Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και Ε9

τέλος-χρόνου-για-τέλη-κυκλοφορίας-ενφ-117262

OURES TELIΔύο και σήμερα. Μετά πρόστιμα, αν δεν δοθεί και πάλι καμία παράταση της τελευταίας στιγμής. Με τα σημερινά δεδομένα, παράταση δεν προβλέπεται οπότε στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου κλείνουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων ακινήτων.

Οι διορθώσεις στο έντυπο Ε9 της τελευταίας πενταετίας προσεγγίζουν πλέον τα τρία εκατομμύρια, ενώ ακόμα και αν αφορούν το έτος 2010, εντός της προθεσμίας, διενεργούνται χωρίς την επιβολή προστίμων.

Προσοχή στην κατάθεση πινακίδων

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι σκοπεύουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους για το 2015, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θελήσουν κάποια στιγμή στη διάρκεια του επομένου έτους να τις πάρουν πίσω, θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Παρ’ ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολιζόταν στην επέκταση του μέτρου «πινακίδες με το μήνα» που ίσχυσε φέτος, η σχετική τροπολογία δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή.

Για το 2014, όσοι φορολογούμενοι είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους, μπορούσαν να τις πάρουν πίσω στη διάρκεια του έτους, καταβάλλοντας μόνο το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούσε στους εναπομείναντες μήνες του χρόνου. Το μέτρο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν ισχύει για το 2015.

Πρόστιμα και εναλλακτικές πληρωμής

Κανονικότατα όμως ισχύει από την άλλη πλευρά, η πρόβλεψη επιβολής προστίμου ισόποσου με την αξία των τελών κυκλοφορίας σε όσους πληρώσουν μετά τη λήξη της προθεσμίας. Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας γίνεται, με Ταυτότητα Οφειλής στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ. Την Ταυτότητα Οφειλής τυπώνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων μέσω του Taxisnet, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης, στην υπηρεσία «τέλη κυκλοφορίας».

Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας στις τράπεζες, χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο και την Ταυτότητα Οφειλής, δίνοντας μόνο τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους. Αρκετές τράπεζες μάλιστα, δίνουν στους πελάτες τους, μέσω web banking τη δυνατότητα να εξοφλούν τα τέλη κυκλοφορίας, συμπληρώνοντας μόνο τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους. Ο κωδικός πληρωμής εμφανίζεται αυτόματα από την τράπεζα.

Η δόση του ΕΝΦΙΑ

Όσοι χάσουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου για την πληρωμή της τέταρτης δόσης, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία παραμένει ενεργή. Το ετήσιο επιτόκιο είναι 8,76%, ενώ αν η οφειλή παραμείνει ληξιπρόθεσμη και χωρίς ρύθμιση, αρχίζει να τρέχει μηνιαίος τόκος 0,7%, αλλά και πρόστιμο 10% μετά την πάροδο δύο μηνών.

Πηγή: real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook