Σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές

σύγκρουση-κυβέρνησης-συριζα-για-τη-125155

ekloges

Νέο πεδίο σκληρής πολιτικής σύγκρουσης άνοιξε με την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση αποτελεί ένα ακόμη τρικ της τελευταίας στιγμής, ώστε τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να περιορίσουν την ήττα τους στις ευρωεκλογές – Υπέρ της αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος – Ραγκούσης: Λαϊκίστικη απόφαση

Νέο πεδίο σκληρής πολιτικής σύγκρουσης άνοιξε με την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με σταυρό και όχι με λίστα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Η είδηση, την οποία αποκάλυψε το protothema.gr, έπεσε σαν βόμβα στο πολιτικό σκηνικό, αφού μέχρι δεν υπήρχε καμία σχετική νύξη από κανέναν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και συμφωνήθηκε αιφνιδιαστικά στη σαββατιάτικη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το σχέδιο, αυτό, που προβλέπει ότι κάθε κόμμα θα κατεβάζει ψηφοδέλτιο με 42 υποψήφιους – διπλάσιο αριθμό των ευρωβουλευτών που δικαιούνται η χώρα μας – προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη τρικ της τελευταίας στιγμής, ώστε τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να περιορίσουν την ήττα τους στις ευρωεκλογές.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της».

Η λογική, που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική προσπάθεια είναι απλή: Επειδή και τα δύο κυβερνητικά κόμματα δεν μπορούν να κινητοποιήσουν τις όποιες δυνάμεις τους, βάζουν υποψήφιους, οι οποίοι με το δέλεαρ της ανοιχτής διαδικασίας, θα δώσουν σκληρή μάχη για να προσελκύσουν σταυρούς (άρα ψήφους για τα κόμματά τους) και κάπως έτσι να πετύχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

  • Η πλήρης ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές συνιστά άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως «ανανέωση» με πρόσωπα εκτός των «κομματικών μηχανισμών» την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας της.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τρέμουν την αντιπαράθεση πάνω στην πορεία της Ευρώπης και τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για αυτό προσπαθούν να μεταβάλλουν τις ευρωεκλογές σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ «προσωπικοτήτων». Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι όσα νομικίστικα τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, τα ψωμιά τους και τα κουκιά τους είναι μετρημένα».

Με ένα αρνητικό σχόλιο για την κυβερνητική πρωτοβουλία παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος «τουίταρε» ότι «η επιλογή του σταυρού γλιτώνει τους Σαμαρά και Βενιζέλο από αρχηγικές επιλογές, όχι όμως και από την ήττα».

Πηγή: protothema.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook