Τέλος το «δεκάρικο» για την υποβολή δήλωσης ΦΠΑ | Δείτε όλες τις αλλαγές

τέλος-το-δεκάρικο-για-την-υποβολή-δή-120322

fpaΝέο καθεστώς στην υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από τον Φεβρουάριο, καθώς τις επόμενες ημέρες ή έως τις αρχές του επόμενου μήνα το αργότερο θα αλλάξουν οι οδηγίες για τον τρόπο που θα δηλώσουν τον ΦΠΑ του μηνός Ιανουαρίου οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, από τον επόμενο μήνα και εφεξής καταργείται το ελάχιστο ποσό καταβολής των 10 ευρώ. Για όσους επιλέγουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ με δόσεις, θα καταβάλλουν τον μισό στον μήνα υποβολής της δήλωσης και το υπόλοιπο μισό στο τέλος του επόμενου μηνός.

Η αλλαγή αυτή θεωρείται πλέον βέβαιη αλλά, επιπλέον, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να μετατεθεί ξανά η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων στις 26 κάθε μηνός, αντί στις 20 που ισχύει τους τελευταίους μήνες.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πιθανότατα ότι εγκαταλείπεται οριστικά και το σχέδιο συνείσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, η οποία είχε επιδιωχθεί να γίνεται στις 20 κάθε μήνα.

Πρακτικά, με τις νέες οδηγίες που θα εκδοθούν, ο τρόπος υποβολής και πληρωμής των δηλώσεων ΦΠΑ θα έχει ως εξής:

  • Η υποβολή χρεωστικής δήλωσης θα γίνεται το αργότερο έως τις 26 Φεβρουαρίου –και κάθε μήνα από εκεί και ύστερα.
  • Για την υποβολή της δεν θα απαιτείται η πληρωμή του φόρου. Αυτή θα οριστεί να γίνεται στις 26 ή 31 κάθε μήνα. Αν δηλαδή πχ κάποιος υποβάλει χρεωστική δήλωση ΦΠΑ στις 12 του μηνός, δεν θα απαιτείται να καταβάλει και τουλάχιστον 10 ευρώ αλλά θα έχει καιρό ακόμη για να πληρώσει τα υπόλοιπα.
  • Αν επιλέξει την διευκόλυνση πληρωμής σε δύο μηνιαίες δόσεις, αντί της ολικής εξόφλησης, τότε θα πληρώνει το 50% με την λήξη πληρωμής στον μήνα που υπεβλήθη η δήλωση και το υπόλοιπο 50% θα το πληρώνει στο τέλος του επόμενου μηνός.
  • Η δεύτερη δόση, εφόσον επιλέξει τμηματική εξέλιξη, θα επιβαρύνεται σύμφωνα με τους όρους που ισχύουν, δηλαδή με τόκο 2%.
  • Αν όμως παρέλθει και το διάστημα αυτό, τότε το 50% της οφειλής που έμεινε απλήρωτο θα επιβαρύνεται όχι μόνο με 2% αλλά και με βάση το ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας 8,76% που ισχύει από φέτος , για όσο διάστημα εκκρεμεί η πληρωμή.

Πηγή: protothema

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook