Τα μεγάλα λαγοκέφαλα ο νέος πονοκέφαλος για τη θάλασσα της Κρήτης | Ραγδαία η αύξησή τους

τα-μεγάλα-λαγοκέφαλα-ο-νέος-πονοκέφαλ-126040

lagokefalosΤα λαγοκέφαλα αποτελούν ένα από τα μεγάλα προβληματα των ψαράδων και στην Κρήτη, με την αύξηση του πληθυσμού τους, χρόνο με το χρόνο να οδηγεί σε αλλαγές στη μορφή της θαλάσσιας ζωής

Τα προβλήματα αυτά είχε την ευκαιρία μάλιστα να συζητήσει ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με μέλη του Συλλόγου Αλιέων Ιεράπετρα. Σε αυτό το ραντεβού τέθηκαν επί τάπητος τα «αγκάθια» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ψαράδες, μέσα στα οποία είναι και η παρουσία των λαγοκέφαλων.

Ένα είδος ψαριού, το οποίο έχει «πνίξει» τα υπόλοιπα είδη, επηρεάζοντας τους άλλους πληθυσμούς και αναπόφευκτα την αλιεία και τα είδη που αλιεύονται!

Μέσα στα ζητήματα που τέθηκαν είναι αυτά της νέας τεχνολογίας, με τους αλιείς να αναφέρονται στο ζήτημα των ημερών που έχει να κάνει με τον τεχνικό εξοπλισμό τον οποίος καλούνται να τοποθετήσoυν στα σκάφη τους. Στάθηκαν όμως ιδιαίτερα στο θέμα του λαγοκέφαλου, καθώς η παρουσία του είναι ολοένα και εντονότερη!

Επικίνδυνα και τοξικά ψάρια

Οι λαγοκέφαλοι ή λαγόψαρα ή επιστημονικά lagocephalus sceleratus είναι ψάρια που ζουν στον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Έχουν μπει από την διώρυγα του Σουέζ και έχουν απλωθεί στο νότιο Αιγαίο. Πρωτοεμφανίστηκαν στο Αιγαίο το 2003. Γίνονται μεγάλα. Εγώ έχω δει ψάρια που ήταν 4-5 κιλά.

lagokefalaΗ βιβλιογραφία αναφέρει πως ότι φτάνουν μέχρι 7 κιλά και 1,10μ μήκος. Δεν έχουν φυσικούς εχθρούς στα νερά μας, εκτός από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και να απλώνονται όλο και πιο πολύ στο Αιγαίο. Και το πιο σπουδαίο, είναι άκρως δηλητηριώδη.

Οι τοξίνες που έχει στο σώμα του μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο. Ο λαγοκέφαλος ή διαβολόψαρο περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη Τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ), η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που θα καταναλώσει το ψάρι αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη.

Παρά την επικινδυνότητα του όμως, το συγκεκριμενο ψάρι τρώγεται, αρκεί να γνωρίζει κάποιος πως να το καθαρίσει. Αν αφαιρέσει κάποια σημεία του πω\ου περιέχουν και τις τοξίνες, τότε μπορεί να το μαγειρέψει και να το φάει. Όπως κάνουν δηλαδή και πάρα πολλοί στις αραβικές χώρες, όπου και βρίσκεται σε αφθονία, αυτός ο «ξενιστής» της Μεσογείου.

Οι λαγοκέφαλοι έχουν την τετροδοντοτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο από σοβαρές δηλητηριάσεις μέχρι και τον θάνατο. Η τοξίνη βρίσκεται στα σπλάχνα και στο δέρμα του.

Η τοξίνη αυτή δεν καταστρέφεται με το απλό μαγείρεμα, εκτός και αν βράζουμε το ψάρι για τρεις ώρες συνέχεια! Στην Ιαπωνία μόνο αν κάποιος σπουδάσει σεφ και πάρει την ανάλογη ειδικότητα μπορεί να μαγειρέψει το εν λόγω ψάρι. Το δηλητήριο το λένε fugu και το χρησιμοποιούν σε δολοφονίες ή αυτοκτονίες!

Πηγή: creteplus

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook