, έγινε το απόγευμα η προγραμματισμένη εκδήλωση  από την Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης στο Πνευματικό Κέντρο, για την συμπερίληψη ακινήτων μεταξύ των οποίων και μνημείων των Χανίων, στο Υπερταμείο.

Στην ευρύτερη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό για το συγκεκριμένο ζήτημα και τις προεκτάσεις που έχει πάρει, με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και ουσιαστικές ενέργειες τις τοπικής κοινωνίας, η ΙΛΑΕΚ σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έκανε την παρούσα εκδήλωση, ώστε να ενημερωθεί ουσιαστικά η κοινωνία για το τι μέλει γενέσθαι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΙΛΑΕΚ Κώστα Μουτζούρη.Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Χανιώτισσα Μαρία Βλαζάκη, μίλησε για μη συντελεσμένη μεταβίβαση των μνημείων στο Υπερταμείο, ενώ όπως είπε θα πρέπει να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεσή τους και χαρακτηριστικά είπε:

«Τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, οι ιστορικοί τόποι προστατεύονται από το Σύνταγμα και το Νόμο και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής, την κυριότητα, νομή και διαχείριση των οποίων πρέπει να έχει το ΥΠΠΟΑ. Γι’ αυτό το λόγο επαναλαμβάνω ότι δεσμεύομαι προσωπικά για την καθολική ταυτοποίηση των εξαιρούμενων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ακινήτων που εξυπηρετούν την πολιτιστική κληρονομιά και για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους με κάθε θεσμικό τρόπο, ώστε να μην  κινδυνεύσουν στο μέλλον είτε από παρερμηνείες είτε σκοπίμως, όπως συνέβη στο παρελθόν.»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκη, με την πρώτη να αναφέρει ότι το «συγκεκριμένο ΦΕΚ, ψηφίστηκε μεν το 2015 και το 2016 ψηφίστηκε η συνέχεια του και τα ακίνητα δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα στο Υπερταμείο, αλλά βρίσκονται στον κατάλογο. Η υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ κ. Τσακαλώτου, δίνουν το περιθώριο να εξαιρεθεί η συντριπτική πλειοψηφία από τον κατάλογο και αυτό πρέπει να γίνει».Ακολούθως ο βουλευτής Αντώνης Μπαλωμενάκης, ανέφερε ότι «όλα θα γίνουν στην ώρα τους και όπως πρέπει και ότι θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τη διαδικασία της απένταξης. Στόχος μας αυτονόητος είναι κανένα από τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στη λίστα και βρίσκονται στον νομό Χανίων να μην περάσει στην ΕΤΑΔ ακριβώς επειδή, όπως είμαστε σε θέση να αποδείξουμε, πρόκειται για ακίνητα εκτός πάσης συναλλαγής».

Αίτηση ακύρωσης του νόμου από το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων

Τα νεότερα που υπάρχουν πάνω στο θέμα μετά τις τελευταίες εξαγγελίες για το αν έχουν ήδη παραχωρηθεί τα συγκεκριμένα ακίνητα στην ΕΤΑΔ, ή είναι υπό παραχώρηση, έρχονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και τον πρόεδρο του Γιάννη Δασκαλάκη να ανακοινώνει ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης του νόμου.Μάλιστα σε μία τοποθέτηση με έντονο ύφος, το μέλος του Δ.Σ. των δικηγόρων Μπάμπης Ζολινδάκης κατέταξε την ΕΤΑΔ(Υπερταμείο) σε ένα πρωτότυπο νομικό μόρφωμα, που όμοιό του δεν υπάρχει ξανά στην Ελλάδα, ενώ όπως είπε -προς απάντηση των διαβεβαιώσεων από τα κυβερνητικά στελέχη-, δεν νοείται στο νομικό χώρο να εξαιρείται μέρος από τετελεσμένη απόφαση, εάν δεν αρθεί αυτή καθαυτή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης έκανε λόγο για πολύ σημαντικό ζήτημα με τα μνημεία της πόλης, ωστόσο υπέδειξε ότι πρέπει να ενημερωθούν άμεσα για το θέμα όλοι οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται, τονίζοντας ότι εκτός τα μνημεία στην κυριότητα της ΕΤΑΔ μπαίνουν και κτίρια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, με το Πνευματικό Κέντρο να απαριθμεί πάνω από 30.

Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας είπε ότι πρόκειται για παράλειψη του νόμου και συμπερίληψη κωδικών ακινήτων όπως παιδικών σταθμών και σχολείων από αμέλεια, ενώ τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει απόφαση με την οποία ζητά να εξαιρεθούν αρκετά ακίνητα από το Υπερταμείο και σε κάποιες περιπτώσεις να έλθουν άλλα στην κυριότητά του.

 

Από την πλευρά του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το μέλος του Δ.Σ. Στάθης Γκότσης μίλησε για την απόφαση που πήρε ο σύλλογος με σκοπό την προσβολή της υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λέγοντας ότι «η μόνη λύση είναι να αποσυρθεί των ΦΕΚ».

Για ήδη συμφωνημένα μέτρα με τους δανειστές όσον αφορά στο Υπερταμείο, μίλησε ο εκπρόσωπος της ομάδας πολιτών που εναντιώνεται στην εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, Νίκος Τζάρας αναφέροντας πως «βάσει του νόμου εξαιρούνται μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι, οι προστατευόμενες περιοχές Natura, περιοχές Ραμσάρ και οι αμιγώς δασικές περιοχές. Εκτός εξαίρεσης όμως είναι τα πολιτιστικά μνημεία, όπως οι Ιταλικοί στρατώνες, το φρούριο Ιντζεδίν, το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, το Ιστορικό αρχείο Κρήτης, οι παλιές φυλακές καθώς και κάποια σχολεία».

Στο σημείο βρέθηκαν και πολίτες που διαμαρτύρονταν για την εκποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης έκαναν δεικτικά σχόλια, διαμαρτυρόμενοι για το «ξεπούλημα¨όπως ανέφεραν της δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

zarpanews.gr

One thought on “Τι θα γίνει με τα ακίνητα του Υπερταμείου στα Χανιά; Έντονη συζήτηση με πολίτες, παρουσία κυβερνητικών στελεχών | Photos

  1. Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΝΑΙ: ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ.
    Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΕΧΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΟΙΚΙΑ.
    ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ (ΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΝΤΕΣ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ) Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΟΥΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ»…
    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ…

Comments are closed.

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook