Τα Χανιά αναγόρευσαν Επίτιμο Δημότη τον Μίκη Θεοδωράκη | Πλούσιο φωτορεπορτάζ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για την αναγόρευση του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη σε Επίτιμο Δημότη των Χανίων, με πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα του ΚΑΜ το απόγευμα του Σαββάτου.

mikis (15)

Ο κ. Θεοδωράκης αρχικά ξεναγήθηκε στο παλιό Τελωνείο που μόλις ολοκληρωθούν τα έργα θα μετατραπεί σε αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων ”Μίκης Θεοδωράκης” και έπειτα ακολούθησαν οι εκδηλώσεις στο ΚΑΜ, όπου η εθελοντική ομάδα ”Πασπαρτού” τραγούδησε κομμάτια του Μίκη ενώ μίλησαν για τον ίδιο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περράκη και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν έλαβε μόνο το κλειδί της πόλης των Χανίων ως επίτιμος δημότης αλλά και Χρυσό Μετάλλιο από το Πολυτεχνείο Κρήτης ως ένδειξη αναγνώρισης του παγκοσμίου εμβέλειας έργου του και της εθνικά ενωτικής στάσης του.

mikis (16)

Ο Μίκης Θεοδωράκης πήρε και εκείνος το λόγο και δήλωσε συγκινημένος και υπερήφανος για τις τιμές που έλαβε ενώ δεν δίστασε να διηγηθεί τις δυσκολίες που πέρασε αυτός και η οικογένεια του, τα βασανιστήρια που έζησαν και πώς επαναστάτησαν την περίοδο της κατοχής. Παράλληλα, προέτρεψε τους Έλληνες να μην το βάζουν κάτω και να συνεχίζουν να παλεύουν γιατί και στην κατοχή η Ελλάδα έφτασε σε τέλμα ωστόσο δεν έχασε ποτέ το ήθος της, τις αξίες, την ελευθερία της και τον φυσικό της πλούτο, τον οποίο χρησιμοποίησε για να ανακάμψει. Τόνισε, τα δώρα που έχει η Ελλάδα, τόσο στη θάλασσα, στην φύση αλλά και λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται ενώ γεμάτος αισιοδοξία και πίστη δήλωσε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση και τα μνημόνια και να γίνει αυτό που της αξίζει, μια χώρα ελεύθερη στην οποία πρεσβεύει η δημοκρατία.

mikis (14)

Ομιλία Δημάρχου Χανίων στην εκδήλωση αναγόρευσης του μουσικοσυνθέτη, Μ. Θεοδωράκη, σε επίτιμο Δημότη Χανίων

mikis (19)

”Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητέ Μίκη,
Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω απόψε όλους εσάς, που παρευρίσκεστε κοντά μας, εδώ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές σε έναν δικό μας άνθρωπο, που το έργο και η φήμη του έχουν διαχυθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε μία προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας, που μας κάνει τη μοναδική τιμή να είναι σήμερα κοντά μας, στον παγκόσμιο Έλληνα, Κρητικό και Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και στον Μίκη των αγώνων για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

mikis (2)

Αγαπητέ μας Μίκη,
Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από τότε, που προγραμματίσαμε ως Δήμος, από κοινού με τον Σύλλογο Φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», αυτή σου την επίσκεψη στην πατρίδα που τόσο αγαπάς και που ο ίδιος επέλεξες να στεγάσει δραστηριότητες, που θα διατηρούν, θα αναδεικνύουν και θα προβάλλουν το σπουδαίο έργο σου στις παρούσες αλλά και στις μελλοντικές γενιές. Δίπλα στο δικό σου έργο και την προσωπικότητά σου θα έχουμε τη χαρά να αναδεικνύουμε το έργο ενός ανθρώπου, που συμπληρώνει το δικό σου και αυτός είναι ο αδελφός σου Γιάννης, ένας διαπρεπής δημοσιογράφος και σπουδαίος ποιητής. Ένας προικισμένος δημιουργός, που μας άφησε παρακαταθήκη ένα πλήθος εξαίρετων ποιημάτων, πολλά από τα οποία έχουμε το προνόμιο να τα απολαμβάνουμε μέσα από τη δική σου μελοποίηση. «Όμορφη πόλη – φωνές μουσικές – απέραντοι δρόμοι – κλεμμένες ματιές – ο ήλιος χρυσίζει – χέρια σπαρμένα – βουνά και γιαπιά πελάγη απλωμένα». Οι στίχοι του Γιάννη ταιριάζουν απόλυτα στην πόλη μας, τον τόπο που εσύ και αυτός τόσο αγαπήσατε. Εδώ σήμερα, με την φυσική παρουσία σου, δίνουμε την υπόσχεση ότι θα ανταποκριθούμε ως κοινωνία των Χανίων, ως κοινωνία της Κρήτης στο μεγάλο καθήκον, στο οποίο εσύ μας προέτρεψες με την απόφασή σου, να προβάλλουμε το σπουδαίο έργο σου στο διηνεκές.

mikis (3)

Φίλε Μίκη,
Ευτύχησες να δεις τα έργα σου να ριζώνουν στην καρδιά και το μυαλό ενός ολόκληρου λαού, γιατί σε αυτά τα έργα είναι χαραγμένες οι αγωνίες, οι πόθοι και τα οράματά του.
Γι’ αυτό και τα τραγούδια σου «μιλάνε» ταυτόχρονα στις καρδιές όλων των λαών, από τη γειτονική μας Τουρκία έως την μακρινή Αυστραλία.
Έβαλες στα χείλη μας και την καρδιά μας τους στίχους των μεγάλων μας ποιητών, όπως του Γιάννη Ρίτσου, του Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Μανώλη Αναγνωστάκη, αλλά και ξένων, όπως του Νερούντα και του Λόρκα. Παρών με το έργο σου σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας. Έχεις συνθέσει ίσως τον πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι «Ζορμπάς», αλλά και συμφωνική μουσική, ενώ τα έργα σου έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ.

mikis (4)

Αγαπητέ Μίκη,
Από μέσα μας πηγάζει ένα βαθύ ευχαριστώ, καθώς με τη μουσική σου ιδιοφυΐα συνεισέφερες σημαντικά στον παγκόσμιο πολιτισμό και δεν υπάρχει κανείς, που να μην την αναγνωρίζει αυτή σήμερα.
Οι νότες, η μουσική, τα τραγούδια σου, τα τραγούδια μας από τον συγκλονιστικό “Επιτάφιο”, στο μεγαλειώδες “Canto General”. Από την αθάνατη “Ρωμιοσύνη”, τα “18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας” και το “Τραγούδι του νεκρού αδελφού”, στο “Μαουτχάουζεν”, το “Άξιον Εστί” και τόσα άλλα σπουδαία έργα, μελωδίες μιας ανεξάντλητης μουσικής προσφοράς.
Το σπάνιο μουσικό ταλέντο σου, το συνδύαζες πάντα με τις χαρές και τις λύπες της ζωής, αλλά και με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, που στη μεγάλη διαδρομή της πολυτάραχης ζωής σου υπήρξαν πυκνές και έντονες.
Το σπουδαίο έργο σου αποτελεί αναμφίβολα συστατικό στοιχείο της συλλογικής μνήμης, η τέχνη σου είναι διαχρονική και τέτοια θα μείνει. Και αυτό στο εγγυόμαστε όλοι εμείς απόψε εδώ, γνωστοποιώντας σου ότι η πατρική σου οικία στον Γαλατά, χάρη στις ενέργειες τόσο της παρούσας δημοτικής αρχής όσο και των προηγούμενων, θα αποτελέσει μουσειακό – εκθεσιακό χώρο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές του μέλλοντος να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο έργο σου, η ψηφιοποίηση του οποίου με τη χρήση νέων τεχνολογιών προωθείται από εμάς, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας και θα είναι αφιερωμένο στο έργο των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη.
Δεν θα μπορούσε να γίνει βέβαια κάτι διαφορετικό για το ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αυτό ακίνητο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας, στον όμορφο ηρωικό Γαλατά. Προσφέρουμε, λοιπόν ως Δήμος, ένα υποδειγματικό κέντρο πολιτισμού, του οποίου η ουσιαστική λειτουργία είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στην πολιτιστική αναβάθμισή του τόπου μας, αλλά κυρίως θα προβάλλει το έργο ενός μεγάλου δημιουργού, που ανήκει στην παγκόσμια κοινωνία.

mikis (5)

Παράλληλα, ονοματοδοτούμε το Παλιό Τελωνείο των Χανίων σε Σύγχρονο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”. Έχουμε καθιερώσει μάλιστα ως θεσμό για την πόλη μας το Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης”, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη”, μία δέσμη καλοκαιρινών εκδηλώσεων, που επικεντρώνεται στο έργο σου.

mikis (6)

Αυτή είναι στην πράξη η μεγάλη και δεσμευτική υπόσχεση μας για το παρόν και το μέλλον, που θα ενώνει τα Χανιά για πάντα με σένα. Και αυτή δεν είναι μία υπόσχεση μόνο του σημερινού δημάρχου, αλλά αυτός είναι, που ανέλαβε την υποχρέωση εκ μέρους όλων των Χανιωτών, όλων των Κρητικών, να σου εκφράσει την πάνδημη επιθυμία και υπόσχεση, ότι εδώ, από τον τόπο καταγωγής σου, πάντα θα αναδεικνύεται και θα προβάλλεται το έργο σου.

mikis (7)

Κυρίες και κύριοι,

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αναφορικά με την ανώτατη τιμή της πόλης μας, που αποδίδεται απόψε στον αγαπητό μας Μίκη.

mikis (8)

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου 2015 αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τον Παγκόσμιο, Έλληνα, Κρητικό και Χανιώτη μουσικό και συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, για την προσφορά του στον πολιτισμό.

mikis (9)

Ανακηρύσσει τον κ. Μίκη Γ. Θεοδωράκη Επίτιμο Δημότη Χανίων και ονοματοδοτεί το Παλιό Τελωνείο Χανίων σε Σύγχρονο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”».

mikis (10)

Μίκη Θεοδωράκη, σε ευχαριστούμε θερμά για όσα μας έχεις προσφέρει, θα αποτελείς πάντα φωτεινό φάρο και πηγή έμπνευσης για όλους μας και να είσαι βέβαιος ότι το αγαπημένο σου νησί θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και θα τιμήσει τη μεγάλη τιμή, που του έκανες”.

mikis (11)

mikis (13)

 

mikis (1)zarpanews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ