Συναυλία Στήριξης “Ψυχής Μελωδίες” με τον Ross Daly στο Νοσοκομείο Χανίων

Συναυλία Στήριξης στην Ομάδα Μουσικοθεραπείας της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΓΝΧ, στις 11 Φλεβάρη 2017, ώρα 21.00, στο Αμφιθέατρο Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Συμμετέχουν οι : Ross Daly – λύρα, τάρχου, σάζι, ραμπάπ
Κέλυ Θωμά – λύρα
Μαρίτζια Κατσούνα – κρουστά
και οι Ξανθούλα Ντακοβάνου – φωνή, κρουστά
Ταξιάρχης Βασιλάκος – ακκορντεόν

Η σχέση της Μουσικής με τη Θεραπεία είναι πολύ παλιά. Από την Παλαιά Διαθήκη, ο Νταβίντ θεράπευε τη μελαγχολία του βασιλιά Σαούλ με τη λύρα του, ενώ στην αρχαία Ελλάδα τα Ασκληπιεία ήταν εξοπλισμένα με ωδείο.

Σήμερα, η μουσική επανέρχεται στη θεραπεία των ψυχικών παθήσεων. Στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, λειτουργεί ομάδα Μουσικοθεραπείας.

Η ομάδα χρειάζεται μουσικά όργανα για να λειτουργήσει, πράγμα που το νοσοκομείο δε μπορεί να χορηγήσει λόγω οικονομικών δυσχερειών εν μέσω κρίσης. Γι αυτό και οι συντονιστές της ομάδας Ξανθούλα Ντακοβάνου και Νίκος Παπαμιχαήλ, με τη στήριξη της διευθύντριας Κας Τσερπέ επιδόδηκαν στην αυτοχρηματοδότηση, οργανώνοντας μια συναυλία στις 11 Φλεβάρη, σκοπός της οποίας θα είναι η οικονομική στήριξη της ομάδας μουσικοθεραπείας που λειτουργεί στην Ψυχιατρική Κλινική.

Η συναυλία απευθύνεται στο ευρύ κοινό, και καλεί όλους και όλες που πιστεύουν στη θεραπευτική δύναμη της μουσικής να παρευρεθούν, και να στηρίξουν έτσι τη δουλειά της ομάδας μουσικοθεραπείας. Γίνεται στο Νοσοκομείο όχι τυχαία αλλά συμβολικά, για να καταδείξει οτι ένας χώρος συνυφασμένος με τον ανθρώπινο πόνο μπορεί να γίνει χώρος ζωής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Διόλου τυχαία, πρωταγωνιστής της συναυλίας είναι ο Ross Daly. Σύμφωνα με την Ξανθούλα : “Στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική, το έργο του με έχει εμπνεύσει βαθειά ως μουσικό, ενώ στα 10 χρόνια που ασκώ τη μουσικοθεραπεία στη Γαλλία και στη Ελλάδα χρησιμοποιώ συστηματικά τη μουσική του δουλεύοντας με ψυχικά πάσχοντες.

Αγαπημένος μου για το έργο αυτό είναι ο δίσκος του ‘Microcosmos’: μυσταγωγικός, βαθύς, με φωτεινά και σκοτεινά κατά καιρούς μουσικά περάσματα προδιαθέτει σε μια ανασκόπηση του εαυτού, μια δουλειά προς τα έσω που επιδιώκει κάθε ψυχοθεραπεία. Ο δίσκος αρχίζει με μια αίσθηση αρχής, Ανατολής, και τελειώνει με μια αίσθηση πληρότητας, ένα ωκεάνειο συναίσθημα ένωσης με το σύμπαν.

Όταν εκμυστηρεύτηκα στον Ross οτι αυτός ο δίσκος έχει γίνει αγαπημένος πολλών ασθενών στις συνεδρίες μουσικοθεραπείας, μου μίλησε για την καινούρια δουλειά του σε ντουέτο με την Κέλυ Θωμά, που χαρακτηρίζεται από ανάλογες μουσικές αποχρώσεις.

Πράγματι, ακούγοντας τη δουλειά αυτή, που θα δισκογραφηθεί πολύ σύντομα, οι λέξεις ‘συγκινητική’, ‘βαθειά’ και ‘μυσταγωγική’ ήρθαν στο μυαλό μου, και με συγκίνηση κάλεσα το Ross και την Κέλυ να ερμηνεύσουν τις συνθέσεις τους στη συναυλία για τη στήριξη της ομάδας μουσικοθεραπείας, πράγμα που δέχτηκαν με ενθουσιασμό! Τους ευγνωμονώ γι αυτό”.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΓαβρόγλου: Τέλος οι Πανελλαδικές | Είσοδος στα πανεπιστήμια με τον βαθμό στο απολυτήριο λυκείου
Επόμενο άρθροO Λάκης αποχαιρετά τον Λουκιανό…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ