Συμμετοχή του 4ου Γυμνασίου Χανίων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Erasmus+»

συμμετοχή-του-4ου-γυμνασίου-χανίων-459063

Στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ERASMUS+» συμμετέχει το 4ο Γυμνάσιο Χανίων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του σχολείου ‘το 4ο Γυμνάσιο «συμμετέχει από φέτος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ σε σύμπραξη με σχολεία από Ρουμανία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία και Ισπανία για τα σχολικά έτη 2016-7 και 2017-8. Το πρόγραμμα έχει τίτλο “Home Alone” και πραγματεύεται την επίδραση του διαδικτύου στις κοινωνικές σχέσεις των νέων και τον τρόπο που οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν ευρύτερα τη ζωή τους.

erasmous-4o-gymnasioΜέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους Ευρωπαίους μαθητές, θα συνεργαστούν μαζί τους, θα έρθουν σε επαφή με στοιχεία της κουλτούρας, τα ενδιαφέροντα, τα χόμπυ, την καθημερινή ζωή τους  κι έτσι θα γίνει ένα βήμα προς τη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση τους: η άποψη και πεποίθηση ότι: «το να είσαι διαφορετικός είναι ένα πολύτιμο στοιχείο σε κάθε κοινωνία, το στοιχείο που χτίζει το διαπολιτισμικό διάλογο ανάμεσα σε χώρες και εθνικότητες» και  κάνει τους νέους ανθρώπους πιο ανοιχτούς στον κόσμο.

Επιδιωκόμενο επίσης αποτέλεσμα είναι η συνειδητοποίηση  ότι το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει απειλή για το μαθητή, τους γονείς του και τη σχολική ζωή. Εκείνο που έχει καθήκον το σχολείο να κάνει είναι να δείξει στους μαθητές ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα και δημιουργικά εργαλεία για μια επιτυχημένη ζωή.

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ: ΒΡΑΪΛΑ  ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Η πρώτη συνάντηση των εμπλεκομένων χωρών  πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βραΐλα της Ρουμανίας στο Scoala Gimnaziala Mihu Dragomir με τους εκπαιδευτικούς Παπαναγιώτου Αθηνά και Μαράκη  Ελένη να εκπροσωπούν το σχολείο. Εκεί έγινε η πρώτη επαφή ανάμεσα στους εταίρους και καθορίστηκαν οι εργασίες για τις επόμενες φάσεις του προγράμματος. Η υποδοχή που μας επιφύλαξε η φιλοξενούσα χώρα ήταν θερμή ενώ εντύπωση μας έκανε η πολύ καλή οργάνωση του σχολείου. Οι καθηγητές είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες, να εκφράσουμε προβληματισμούς για θέματα εκπαιδευτικού περιεχομένου και να πειραματιστούμε σε νέες παιδαγωγικές μεθόδους.

erasmous-4o-gymnasio-2Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην πόλη είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο ιστορικό της κέντρο και να γνωρίσουμε την ιστορία της. Το παλιό κέντρο της πόλης έχει πολλά κτίρια του 19ου αιώνα, κάποια από αυτά πλήρως αποκαταστημένα. Τα πιο σημαντικά μνημεία είναι η Ελληνική Εκκλησία του Ευαγγελισμού  που χτίστηκε το 1863 από την ελληνική κοινότητα, η Εκκλησία Sfintii Arhangheli, πρώην τζαμί κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας (μέχρι το 1831) και  η Εκκλησία Sfântul Nicolae. Στολίδι για την πόλη αποτελεί το θέατρο Maria Filoti με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, για το οποίο είχαμε την τύχη να ενημερωθούμε από το  διευθυντή του. Περάσαμε επίσης από την  παλιά ελληνική συνοικία και επισκεφθήκαμε τα σπίτια που γεννήθηκαν και έζησαν ο ποιητής μας Ανδρέας Εμπειρίκος, ο επίσης συμπατριώτης μας συνθέτης Γιάννης Ξενάκης, καθώς και το μουσείο του ομογενή λογοτέχνη Παναίτ Ιστράτι, στενού φίλου του Νίκου Καζαντζάκη. Επιπλέον ξεχωριστής ομορφιάς  τοποθεσία αποτελεί  ο Δημοτικός Κήπος, ένα πάρκο που βρίσκεται πάνω από την όχθη του Δούναβη, με θέα στον ποταμό  και στα Όρη Μάτσιν.

Ενθουσιασμό και συγκίνηση μας προκάλεσε η  συνάντηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη με εκπροσώπους της ελληνικής και ρωσικής μειονότητας, που είχαν οργανώσει οι  συνάδελφοι εκπαιδευτικοί  από το ρουμανικό σχολείο. Ελληνικό και ρωσικό χορευτικό  συγκρότημα από παιδιά χόρεψε για μας ενώ στο τέλος απολαύσαμε και  ρουμανικούς χορούς .

Επιστρέψαμε γεμάτοι εικόνες και πολύ ευχαριστημένοι από την εκεί παραμονή μας ελπίζοντας οι δεσμοί φιλίας που δημιουργήσαμε να μείνουν διαχρονικοί.

Η  επόμενη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Πόζναν της Πολωνίας στις 28 Νοεμβρίου με μαθητές μας αυτή τη φορά που θα έχουν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν από οικογένειες παιδιών του εκεί σχολείου.

Η ελληνική παροικία στη Βραΐλα της Ρουμανίας

Όπως θα’ γινε αντιληπτό, η  πόλη αυτή για μας τους Έλληνες  είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν πόλη με έντονη την παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Η Βραΐλα είναι παραδουνάβια πόλη στη βορειοανατολική Βλαχία, κοντά στο Γαλάτσι. Η προνομιακή θέση της την κατέστησε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αξιόλογο ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο με πληθυσμό να φτάνει στους 56.000 περίπου με τους Έλληνες να αποτελούν το 10%.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook