Σύνταξη στα 50 και για άνδρες με ανάπηρο παιδί

Το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο έκρινε ότι και αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων, έχει δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη, όπως συμβαίνει με τις ανήλικες μητέρες, με την συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας τους. Με στην τρόπο αυτό εναρμονίζεται η ελληνική νομική πραγματικότητα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει κρίνει σαφώς ότι πρέπει να καταργηθεί κάθε διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γονέων στο Δημόσιο.

Η επίμαχη απόφαση έχει σημασία διότι μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης για τους άνδρες με ανήλικα ή ανάπηρα ανήλικα τέκνα που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2010. Αντιθέτως, σε περίπτωση που η 25ετία συμπληρώνεται το 2011 και υπάρχει ανήλικο τέκνο η «έξοδος» γίνεται στα 52, ενώ το 2012 στα 55 (από το 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για γονείς ανηλίκων).

Η απόφαση

Αμέσως μόλις πήρε στα χέρια της την απόφαση η ΠΟΕΔΥΝ, καθώς η τελευταία (σ.σ απόφαση) εκδόθηκε με αφορμή προσφυγή εργαζομένου στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, την κοινοποίησε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να γίνει νόμος του κράτους.

“Σας κοινοποιούμε ΑΠΟΦΑΣΗ του ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ η οποία δικαιώνει εν δυνάμει άνδρα συνταξιούχο (βρίσκεται σε αναστολή σύνταξης) που εργαζόταν στο Γ.Ν. Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» με πρόσληψη από 1.1.1983 έως 31.12.1992, για χορήγηση Σύνταξης 50 ετών με ανήλικο παιδί, αν και συμπληρώνει 25 έτη Ασφάλισης το έτος 2010 (Διαδοχική Ασφάλιση).

​Για λόγους αποκατάστασης της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, όπως ρητά ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ το ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ στην υπ’ αριθμ. 790/2016 ΑΠΟΦΑΣΗείστε υποχρεωμένος με τροπολογία σε Νόμο ή Υπουργική Απόφαση να επεκτείνεται το δικαίωμα και στους άνδρες. Η εν λόγω κατάφορη αδικία μπορεί να στοιχίζει στην κατηγορία αυτή των Ανδρών17 έτη επιπλέον παραμονής στην εργασία, λόγω τη αύξησηςτων ορίων ηλικίας με τους Ν.4336/2015, Ν.4337/2016(όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στο μεταβατικό στάδιο 2015 – 2021).

Επίσης πολλοί ασφαλισμένοι για να κάνουν χρήση των εν λόγω διατάξεων (θεμελίωση μετά την 1.1.2011), αναγκάζονται να αποποιηθούν πολλά έτη Διαδοχικής Ασφάλισης, αν και έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να μειώνονται περαιτέρω οι ούτως ή άλλως πενιχρές συντάξεις, λόγω των Μνημονιακών πολιτικών που ασκείται”.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ